Рецепти

Веган руска салата

By октомври 29, 2015януари 2nd, 2022No Comments

Необходими продукти:
8 средноголеми картофа
4 средноголеми моркова
300 гр. замразен или изсушен грах
1 краставица

За майонезата:
250 гр. суров белен слънчоглед
1 лимон
хималайска сол

Начин на приготвяне:

За да мариноваме краставицата, я измиваме, обелваме, нарязваме я на малки кубчета, поставяме парченцата в купичка и заливаме с оцет, така че да се покрият всички парченца. Оставяме краставицата така за 4-5 дена. Евентуално ако се сетите в последния момент, може да я оставите в оцета и само за през нощта – пак ще има леко кисел вкус. Традиционната рецепта е с кисели краставички от буркан, което като цяло е по-лесният вариант, но определено си заслужава да изпробвате да си мариновате краставицата сами – вкусът и хранителните й качества са различни, тъй като не е преминала термична обработка, а и знаете какво сте използвали при приготвянето й.

Накисваме суров белен слънчоглед в купичка с вода за около два часа.
Междувременно измиваме картофите, обелваме ги, нарязваме ги на големи парчета и ги слагаме да се приготвят на пара – отнема около 10 минути. Пробваме картофите с вилица, за да видим кога са готови. Трябва да внимаваме да не ги оставим прекалено дълго на пара, защото ни трябват на кубчета, не на пюре. Когато картофите са готови, ги нарязваме на дребни кубчета и ги слагаме в купа.

Измиваме морковите, обелваме ги, нарязваме ги на едри парчета и ги оставяме да се приготвят на пара за около 8 минути. След което ги нарязваме на кубчета и ги прибавяме в купата с картофите.

Сваряваме замразения или изсушен грах, като внимаваме да не го преварим, след което го прибавяме в купата с картофите и морковите. Прецеждаме краставичките от оцета и ги прибавяме в купата с другите съставки. Може да запазим оцета в бурканче и да го използваме за по-късно мариноване отново.

Прецеждаме слънчогледа и го измиваме добре. Слагаме го в блендер, след което измиваме и обелваме лимона, разполовяваме го и го прибавяме към слънчогледа. Добавяме малко хималайска сол. Наливаме съвсем малко вода – на около половината на слънчогледа, и блендираме добре. Майонезата е готова. Сега я прибавяме в купата с другите съставки, слагаме още малко сол и сме готови.

Да ви е вкусно!

Оставете коментар