Да бъдеш здравословен – интервю за списание „Органично“

снимка: Емилия Цанева - личен архив

снимка: Емилия Цанева – личен архив

Здравословното хранене е само част от пълноценния начин на живот, от какво друго се нуждае човек, за да се чувства добре в кожата си?

На първо място от баланс. Всяка една крайност създава проблем. Не случайно наскоро излязоха статии, че влечението към здравословно хранене било признато за психическо заболяване. На пръв поглед това звучи абсурдно, но в действителност вече има и термин за това заболяване – орторексия. Аз лично не смятам, че психическото заболяване се отнася до всеки човек, който се старае да се храни и да живее здравословно, но орторексията се отнася с пълна сила до вманиачените хора на тема здравословно, които изпадат в крайности, създавайки си висока степен на психическо напрежение. Вманиачаването на тема здравословно хранене може да доведе до психически проблеми, а те се лекуват много по-трудно от физическите. Отново повтарям – това не е оправдание да се тъпчем с боклуци, а е просто покана да следваме златната среда и при здравословните избори. Похвално е човек да знае какво яде и мъдро да избира какво да дава на организма си. Но понякога се случва да отидем на гости и да ни направят чай в микровълновата печка или пък да изядем нещо, което не смятаме за здравословно. Това изключение от правилното ни хранене не е толкова фатално, организмът може да го понесе, но започнем ли да изпитваме чувство за вина и да се тормозим и да се обвиняваме, това вече вреди много сериозно на психиката ни. Ето защо балансът при здравословния начин на живот е най-важното нещо.

Останалата част от интервюто можете да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 × = 42

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>