Тяло

Ако искаш да отслабнеш – никакви диети!

By март 27, 2014януари 3rd, 20223 Comments

снимка: Deviantart/absentii

Това е един много ценен откъс от книгата на Трикси фон Бюлов – „Принципът на Трикси”, който напълно отговаря на моята опитност с диетите и отслабването, при това обяснено от забавната му страна. (Аз лично се смях с глас!):

Ако съм научила нещо от живота, то това е: Както не се забогатява от пестене, така и не се отслабва от диети. Диетите няма да ти помогнат, защото им липсва нещо, което всички знаят – дълготраен ефект.

Я си отвори очите! Всяка пролет ни заливат нови надежди на калорийния фронт и дори само една от тези диети да имаше обещания дълготраен ефект, аз се питам: Колко нови дебеланки изникват всяка следваща година? Имам предвид, дебеланите от предишната година вече би трябвало да са толкова отслабнали, че да нямат повече нужда от диета.

Признавам, че по принцип човек тежи по-малко след диета, отколкото преди нея, което е голямо предимство за целенасочени проекти като сватби, кръгли рождени дни и – ако сте поканени – за раздаването на Оскарите. Но въпросът все пак е: Какво се случва тогава? И колко време минава, докато нежеланите килца отново кацнат на ханша ви?

Всеки, който е правил диета, знае, че тук не говоря за години, а за дни или седмици. Веднъж да се обърнеш, веднъж да не внимаваш и всичко е същото както преди – невярващо си разтъркваш очите, когато се качваш следващия път на кантара. Мисля, че в рекламите на диетите би трябвало да се внимава. Вместо „Слаби след седем дни”, по-честно е да напишат: „Седем дни слаби!”.

Добре. Като диетен наркоман можеш да приемеш следното становище: След диетата е преди диетата! С мъничко късмет, в бранша на диетите са особено креативни в откриването на нови ресурси, та от един период на постене можеш без прекъсване да преминеш в следващия, при това без да ти доскучее.

И все пак нека ти кажа какво наистина има значение: Не КАКВО ядеш е определящо. Важно е ЗАЩО го ядеш и КОЛКО ядеш. Значи, човек, който яде по двадесет чашки йогурт, утешавайки се, че от йогурт не се дебелее, не е разбрал за какво става дума.

Хайде обратно към същността на въпроса: Защо изобщо се тъпчеш с огромни количества боклуци, сладкиши и гумени бонбони? Усещаш ли изобщо вкуса на храната или всичко е само дъвчене и запасяване? Защо в полунощ трябва с последни сили да погълнеш три дебели сандвича с кашкавал, защо мислиш, че ще можеш да преживееш деня само с Кока-Кола и наистина ли пицата трябва да бъде размер XXL?

Ехо, колко утешение ти трябва и колко празен и стресиращ е животът ти? Сладкишите наистина ли са единственото, което ти е останало на света? Не мога да повярвам! Е, хайде де, недей да плачеш! Ето ти кърпичка. Спасението е близо, но и ти трябва мъничко да помогнеш.

Ето я успешната програма „Без диета, а с удоволствие”:

Открий какво ти липсва!

Време ли е? Пари? Любов? Успех? Признание? Разговори? Приятели? Малко повече развлечения? Движение? Тишина? Хубаво време? Забавления? Разходка край морето? Обувки? Добър секс?

Концентрирай енергията си върху най-същественото…

… и върни в живота си това, което наистина ти липсва. (Хващам се на бас, че определено не е петият шоколадов еклер!)

Опитай се да заместиш яденето със секс…

… или с други неща, които ти доставят удоволствие. (Имай предвид, че заместването на секса с ядене не води наистина в правилната посока!)

Разбра ли всичко? Тогава започвай! Вместо да следиш за нова диета, потърси си интересно хоби, друга работа или дори… нов мъж. Премести се на село или в града. Учи китайски или взимай уроци по флейта. Купи си колело или си вземи куче. Изкарай курс по готварство. Да, дори това! Всичко е добро, щом помага да се отпуснеш и ти доставя удоволствие. Ако промениш живота си в положителна посока, ще промениш и теглото си. И то за дълго!

3 коментари

 • Петя Йосифова каза:

  Ако една жена се чувства истински щастлива и обичана и изпитва достатъчно любов към себе си – няма нужда от никакви диети – килограмите сами се топят, а и дори да има нещо излишно – това няма никакво значение 😉

 • Вергиния Янева каза:

  Съгласна съм със статията в смисъл, че нищо в живота не трябва да е догма и постигането на лична уравновесеност и спокойствие е дълъг път, в който ти самият си водещият. Все пак, когато сложността на проблема надхвърля твоята компетентност, е добре да се оставиш да бъдеш консултиран. Умението да разделяш различните проблеми и правилно да насочваш себе си към нужните консултанти, също се изгражда във времето и е част от личния опит на всеки от нас.

  • Emilia Tsaneva каза:

   Благодарим за споделеното мнение! Наистина човек има пълния капацитет да се справи успешно с всичко, което животът му предоставя, но от време на време всеки един от нас има нужда от един добър обективен поглед на страничен човек, който да му помогне да си стъпи отново на правилния път, в случай, че е кривнал от него. Не е лесно човек да си избере най-добрия консултант за себе си, но с времето се научаваме да усещаме ясно кое е за нас и кое не е. 🙂

Оставете коментар