ЖенственостТяло

Арабски танци – част 1

By май 15, 2014януари 3rd, 2022No Comments

Арабските танци[1] са една изключително ефективна и полезна практика, която за съжаление е доста погрешно разбирана. При тези танци в пълна сила важи правилото: това, което се вижда на повърхността, е само мъничка част от това, което се случва в действителност. Много хора ги отбягват, защото си мислят, че това е просто „кючек”, нещо повърхностно, което по никакъв начин не би помогнало за личностното им израстване. Други пък се насочват към тях, като си мислят, че с тяхна помощ ще привлекат нечие внимание в дискотеката, но бързо биват разочаровани, защото арабските танци далеч не са повърхностно занимание.

Ако отидете в залата по арабски танци с погрешното намерение, има голяма вероятност да останете разочаровани. Да, може би ще впечатлите някого с красивите движения, които сте научили и с новото излъчване от увереността, която сте придобили, но това не би трябвало да е вашата основна цел, защото това е само страничен ефект. Ако само това е целта ви, значи арабските танци ще ви се сторят прекалено трудни. Защото движенията наистина изискват постоянство и усилие, а ако мотивацията ви е единствено да впечатлявате някого, тя просто няма да издържи. Направете го заради себе си, заради всички прекрасни промени, които ще се случат с вас по време на този танц.

На чисто физическо ниво както всяко движение, арабските танци ни помагат да се почувстваме по-добре, защото докато танцуваме, в тялото ни се отделят ендорфини, които ни правят щастливи. Освен общото раздвижване, тези танци са изключително полезни за физическото здраве на жената. В днешно време при жените масово се наблюдават проблеми с тазобедрените стави, а арабските танци включват много движения, които спомагат за тяхното здраве. Освен това те биха били чудесна подготовка за периода на бременността.

При арабските танци жената опознава тялото си по-добре. Научава се как да изолира различните части на тялото, като насочва фокуса си към една от тях. Докато танцуваш, откриваш, че тялото ти може да се движи по толкова нови и красиви начини, за които дори не си и предполагала, да не говорим за неизползваните досега мускули, които дори не си знаела, че съществуват. Опознавайки тялото си по-добре, ти започваш да го обичаш повече. И точно тук е следващият плюс на арабските танци – с тях жената започва да приема тялото си и да му се радва такова, каквото е – с всичките му пухкави места! Разбира се, за тази цел е необходимо осъзнаване, защото и тук можете с часове да се гледате в огледалото и да си мърморите как това или онова по вас не ви харесва. Но ако погледнете колко красиво изглежда тялото ви в огледалото, докато танцувате и наистина си позволите да видите тази красота, това може да промени цялостното ви отношение към тялото ви.

При арабските танци има и доста бързи движения, но има и много бавни и плавни, които карат ума да се успокои и цялото ни същество да навлезе в един по-бавен хармоничен ритъм. Ритъмът на жената по природа е бавен, нежен и хармоничен. Трескавото ежедневие обаче с хилядите задължения рязко ни изкарва от този наш естествен ритъм, което води до постоянна изнервеност – усещаме, че нещо не е наред, но рядко можем да идентифицираме какво е то точно. Да, не можем просто да изоставим хилядите си задачи, но е добре редовно да се връщаме към естествения си ритъм, за да се чувстваме добре и да възвръщаме хармонията си. Това е женската природа, към която успяваме да се върнем с помощта на арабските танци. Именно затова можете да откриете, че с редовната практика на тези танци, вие се чувствате по-женствени и дори по-красиви.

Част 2[1] Могат да се нарекат още ориенталски или бели денс и въпреки че между двете неща има някои разлики, ползите, които описвам в статията, се отнасят и за двете.

Оставете коментар