Живот

Без паника след празниците!

By май 7, 2014януари 3rd, 2022No Comments

Празниците са чудесно нещо, особено когато човек дълго време не си е давал почивка, но след тях обикновено ни трябва време, за да се приземим отново в нормалното си ежедневие и това често ни се струва болезнено. С правилната настройка обаче нещата могат да минат и по-плавно!

По време на празничните дни човек често нарушава изградения си здравословен режим – мързи го да става рано, празници са все пак, сега му е времето да си отспи; пропуска тренировки и йога практики; позволява си храна в по-голямо количество, често се отпуска и на сладкиши в повече, както и на разни нездравословни неща, които по принцип не яде. В това няма нищо лошо. Строгата дисциплина на 100% не винаги е най-доброто решение, по-балансираният вариант е от време на време да си позволяваме изключения, което в дългосрочен план ни помага да се придържаме към здравословния си режим. Но сега след като почивните дни поприключват, е време да се върнем към нормалния си ритъм!

Пречистване – вместо да се вайкаме какво коремче сме пуснали или колко сме подути от всичките вкусотии, които сме си позволили, просто е време да дадем почивка на храносмилателната си система чрез пречистване. Не диета! Пречистване! Когато се хванем, че сме качили някой и друг килограм, първата ни мисъл е – Край! От понеделник съм на диета! Но всички много добре знаем, че това е крайно решение, което не води до добър резултат. Пречистването на организма ни помага по-бързо да влезем във форма, защото дава време на тялото да се възстанови след обилното хапване.

Пречистването може да стане по много начини, но в крайна сметка на който както му е комфортно – може да изкарате 1 ден само на водичка и билкови чайчета; на водичка, билкови чайчета и фрешове или пък на вода, билкови чайчета, фрешове и малко плодове. Един ден е достатъчен, за да ви вкара в нормалния ви здравословен режим. Чрез пречистването преминаването към нормалния режим е по-лесно, тъй като ако направо се опитате да преминете от няколко дни преяждане към нормално хранене, вероятността да се изкушите и през следващите дни да се натъпчете, е доста голяма.

Спорт – Спортната форма не се губи чак толкова бързо и все пак достатъчен на брой дни мързелуване с обилно хапване определено допринася. Нормално е след такава почивка да не сте в най-добрата си спортна форма. Започнете с по-лека практика, колкото тялото ви да си спомни колко е хубаво да се раздвижи. Не се насилвайте прекалено! Няма полза от това да си докарате мускулна треска! Малко и бавно, но още първия ден след почивката! Ако започнете да отлагате с правенето на упражнения, в последствие ще ви е много по-трудно да влезете във форма, а междувременно ще се чувствате недоволни от себе си! Време е да приложите дисциплината си и да поспортувате още сега!

Спокоен ритъм – Да, на работа са се събрали сума неща за правене, вкъщи е разхвърляно и са ви излезли какви ли не други задължения. Но както всичко това не се е натрупало за един ден, така и няма смисъл да очаквате и да планирате, че ще разчистите всички задачи за един ден. Няма смисъл да се стресирате излишно! Преценете кои задачи са по-приоритетни и свършете първо тях, другите можете да отложите за друг ден или друга седмица дори. Ако от спокойния ритъм на почивката се хвърлите директно в бесния ритъм на ежедневието, ефектът от почивката ще е нулев. От вас зависи да запазите вътрешното си спокойствие и да не се паникьосвате от множеството натрупани задачи. Малко по малко всичко си идва на мястото.

Очаква ни един прекрасен удовлетворителен ден! С лекота влизаме в здравословната си програма и в хармоничната си умствена настройка и именно поради това всичко ни върви с лекота!

Оставете коментар