Сексуалност

Травми на сексуалността – важно е да им обърнем внимание!

By юни 19, 2014януари 3rd, 2022No Comments

Сексуалните травми са една доста сериозна тема, за която обаче не се говори достатъчно или поне не и по конструктивен начин. Най-често се насочваме или към страха от сексуално насилие, който ни парализира и ни навлича повече бели, или игнорираме този проблем като си казваме „на мен няма да ми се случи”. За съжаление обаче и двете реакции са еднакво непродуктивни.

Защо захващам точно тази тема? Според моите наблюдения всяка втора жена в България, ако не и повече, е била подложена на вид сексуално насилие. Тук не става въпрос единствено за случаите на изнасилване, които безспорно са най-отвратителното нещо, което може да се случи на една жена, но говорим и за „по-безобидните” варианти на сексуално насилие като ексхибиционизъм, опипване, груби и нежелани подмятания по темата, грубо нежелано вманиачено преследване, които имат потенциал да бъдат също толкова разрушителни за психиката и тялото.

Това дали след такова изживяване ще се получи травма или не зависи от много фактори като възраст, психическо състояние, предишни случаи на сексуално насилие, наличие или липса на положително мъжко присъствие в живота на пострадалата жена. Но във всички случаи подобно изживяване оставя своите следи, на които е добре да обърнем внимание, за да ги преодолеем. Не ги ли осъзнаем, те имат тенденцията да се заравят дълбоко в нашето подсъзнание и оттам да действат разрушително, а освен това подсъзнанието ни започва да хаби огромно количество от жизнената ни енергия, за да задържи неприятния спомен извън съзнанието.

Според мен темата отработване на ситуацията включваща сексуално насилие е изключително важна за всички жени. Дори да сте имали късмета лично на вас да не се е случвало нещо такова, това не значи, че този аспект не оказва влияние върху вас поради три причини. Първата е наличието на така нареченото от Юнг колективно несъзнавано или с други думи общо информационно енергийно поле. То е нещо като информационна база данни с всички мисли, емоции и преживявания на хората от земята в различните времена. Оттам можем да извлечем много полезна информация и чужда опитност за нещата, с които се занимаваме. Но в същото време искаме или не оттам ни въздействат и някои от болезнените опитности на другите, към които по някакъв начин сме отворени. Това обяснява факта защо жена, която сама по себе си не е преживявала сексуално насилие, толкова тежко изживява разказите за сексуално насилие и такива тежки емоции избликват.

Другата теория защо споменът за сексуално насилие може да ни въздейства дълбоко дори и самите ние да не сме преживявали нещо такова е т. нар. родова карма. В нашата ДНК е запечатана информация от преживяванията, през които нашите родители и прародители са преминали и до каква степен са отработили тези преживявания. Ако майка ни или баба ни са изживели сексуална травма, но не са успели да я отработят, тя се прехвърля на нас.

Третият вариант се обяснява с теорията за прераждането – ако в някой от предишните си животи сме изживели сексуално насилие и не сме го отработили, споменът за него се запазва в етерното ни тяло и ни създава главоболия докато не му обърнем внимание и не го отработим.

Да, тази тема не е от най-приятните, но е изключително важна и ценна за всяка една от нас. Защото всеки един блокаж в нас ни възпрепятства да проявим пълния си потенциал, съответно различни аспекти от нашия живот не вървят по най-добрия начин, защото не им достига енергия… Определено си струва да поработим по темата, защото когато се освободим от тази травма, ставаме много по-силни, много по-радостни и привличаме все по-прекрасни неща в живота си! Как точно да си помогнем? За това ще поговорим в няколко следващи публикации.

Травми на сексуалността – причини – съзнание на жертва

Травми на сексуалността – причини – неприемане на сексуалността

Травми на сексуалността – няма нужда от страх!

Травми на сексуалността – блокажи с храненето и килограмите

Травми на сексуалността – блокажи с любовта към себе си

Травми на сексуалността – блокажи с другия пол 1

Травми на сексуалността – блокажи с другия пол 2

Как да преодолеем сексуалните травми?

Оставете коментар