ДуховностЖенственост

Арабски танци – част 2

By май 16, 2014януари 3rd, 20222 Comments

На енергийно ниво арабските танци също въздействат изключително благотворно на практикуващата ги жена. Те повлияват много силно върху енергийния ни център, който отговаря за връзката със земята. Ето защо ако имаме проблеми със заземяването, тоест не се справяме особено добре с практическите неща и с материалния свят като цяло, не чувстваме сигурност и имаме проблеми с изобилието, арабските танци са един от начините да възстановим и укрепим връзката със земята, защото именно тя ни помага да се справим със земната реалност, да се радваме на изобилие в живота си и да се чувстваме сигурни, защото знаем, че нашата майка Земя се грижи за нас. В арабските танци дори има едно движение, наречено „вибрация” или „шими”, което помага да се отърсим от всичко негативно и да го дадем на земята да го преработи.

Арабските танци въздействат много силно и върху втория ни енергиен център, свързан с насладата от живота и сексуалността. Една от основните цели на живота е да му се наслаждаваме, да се радваме на всеки един ден и всеки един миг. Но често ние забравяме това. Забравяме и си мислим, че наша основна задача е да вършим работа. Да, работата е важна, но си трябва баланс! Активирането на втория ни енергиен център чрез арабските танци може да ни помогне да си спомним, че имаме право да се радваме на живота си. Това е изключително важно за жените, тъй като вторият енергиен център, който се намира на 7 см под пъпа, всъщност е и центърът на женската сила. Колкото по-силен е този център при една жена, толкова повече енергия има тя, съответно толкова по-лесно за нея е да проявява прекрасното същество, което е тя в действителност, толкова по-леко върви животът й и не на последно място, толкова по-полезна е тя и за другите.

Тук може би е необходимо да обърнем внимание на думата сексуалност. Това не е мръсна дума. Това не е нещо, от което духовните хора трябва да бягат. Това е съвсем естествена енергия в нас, сила, която е необходимо да се овладее, защото тя може да ни даде жизненост и радост и да бъде наш верен помощник в нашия път на Земята. Сексуалността не трябва нито да се потиска, нито да й се дава пълна свобода, а да се трансформира. Разликата е много тънка, но съществена. За всички е важно да овладеят своята сексуалност, но за жените това е жизненоважно. Когато не й обръщаме внимание, тя пак си е там, но вилнее безконтролно и може да ни създаде проблем. Когато я потискаме, ние губим голяма част от жизнената си енергия в тази битка, което в крайна сметка води до енергийни блокажи и проблеми на физическо ниво – схващания, болки, напълняване в областта на ханша, кисти, травми на тазобедрените стави и всякакви други здравословни проблеми, свързани с тази част на тялото. Когато просто не й обръщаме внимание, тя не е овладяна и може да ни донесе редица проблеми като например нежелано и неуместно мъжко внимание. Когато се разбираме добре със своята сексуалност и се грижим за нея, тя става наш верен другар. Арабските танци ни помагат да я изразим по един хармоничен и красив начин, без да я потискаме и без да я игнорираме. Разбира се, не е добре и да прекаляваме със сексуалността, но това може да се случи единствено ако използваме арабските танци просто, за да впечатлим някого, а не за да се погрижим за себе си.

За арабските танци са характерни и много красиви и бавни движения с ръцете. Освен естетическата страна, това е изключително полезно за енергийния център на сърцето. С тази плавни, нежни и красиви движения ние активираме сърдечния си център, който пък отговаря за качествата толерантност, приемане, разбиране и безусловна любов. Като имаме предвид колко жени днес се опитват да „поправят” мъжа до тях, все са недоволни за нещо или просто чакат идеалния партньор, като междувременно се затварят в самота, качествата толерантност и приемане, както и това да обичаш човека до себе си такъв, какъвто е, биха били от голяма полза, а активирайки сърцето, ние започваме да развиваме точно тези качества в себе си.

Енергийното място на жената не е главата. Въпреки че много жени имат брилянтен ум, тяхната естествена среда са емоциите. Днешното общество ни кара да сме повече в ума, вместо в чувствата си, което на жената се отразява пагубно. Прекрасно е да развиваш логиката си и да си способен да виждаш и плюсовете, и минусите на една ситуация, но ако не можеш да усетиш какво чувстваш относно тази ситуация, тогава си изгубен, особено ако си от женски род. Да чувстваш – дали ще го наречеш интуиция, шесто чувство или просто „нещо не е както трябва”, това е една от най-силните страни на жената. Да, потърси после реалните факти за това нещо, което си усетила, но не потискай дарбата си да чувстваш кое е правилното за теб и кое не. В това отношение арабските танци помагат да навлезеш в тялото си, да се свържеш отново с чувствата си и да излезеш от главата, когато не ти е необходима толкова голяма доза рационална мисъл.

Ето това са арабските танци – нещо красиво, могъщо и хармонично. Това не е просто танц, това е начин да израснем докато се забавляваме и творим красота.

Благодаря на Милена, Неви и Теди – моите прекрасни учителки в този вълшебен свят на арабските танци!

Част 1

2 коментари

Оставете коментар