Рецепти

Веган таратор

By май 20, 2014януари 3rd, 20222 Comments

Снимка: zdravaistoria.com

Необходими продукти:

1 краставица

1 чушка

1 шепа суров белен слънчоглед

Пречистена вода

Конопено семе

Хималайска сол

Начин на приготвяне:

Измиваме добре слънчогледа и го накисваме във вода за около 3-4 часа. Изцеждаме водата от слънчогледа, измиваме го добре и го слагаме в блендер. Добавяме вода в блендера, така че тя да покрие слънчогледа и да има поне 2 пръста над него. Смиламе добре в блендера, докато получим добра консистенция на ядково мляко. Ако стане прекалено рядко, значи сме сложили много вода и можем да добавим още слънчоглед. Ако е прекалено гъсто, просто добавяме още малко вода и отново блендираме.

В купа нарязваме краставицата, както е по традиционната рецепта за таратор, а аз лично обичам към краставицата да добавям и 1 зелена чушка. Изсипваме слънчогледовото мляко върху тях, поръсваме с мъничко хималайска сол и 1 ч.л. конопено семе и вече си имаме вкусен и полезен веган таратор!

2 коментари

 • Галя каза:

  Много благодаря за хубавите неща, които си написала. За мен бяха вдъхновяващи и полезни. Моля само да ми кажеш какво значи „пречистена вода“?

  Поздрави,
  Галя

  • Emilia Tsaneva каза:

   Здравейте, Галя! Благодаря за обратната връзка! Радвам се, че нещата са ви били полезни 🙂 Под пречистена вода имам предвид да не е просто налята от мивката, може да е изворна, минерална, минала през някакъв допълнителен филтър. Просто когато я пием директно от мивката, това не винаги е най-добрият вариант.

Оставете коментар