Живот

Атрактивна увереност

By април 23, 2018декември 15th, 20212 Comments

Каква е първата ви асоциация, когато чуете думата „секси”? Много от нас имат трудност да асоциират тази дума със себе си и това не е случайно. Всекидневно виждаме реклами на манекени, облечени така, че да съблазняват, както и реклами на аромати, които се предполага, че ще привлекат така желания партньор към нас. Тези маркетингови тактики ни обещават любов, секс, страст и романтика, стига да купим техния продукт. Но колкото и продукти да купуваме, хубавите обещания не се изпълняват.

Често питам хората, с които работя, как определят секси. За съжаление много от тях свързват секси с това как изглеждат определени части на тялото им. Някои имат склонността да се фокусират върху частите на тялото си, които възприемат за не достатъчно добри и изграждат усещането си за привлекателност и сексуална увереност въз основа на чертите, които възприемат за неидеални. Разбира се, това подкопава увереността им и им пречи да покажат интерес към другия пол, да инициират секс или да споделят от какво имат нужда.

Добрата новина е, че усещането за привлекателност може да бъде развито и силата да направим това е в наши ръце. По-долу ще намерите 5 начина:

1. Да се чувстваш добре в собствената си кожа
За да се чувстваш добре в собствената си кожа, не е нужно да смяташ, че тялото ти е перфектно. Необходимо е единствено да знаеш, че на никого не дължиш обяснение за това кой си, как изглеждаш, как живееш или за изборите, които правиш. Да се чувстваш добре в собствената си кожа означава, че нямаш нужда да се оправдаваш защо носиш косата си по този начин, защо си харчиш парите за био храни и защо си избрал точно тази кариера. Да се чувстваш добре в кожата си означава да се чувстваш комфортно със собствените си решения и да нямаш нужда от чуждо одобрение за изборите, които правиш. Ти одобряваш себе си и това е всичко, от което имаш нужда.

2. Да казваш „да” на живота
Да кажеш „да” на живота не означава да живееш без задръжки. Това означава, че може да те е страх, но въпреки това намираш смелост да поемеш определени рискове. Поемаш риск, за да израснеш и да се развиеш, правиш нещо ново, което може би както те въодушевява, така те и плаши. Готов си да поемеш риска, защото знаеш, че ако нещата не потръгнат както си се надявал, ще бъдеш наред и ще се справиш. Без значение какво животът изправи пред теб, имаш вътрешна стабилност за човека, който си, за изборите, които правиш, и за живота, който живееш.

3. Да приемеш всички части от себе си
Всички имаме „добрият, лошият и грозният” вътре в себе си. Когато си истински уверен в себе си, ти не се опитваш да скриеш по-тъмната си страна, а се изправяш пред нея очи в очи, приемаш я, даже ? се радваш. Знаеш, че всички тези различни части изграждат цялостния ти Аз, че вероятно си се развил и израснал най-много точно от „лошото” и „грозното”. Намираш стойност в това да се изправиш пред тези части от себе си и колкото и да е трудно, ги приемаш и си ги обичаш.

4. Да се чувстваш се цялостен
Когато участваш в една връзка с увереност в себе си, ти не очакваш партньора да те направи цялостен, нито пък го караш да запълва празнотата в живота ти. Вместо това осъзнаваш, че ти вече си цялостен, завършен човек. Виждаш своята независимост и взаимосвързаност. Разпознаваш, че нуждата от партньор не произлиза от празнота вътре в теб, а от осъзнаването, че присъствието и любовта на партньора могат да те подкрепят да достигнеш още по-големи висини.

5. Грижиш се за здравето си
Това, което подкопава увереността в себе си, е когато спрем да се грижим за себе си. Да качваш или сваляш килограми не допринася за липсата на увереност толкова, колкото залежаването на дивана, нездравословните избори, прекомерният стрес и системното лишаване от добър нощен сън. Когато правя по-здравословни избори, теглото ми или външният вид на тялото ми може да не се променят, но аз се чувствам по-здрава, по-щастлива, по-секси. Увереността за мен е по-малко свързана с формата на тялото и повече с това да се чувствам в хармония с моите избори. Когато правиш избори с грижа за себе си, те подкрепят твоята увереност.

Увереността е като един мускул, който има нужда от всекидневни тренировки, за да укрепне. Натискът отвън би могъл да ни разклати да не се чувстваме достатъчно добри или достатъчно секси единствено, когато ние не полагаме грижи за собствената си увереност. Да приемеш всички части от себе си и да им се радваш – ето това е секси!

Адаптация по статията на Каролин Аристон, Goodtherapy.org

2 коментари

  • Мария каза:

    Прекрасна статия 🙂
    Натискът отвън би могъл да ни разклати да не се чувстваме достатъчно добри или достатъчно секси единствено, когато ние не полагаме грижи за собствената си увереност. Да приемеш всички части от себе си и да им се радваш – ето това е секси! – Това за мен са изреченията на деня :))))

Оставете коментар