Защо танцувам…

Снимка: Deviantart/Faestock

Снимка: Deviantart/Faestock

Следният текст е превод от много ентусиазиращо за мен видео на Ontario Arts Council, в което те задават въпроса „Защо танцуваш?” на различни танцуващи хора. Има хора със заболявания, хора на повече години, които така те зареждат с радостта от танцуването и благодарността към живота, че усмивката просто изгрява на лицето ти. Ето го и текстът:

- Танцът ме кара да се чувствам…

- Всъщност той е уникален – няма нищо друго като него!

- Когато танцувам, се чувствам наистина прекрасно. Чувствам се свободен!

- Танцът повдига духа ми и ме прави щастлив!

- Кара ме да се чувствам благословена! Благодарна съм, че мога да движа тялото си! А освен това танцът ми помага отново да се свържа с Източника.

- Кара ме да се чувствам щастлив. Помага ми наистина да се радвам на живота.

- Танцът ме пренася в един друг свят, в който няма проблеми, няма притеснения… Просто ми носи щастие. Смятам, че трябва да бъда щастлив по-често, ето защо танцувам през повечето време…

- Танцуването ме кара да се чувствам наистина жив! Духът ми се преизпълва с радост.

- Танцувам! Това е. Живея, за да танцувам! Аз съм танцьор!

- В крайна сметка се чувствам отново като дете!

- С танца се чувствам като една естествена част от Живота.

- Танцът е абсолютно естествен! Вярвам, че ако го пробвате дори само веднъж, ще го заобичате и ще искате завинаги да продължите с танците.

- Музиката е интуитивна. Започвате да потропвате с крак, да движите рамене, главата започва и тя, това е просто нашият отговор на музиката.

- Много ми е трудно да ви отговоря защо танцувам!

- Защо ли? Защо дишате?

- Защото…

- Мисля, че просто ме привлече идеята да се дисциплинирам и да бъда мотивиран да науча движенията.

- Танцът ме прави по-близък с моите приятели.

- В моя случай, понякога се чувствам откъсната от моите африкански предци, предвид, че живея в Канада. Но танцът ми помага да разбера какви са световните традиции, какви са движенията и езика. Съответно да видим какво можем да направим с тях.

- За нас танцът е форма на изцеление. Пространството, с което работим, пространството, в което танцуваме – когато стъпиш на него, ти биваш моментално изцелен.

- Много дълго не бях уверена в тялото си. Но с времето чрез танца придобих изобилна увереност.

- Мога да изразя себе си в най-голяма степен, без да ме е страх, че някой може да ме критикува.

- Заедно с танца, заедно с музиката, ти можеш да изразиш всяка емоция.

- Това е наистина освобождаващо изживяване. То е сякаш говориш без думи.

- Без танца в моя живот, знам, че не бих бил същият човек.

- Това е толкова прекрасен начин да споделя радостта си с другите хора.

- Обожавам връзката, която се получава с партньора, когато танцувате.

- Толкова е освежаващо да можеш да докоснеш друго човешко същество. Просто да го докоснеш.

- Често хората казват: „Ама аз не мога да танцувам!”. И така до края на живота си те носят убеждението, че просто не могат да танцуват!

- В началото ми беше много странно, защото не познавах никого, не бях танцувала, нямах представа какво да правя, не знаех какво да очаквам…

- Ами какво ще стане ако на нея не й хареса как танцувам?! Но малко по малко осъзнах, че вече не танцувам толкова зле, защото – сега ще ви кажа една тайна – вече много жени ме канят да танцувам с тях!

- Не се страхувайте! Дори и да направите грешка – на кого му пука? Това е за забавление! Вие се радвате на себе си, прекарвате си прекрасно!

- От танцуването придобивам такава увереност! То просто така ме омая, че продължих да се връщам за още и още. И вече не можех да се откажа.

- Няма значение кой си! Винаги можеш да се присъединиш към тази танцуваща общност и да се чувстваш добре дошъл!

- За нас танцът е най-голямата и най-евтина терапия, която всеки може да си позволи и която помага да се освободим от стреса.

- Вие оставяте всичко зад себе си, работата, в моя случай травмите и поне за малко сте свободни, леки, смеете се и изпитвате радост – всички тези благословени състояния, на които се радваме толкова рядко в нашата култура!

- Със сигурност ще има хора, които ще ви кажат – не го прави! Но аз бих ви казал – направете го!

- Ако не усетите един жанр като вашето нещо, просто пробвайте някой друг. Продължавайте да изпробвате, докато намерите вашия си танц!

- Много е важно за хората като цяло да намерят тази страст! И просто да се оставят, просто да се насладят на това, което е.

- След като имате възможността да се движите, значи можете да танцувате. Вие имате своя собствен вътрешен ритъм – сърцето. Това е подходящият за вас ритъм, но е необходимо да поработите с него.

- Просто го направете! Има хора, които се обаждат във връзка с часовете ми и са на около 60 години, други хора са на около 70, та те ми се обаждат и ми казват – искам да дойда, обаче съм по-възрастен. А аз казвам – Чудесно! Идеален си! Никога не си прекалено възрастен, за да започнеш, никога!

- Всеки човек е танцьор!

- Няма значение дали си голям или малък, докато сърцето ти бие, танцът е за теб!

Ето и самото видео:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − = 0

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>