Ако ти е гадно, не го яж!

снимка: zdravaistoria.com

снимка: zdravaistoria.com

Тенденцията към здравословното хранене се засилва все повече и това е изключително радостно! Само че в старанието си да дадем на тялото си необходимите му градивни елементи, някой път изпадаме в крайността да се насилваме за собствено добро с дадени храни. Но насилието никога не е правилното решение!

Да, безспорно е добре човек да следи какво се случва с тялото му, да си прави кръвни тестове от време на време, за да види дали наистина се храни балансирано, или просто по-внимателно да се вглежда какви сигнали подава тялото му – изобилна енергия или умора и отпадналост, чувство на хармония или раздразнителност и постоянен глад? Ако всичко с тялото е наред – чудесно, ако нещо може да се подобри – вземаме необходимите мерки. Но нека не е за сметка на емоционалния ни баланс!

Когато нещо ни е гадно на вкус, но ние се насилваме да го ядем/пием, защото има градивните частици, които при нас не са на оптимално ниво, в опита си да решим един проблем, ние си създаваме нов. Когато се насилвате да ядете нещо, което ви е гадно, вие се чувствате зле. И всеки път, когато си помислите, че трябва да изпиете нещото, отново ви призлява. Възможно е това просто да не е вашето нещо – за щастие не е само една храната, богата на калций или желязо, така че просто можем да се огледаме за друг вариант, който би ни бил по-приятен.

Но преди окончателно да теглите чертата на дадената храна, опитайте я под друга форма! Може просто да си отделим време и да намерим вкусна рецепта! Да, това просто решение, може изцяло да промени борбата с полезната храна! От личен опит знам, колко е неприятно да се насилваш да си изпиеш спирулината, разтворена във вода или вода и лимон. И постоянно срещам хора, които буквално са намразили спирулината, но продължават да се насилват по този начин или прибягват към хапчетата. А всъщност има една много проста рецепта за бананово смути със спирулина или кремче със спирулина, с които хем си поемаме спирулината, хем ни е приятно!

Същото важи и за бирената мая – наскоро добавих към диетата си бирена мая на люспи. Пишеше, че една лъжичка се разтваря в малко вода и се пие, а може и да се поръси върху салата. Първия път като пробвах да я пия с вода, ми се стори дори вкусна. Но всеки следващ път ми ставаше зле само като си помислех за нея. Със салатата нещата се случиха по същия начин – уж първоначално ми хареса, но после в себе си усещах нежелание да посипя салатата с бирената мая. И накрая пробвах просто да добавя лъжичката бирена мая в подсладеното си ядково мляко – и това се оказа много вкусен и безболезнен вариант.

Спомням си и борбата с фреша от цвекло – след втората глътка вече се мразех, че си причинявам това! Вариантът да смеся фреша от цвекло с други сокове беше доста по-добър, но за мен най-успешен се оказа вариантът просто да нарежа малка главичка цвекло в салатата си и да си го ям така. Същото беше и при кълновете – кълнове сами по себе си не мога да ям, не са ми приятни. Но когато добавя малко от тях към салата, нещата са много по-добре.

Винаги има вариант да дадем на физическото си тяло градивните елементи, от които се нуждае, без да тормозим емоционалното! Необходимо е просто да си отделим време и да се огледаме за алтернатива! Такава винаги има! Винаги има вариант да се чувстваме добре, да ни е вкусно и да се храним с полезни храни! Огледайте се за вашия вкусен вариант, заслужава си!

2 отговора на Ако ти е гадно, не го яж!

  1. Светослава Димитрова казва:

    Колко щеше да е хубаво, ако можех да прочета тези редове преди около година, когато ми въздействаха емоционално по време на бременността /дори и несъзнателно/ да приемам т.нар. Течно злато на известната фирма Аквасорс. В името на детето аз трябваше да „изтърпя“ неприятния вкус на тази добавка. Опитах, но не успях и въпреки че вярвах на тялото и усещанията си, у мен все пак се прокрадваха нотки на съмнение – дали не отхвърлям възможност за по-добро развитие на моето бебе. Сега съм повече от убедена, че това беше правилният избор! Вярвайте на себе си повече от на всеки друг!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 7 = 1

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>