МайчинствоТяло

Бременността и нашето отношение към тялото – част 1

By декември 9, 2013януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Светослава Димитрова - личен архив

Интервю със Светослава Димитрова – автор на блог за съзнателната бременност и бъдеща дула

Ще ни се представиш ли с няколко думи?

Казвам се Светослава Димитрова, на 28 години, завършила съм публична администрация, но в момента работя в сферата на туризма. Завърших курс за дула и смятам да се занимавам с това. Имам блог, който съм посветила на тази тема, но все още не съм сертифицирана – за това са ми нужни 2 бременни, които да ми позволят да присъствам на ражданията им. В момента очаквам първото си бебче, за което съм много много щастлива и което ми помага в собствената ми подготовка за такъв инструктор при раждане, каквато е професията дула.

Ще обясниш ли малко по-подробно какво е това дула? Много хора не знаят и го причисляват към акушерките…

Повечето хора смятат, че дулата присъства само на домашно раждане, но това изобщо не е така. Освен това, тук в България дулите нямат право да присъстват на домашно раждане, както и медицинските екипи. Борим се това да се промени. По принцип дулата е нещо като психолог, човек, който е много близък до майката и подпомага жената по всевъзможен начин преди, по време на раждането и след това, емоционално, и физически, накратко всичко, от което бъдещата майка има нужда. Въпреки че дулата няма нищо общо с лекарите и с медицинския екип, тя има медицински познания, може да помогне във вземането на решение, примерно за слагането на упойки. Както и за нещата, които са нужни на родилката във всеки един момент.

Тоест твоята роля е да подкрепяш бъдещата майка по всякакъв възможен начин? Това е прекрасно, защото има много хора, които си казват: „Искам, искам бебе!”. Но след това: „Ужас, бременна съм!”. И ги хваща един такъв страх! Или понякога се появява една апатия, а това е много неприятно състояние.

Да. Всъщност съществува така нареченото здравословно приемане на това, че си бременна. Какво значи? Крайните емоции, както при всяко друго нещо, не са полезни. Голямата еуфория или съответно другата крайност – страхът и нежеланието, не са здравословни. Едно балансирано средно отношение към случилото се е най-добрият вариант. Да, щастлива съм, че ще имам бебе, но все пак това носи някакви отговорности, за които трябва да се подготвя.

Много е интересен фактът, че в момента, в който си разбрала за бременността, си започнала всякакви различни активности. В смисъл такъв, аз самата също съм имала убеждението, че една жена като забременее и край. Просто ляга по гръб и до там, нищо не прави. Ти как така реши да се захванеш с толкова много неща като разбра, че си бременна?

Всъщност нещата се случиха още преди да разбера. Започнах да ходя на йога и то точно в началото на забременяването. Започнах да ходя и на боуен – една много хубава терапия. Не знам как стана, може би просто се доверих на мъдростта на тялото. Имах си някаква вътрешна нужда. По принцип не съм супер спортен тип, но йогата и плуването специално, са ми любими. И така или иначе реших да започна да ги практикувам, защото са много полезни. Дишането е много важно при раждането, а то се подобрява с плуването и йогата. Интересен е и моментът с кръвообръщението – при бременните има повече приток на кръв. Спортът много помага. Още когато жената забременее, червените кръвни телца се увеличават, кръвта пренася повече кислород, нужен за развитието на плода. Съответно способността на мускулите става с 30% повече. Има едни такива слухове от 80-те години на 20-ти век, че германки са забременявали нарочно, за да участват в олимпиади, понеже се получава доста по-голям аеробен капацитет.

Освен на йога и боуен ходиш ли на нещо друго?

Ходя на плуване. Ползата от него е, че жената не усеща килограмите си, а чувства лекота. И това е единственият спорт, с който не можеш да се нараниш по никакъв начин. Много е полезен, особено за дишането. Освен това когато бях в четвърти месец, ходих до езерата на Рила и се качих до горе. А в пети месец катерих пещера и правих едно спускане с дълъг преход и се чувствах супер! Освен всичко това, ходя и на арабски танци.

Това с арабските танци е много интересно, разкажи ни нещо повече.

На много статии съм попадала, които са специално насочени към арабските танци за бременни. Тези танци влияят много на първа и втора чакра, а те са основните при бременност и раждане. Движенията са много благоприятни за таза, облекчават болките, които се получават при разширяване на костите. Освен това движенията са масажиращи за бебето и на него му е добре. Също така си има един специален ритуал при раждане, който включва движения от т.нар. бели денс. Като цяло подпомагат самото раждане. Казват, че самите танцьорки раждали много лесно.

Много интересно! Нещо друго, което на мен ми прави впечатление. Когато забременеят, много жени хем се радват, хем в един момент ги е страх за фигурата им. Особено последните месеци жените са в един потрес: „Да не напълнея, да не напълнея!”. Още повече ако имат роднина, която е качила много килограми по време на бременност, стресът върху тях е голям да не качат и те прекалено много килограми. Как стоят нещата при теб и би ли препоръчала нещо на момичетата, които ги е страх да не напълнеят прекомерно?

На първо място искам да кажа, че най-красивите жени са бременните жени! Това е от голямо значение! Като цяло е много важен начинът на живот още преди бременността – как се храниш, как поддържаш тялото си. Трудно е през самата бременност тепърва да правиш промени. По принцип ако решиш, 9 месеца също не са малък период, но все пак е много важно как се отнасяш към себе си още преди този период. Здравословната бременност е качване някъде между 13 и 15 килограма, но в крайна сметка всяка жена си е различна и към всяка една жена трябва да се подхожда индивидуално. Има хора, които качват много при положение, че ядат само плодове. Бих препоръчала да не се следят толкова натрапчиво килограмите, защото това може само да те невротизира и потисне. Предполагам, че се свалят след това.

Много килограми се свалят още при раждането. Твърди се, че калориите, които се изразходват при раждане са толкова, колкото при един 80-километров поход. Така че представи си за какво става въпрос. Много е хубаво да се поддържа тонусът по време на бременността. Добре е това да се случва с някакъв спорт, който е приятен на жената или с разходки. Просто е необходимо жената да се чувства значима по някакъв начин. Защото това влияе върху емоционалното й състояние, а в последствие и върху физическото. Така че е най-добре поддържане на тонуса по някакъв начин съобразен с  индивидуалността на жената.

За още интересни съвети относно бременността, посетете блога на Светослава.

Бременността и нашето отношение към тялото – част 2

Оставете коментар