Взаимоотношения

Безусловна любов към себе си, към мъжете около теб нека е условна

By юли 13, 2015януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart.com

Прекрасно е да развиеш безусловна любов и да приемаш и обичаш хората такива, каквито са. Още по-прекрасното обаче е да приемаш и обичаш себе си безусловно и да се грижиш за себе си, поставяйки определени граници, с които околните е необходимо да се съобразяват. Особено що се отнася до отношенията с мъжете, с които излизаме по срещи или имаме връзки, жените в старанието си да са мили, добри и да приемат човека такъв, какъвто е, не дай си Боже да искат да му помагат като се грижат за него в области, където той сам не се грижи за себе си, нещата стават плачевни.

В личните взаимоотношения жените често погрешно си мислим, че трябва да обичаме безусловно на всяка цена и често сами потъпкваме себе си, за да може на другия да му е добре. В резултат се чувстваме недооценени, необичани, неудовлетворени от себе си и сме под постоянно напрежение как точно да угодим на човека до нас и да му показваме колко много го обичаме. В действителност обаче изграждането на едни стабилни лични взаимоотношения е пълно с условия. Ако човекът, с който излизаме, не се държи подобаващо, по-добре е вместо да си повтаряме каква прекрасна душа има и какъв невероятен потенциал, да вземем да отворим пространство в живота си за нещо по-подходящо и удовлетворяващо.

Какво точно си причиняваме с криворазбраната безусловна любов в личните взаимоотношения? Някое от следните действия да ви звучи познато?

 • Винаги намираш оправдание за лошото му държание към теб и се опитваш да накараш нещата с него да проработят.
 • Винаги поставяш неговите нужди и желания преди своите.
 • Виждаш взаимоотношенията ви както на теб би ти се искало да изглеждат, тоест по-скоро си мечтаеш за едни прекрасни взаимоотношения, и често игнорираш какви са взаимоотношенията ви в действителност.
 • Приемаш, че с течение на времето е естествено той да спре да полага кой знае колко усилия да ти се хареса и да поддържа връзката ви.
 • Отричаш пред себе си, че нещо не е наред, и пренебрегваш всички предупредителни знаци, че този човек не те удовлетворява като партньор.
 • Съгласяваш се на това, което той иска, въпреки че то не удовлетворява и твоите потребности.
 • Опитваш се прекалено усилено да накараш взаимоотношенията да проработят или насилваш нещата.
 • Мислиш си, че истинската любов значи да правиш велики жертви.

Когато се опитваш да практикуваш тази криворазбрана безусловна любов във връзката си, ти не можеш просто да се отпуснеш и да оставиш нещата да се случат по естествен начин. Вместо това, ти се чувстваш несигурна, изпълнена със съмнения, изнервена и разочарована.

Проявяваш ли криворазбрана безусловна любов във взаимоотношенията си с другия пол? Отговорът е твърдо да, ако правиш някое от следните действия:

 • Не изразяваш себе си и имаш склонност да се съгласяваш с това, което той казва и иска.
 • Безпокоиш се прекомерно за това как ще реагира той на това, което искаш да му кажеш.
 • Склонна си да обвиняваш себе си или да се самокритикуваш, когато нещата се объркат.
 • Изгубваш се в неговия живот и не живееш истински своя собствен живот.
 • Правиш това, което той иска, защото не искаш да създаваш проблеми.
 • Все се чувстваш на тръни дали правиш всичко както той иска.
 • Чувстваш се неудобно или си притеснена през повечето време с него.
 • Умът ти е зает да планира и пресмята какви да са следващите ти стъпки спрямо него.

Криворазбраната безусловна любов в личните взаимоотношения носи едно конкретно послание към мъжа насреща: Аз не съм достатъчно добра. Не заслужавам някой да се отнася добре с мен. Не заслужавам нещо по-добро. Няма нужда да се стараеш, каквото ми подхвърлиш, това ще взема, претенции нямам. Няма проблем да ме третираш зле, даже ще ти легна под краката, за да ти е по-лесно да ме стъпчеш… Ако ще прилагаш безусловна любов към някого, то започни първо със себе си! Това ще привлече към теб хора, на които не е нужно да им обясняваш, че не си съгласна да те тъпчат, защото те ще се радват да спазват условията и границите ти, за да те заслужат.

На много мъже им е лесно просто да се възползват от жени, които прилагат криворазбрана безусловна любов, без да обичат себе си достатъчно. Те те карат да ги чакаш, не се отнасят с теб подобаващо, оставят те да се чудиш дали въобще значиш нещо за тях. И ако продължаваш да потъпкваш себе си, точно този типаж мъж ще продължи да се появява в живота ти, вместо висококачественият мъж, който заслужаваш.

Понякога мъжът е изключително мил и внимателен в началото на връзката. В последствие обаче ако нямаш претенции и приемаш каквото ти се подхвърли, той решава, че вече изобщо не е нужно да се старае. Не си причинявай това.

Какво би трябвало да направиш, вместо да прилагаш криворазбрана безусловна любов?

Просто заобичай себе си достатъчно, че да поставиш граници и да не позволяваш на хората да ги прекрачват. Така ходенето по срещи ще допринесе за още по-добро самочувствие, а няма да те смачква и изнервя. Формулата е проста: колкото повече уважаваш своите граници, толкова повече успех ще имаш в любовния си живот. Да, има много мъже, на които тези граници няма да им харесат. Те не са подходящи за теб. Подходящият мъж с радост ще се съобрази с твоите нужди.

Материалът е написан въз основа на статията на Джанет Онг Цимърман от сайта yourtango.com

Оставете коментар