Спорт

Здравословен начин на живот и мотивация в бодибилдинга

By декември 12, 2014януари 3rd, 2022No Comments

Интервю със Скот Хансел – личен треньор и бодибилдър

Много млади мъже пият протеинови прахчета и химически субстанции, за да постигнат по-добра форма на тялото. Има ли естествен вариант за постигане на така желаната мускулна маса и какъв съвет би дал на хората, които прибягват до изкуствена помощ?

Аз съм спонсориран от веганската компания за добавки PoshaGreen, така че използвам техните добавки – те не са ГМО и съдържат предимно органични съставки. Вярвам, че някакви добавки са необходими, например протеинов прах на растителна основа. Възхищавам на Арнолд Шварценегер и Франк Зейн – двамата най-естетични бодибилдъра на всички времена според мен. Дори Арнолд Шварценегер казва в скорошен пост в блог, че мрази начина, по който се случват нещата в бодибилдинга днес, и му се иска всичко да се върне обратно към златната ера, където v-формата, симетрията и пропорцията са имали по-голямо значение от това просто да станеш възможно най-голям. Ето защо аз се състезавам във физически състезания, а не в бодибилдинг, защото харесвам v-формата, а не просто стремежа да станеш огромен и чудовищен.

Въпросът с добавките изцяло зависи от това какви са ти целите. Просто помни, че неслучайно са наречени ДОБАВКИ, а не магическо хапче, което ще те направи як още на другата сутрин. Ето защо много хора казват, че добавките не действат – те вземат хапче или прахче, очаквайки чудеса, но не се хранят добре и не тренират редовно. Бодибилдингът е 24-часова работа. Включва постоянно мислене за следващото ти хранене, кога ще отидеш на фитнес, какви упражнения си планирал за този ден, да се увериш, че нивата на стрес в тялото ти си стоят ниски и да спиш 8-10 часа, за да се възстановиш, да не споменавам цялото готвене. Веднъж като си уредил всичко това, тогава вече мисли за добавки. Ето защо толкова много хора не могат да постигнат външния вид на модел от списание, това изисква упорита работа и отдаденост. Трябва да обичаш междинните дейности, ако искаш да изглеждаш като модел от списание, защото ако мразиш междинните дейности и се фокусираш само върху блясъка, ще изгориш много бързо.

Ето това е моята страст и начин на живот, точно както някои хора обичат музиката или танците. Бих се радвал да съм супер брейк танцьор, но хич не харесвам всичките упражнения, така че това просто не е за мен. Най-важното нещо е – прави това, което обичаш да правиш. Ако мислиш, че предизвикателството на бодибилдинга е твоето нещо и му се посвещаваш и работиш усилено, тогава давай, насочи се към него. Никога не боли да изпробваш нещо ново. Аз винаги казвам: Понякога имаш нужда някой да повярва в теб, преди сам да можеш да повярваш в себе си.

Обичаш ли тялото си?

Засегнах тази тема и по-рано. Но, да, сега наистина обичам тялото си. Тренировките и изграждането на мускули ми помогнаха да придобия повече самоувереност. А мога да обичам себе си дори повече след като знам, че не наранявам животните.

Би ли споделил някой основен простичък съвет за здравословно хранене и начин на живот?

Простичък съвет относно хранененето е да се увериш, че ядеш голяма цветна селекция от зеленчуци и плодове на ден. Освен това приемането на вода е много важно, аз се опитвам да изпивам поне 3 л и половина вода на ден. Пропорцията на макронутриентите ми в момента е 67% въглехидрати, 25% протеини и 8% мазнини. Освен това микронутриентите са също толкова важни, добър сайт да проверяваш храната си е www.fitday.com, той обхваща както макро-, така и микронутриентите

Как успяваш да се мотивираш да тренираш редовно?

Най-важното нещо за мен е да отида във фитнеса в понеделник. Ако пропусна понеделник, цялата седмица отива на кино. Освен това гледам много мотивационни видеа в YouTube, като CT Fletcher, Eric Thomas и всяко друго бодибилдинг мотивационно видео, което мога да намеря.

Занимаваш ли се с някакви духовни практики – медитация или дихателни техники например?

Духовната ми практика е да слушам Alan Watts точно преди да заспя. Той е философ, роден във Великобритания, изучавал азиатска философия. Неговите виждания са в синхрон с моето мислене и аз чувствам мир, когато слушам неговите видеа в YouTube. Работя, за да се подобря не само физически, но и духовно.

Какво е твоето финално послание към читателите на „Здрава история”?

Финалното ми послание към теб, читателя, е – прави това, което обичаш да правиш, и не се опитвай да бъдеш нещо, което не си. „Всеки е гений, но ако съдите за рибата по способностите й да изкачи дърво, тя ще прекара целия си живот с мисълта, че е глупава.” (Алберт Айнщайн).

Бодибилдингът като път на развитие

Оставете коментар