Идеята

Идеята на проекта „Здрава история“ е да бъде твой наставник в пътешествието към по-добро психическо здраве, любов към себе си и радост от живота. За тази цел се спираме на палитра от теми, важни за изграждането на един щастлив и удовлетворяващ живот – тяло, емоции, мисли, духовност, сексуалност, взаимоотношения, родителство, психология и психотерапия.

Първоначалната идея на „Здрава история“ се роди през есента на 2012 г. под формата на визия за книга „Здравата история на едно олекнало момиче“, вдъхновена от непрестанната война на жените със собственото им тяло.  Книгата все още не е публикувана (когато й дойде времето и това ще стане), но пък междувременно през есента на 2013 г. на бял свят се появи сайтът Zdravaistoria.com. Първоначалният фокус беше върху здравословното отслабване, здравословното хранене и това как да заобичаме тялото си. Това вече не е основният фокус на „Здрава история”, но все още считаме тези теми за много важни - все пак тялото е с нас през целия ни земен път, затова е от голямо значение да сме в добри отношения с него.

 В последствие фокусът се разшири и включихме темата за женствеността. Все пак тялото на жената върви ръка за ръка с нейната женственост. Ако жената не приема женствеността си и е в постоянна война с нея, няма как да не е във война и с тялото си.

Женствеността пък е тясно свързана със сексуалността – ако психически не сме узрели за своята сексуалност, не може да става въпрос за женственост. В този случай не бихме видели жена, а едно малко дете в тяло на възрастен, което колкото и да си повтаря, че обича женствеността си, че е прекрасно да си жена и външно полага усилия да изглежда като жена, всъщност вътрешно се усеща като едно малко 5-годишно дете.

Когато сексуалността е блокирана, страдат както връзката със себе си, така и взаимоотношенията с другия пол, защото една жена (или мъж) с психологическа възраст на 5-годишно дете, си търси не партньор, а татко (или мама). Това води до едни нездрави взаимоотношения, основани на взаимна зависимост, в които хем не сме щастливи, хем не можем да си тръгнем, или пък толкова ни е страх да се обвържем, че само скачаме от връзка на връзка, а може би си седим сами години наред.

Психологията и психотерапията са важни за твоя щастлив и удовлетворяващ живот, тъй като са символ на самопознанието и самоусъвършенстването. С психологията човек може сам да изучава себе си и околния свят, осъзнавайки своите мисли, емоции, поведения, импулси и желания. А с помощта на това осъзнаване, човек може да израсне. Всички ние обаче имаме предел на осъзнаване, склонност да използваме несъзнателни стратегии за справяне, които да спъват съзнателните ни стремежи, имаме си потиснати емоции, объркване, трудности, с които не знаем как да се справим и какво ли още не.  Тук на помощ идва психотерапията – терапевтът, в ролята понякога на спътник, понякога на наставник, понякога на свидетел, може да ти помогне да видиш себе си реално, да се приемеш и обикнеш с всичките си светли и тъмни страни, както и да замениш неадекватните вече стратегии за справяне със съзнателно избрани нови модели, които да ти помогнат да изградиш живота, който искаш. Но не очаквай терапевтът да те носи на ръце! Няма да ти бъде лесно и ще се наложи да положиш доста упорит труд!

Идва ред и на духовността. Може да се радваме на финансово изобилие, здрава сексуалност, да си обичаме тялото и да имаме чудесно партньорство, но ако сме вкопчени единствено в материалното, душата ни би страдала жестоко. Тази нейна мъка рано или късно започва да се проявява в нас като едно чувство за безсмислие, изгубеност, неспирна тъга. Ние не сме само земни същества, всички ние си имаме и духовна страна, ето защо духовността е важен аспект от пълноценния живот, който си иска нужното внимание.

Всеки човек има възможност да бъде щастлив, да обича и да крачи уверено по своя собствен път. „Здрава история“ е моят принос към този възможен свят. Самият факт, че е реалност и би могъл да ти послужи, ме изпълва с огромна радост. Разбира се, не всичко върви гладко през цялото време. Има и трудни периоди, творчески кризи, отчайване, моменти когато се питам „защо“ и „има ли смисъл“, но това е част от реалния живот – винаги ще има изпитания и предизвикателства, както винаги има и красиви моменти и радост.

И тук е мястото да благодаря на всички вас – нашите читатели, слушатели, учители, ученици, приятели и колеги. Благодаря за обратните връзки, за споделянията, за критиката, за подкрепата, за вниманието, за времето и за доверието.

Благодаря!

снимка: Надя Събева

5 отговора на Идеята

 1. Маргарита Дойчинова казва:

  Здравейте! Радвам се, че попаднах на блога Ви! Това стана от сайта „Другата реалност“. Радвам се, защото намирам много общи неща между нас. Чета с интерес блога Ви. От известно време събирам информация и хора, тръгнали по пътя на щастието и здравето. Със съпруга ми поемаме все повече и практически по този път. Работя като радиожурнаст и мого ще се радвам, ако се съгласите да Ви интервюирам. Очаквам решението Ви. Приятен ден!

 2. Emilia Tsaneva казва:

  Благодаря за проявения интерес! С най-голямо удоволствие!

 3. Tsetska Mihaylova казва:

  Комплименти! Много ми хареса сайта Ви! Благодаря! Ше поглеждам редовно със сигурност! Ще се радвам, ако мога да Ви имам и във Фейсбук приятели, търсих Ви, но не намерих нищо. Ако решите можете да ме намерите там с моето име!
  Желая Ви успех! Макар, че лично не се съмнявам, според мен това, което сте е вече успех! Знаете ли, казвам го гледайки толкова млади хора, които така и не стигат до това, което за Вас е факт! Много, много Ви се зарадвах!

 4. maria казва:

  Благодаря,че дарявате знанията си чрез статиите си,в сайта има за всеки по нещо.Здрава история е едно хубаво място ,в което се отбивам с удоволствие :))) Продължавайте все така и нека да става най-доброто :))).

  П.П Липсва ми бутончето за споделяне в G+ /преди не ми се получаваше директното публикуване чрез клик,но /…..,ако може сложете бутончета за споделяне в различните социални медии.Заслужавате да бъдете споделяна :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − = 5

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>