Хранене

Веган хранене, когато сме в чужбина

By април 1, 2016септември 29th, 2021No Comments

MINOLTA DIGITAL CAMERAАвтор: Емилия Цанева

Първоначално, когато човек премине към веган начин на хранене, се изисква определен период от време докато свикне с това кои храни може да яде, кое откъде се купува, кое му харесва и кое – не. Изисква се време да си изгради здравословен режим на хранене и да си намери нови любими храни и ресторанти, но малко по малко свиква с новия начин на хранене и му става лесно и комфортно да се придържа към него. И така докато в един прекрасен момент не реши да отиде в чужбина, било то за няколко дена или за по-продължителен период от време.

Да отидеш в чужбина е много вълнуващо и ценно приключение, което определено си заслужава. Но е факт, че човек тотално излиза от зоната си на комфорт, особено ако е веган. Защото когато отидеш в чужбина ще се наложи да изследваш наново какво можеш да ядеш, откъде да си го купуваш и какво ти харесва и какво не. Което също е интересно, защото често ще намираш нови любими и интересни неща за ядене, но понякога ще има и не много приятни изненади, като например да изядеш по погрешка нещо, което по принцип не би ял. Но това е цената на пътуванията, сигурна съм, че на всеки се е случвало да изяде нещо, което е преценил като веган, за да се окаже в последствие, че това всъщност не е съвсем така. И все пак за да протекат нещата с храненето възможно най-гладко, е добре човек поне малко от малко да се подготви предварително.

На първо място бих препоръчала сайта Happycow.com, в който човек може да намери веган и вегетариански ресторанти на мястото, където отива. Ползвам го редовно, когато отивам на ново място и искам да ям нормална храна. Разбира се, в повечето “нормални” ресторанти също се намира веган храна, но там е до късмет, освен това ако не знаете езика много добре, това създава проблеми. А и за съжаление не навсякъде изписват съдържанието порядъчно, например в Турция ядох супа от леща, която уж си е напълно веган. След което обаче ми стана много лошо и в крайна сметка се оказа, че те всъщност правят всички супи с пилешки бульон… Та дотук със супата от леща в Турция. Затова Happycow е полезен както при кратки пътувания, така и при дългосрочни престои в чужбина. А сега ще ви представя отделни мои наблюдения в зависимост от периода на пребиваване в чужбина и в зависимост от страната.

Кратки пътувания в чужбина

Когато става въпрос за кратки неколкодневни пътувания в чужбина, е добре да вземете разни пакетирани храни със себе си за всеки случай. Пакетче ядки, протеиново барче, сушени плодове, ябълки – важното е да имате нещо в себе си в случай, че огладнеете и все още не сте открили подходяща храна. Когато става въпрос за купуване на храна от магазин в чужбина, очевидно плодовете са най-лесната опция, защото няма нужда да четете съдържание. Но надали ще искате да карате само на плодове. В зависимост от страната, в която сте, можете да разчитате, че на пакетите с храна ще има съдържание поне на английски, а някой път даже и на български. Но друг път няма такива екстри. Например, наскоро бях за няколко дена в Румъния и въпреки че не говоря румънски, спокойно можех да си пазарувам хранителни продукти от магазините им, защото почти всички имаха съдържание на английски. За разлика от Турция, където голяма част от продуктите са местно производство и описание на английски рядко се среща.

Ако сте само за няколко дена, очевидно не бихте се занимавали да учите названията на съставките на местния език, но пък определено би помогнало да си предвидите повече време в супермаркета и да се поогледате добре за познати веган марки – никога не знаете кога ще има приятна изненада с познат продукт!  А и много големи вериги магазини специално произвеждат свои веган версии на различни неща и ги обозначават достатъчно добре като веган.

По-дълги престои в чужбина

Когато сте в чужбина за по-голям период от време, определено ви препоръчвам да научите основните думи, за които да сте нащрек в съдържанието на храните. Например, когато заминавах за Турция за 8 месеца, определено положих усилия предварително да науча кои са думите за храните, които не мога да ям. Не, че нямаше неприятни изненади, но това да знам какво не ям на турски определено намали проблемните ситуации. И тук е добре да си сложите в багажа някои важни неща, които да облекчат живота ви като веган, докато се ориентирате кое как се случва в новата страна. Например, много често ми се е случвало да нося със себе си в куфара кухненски чопър, който е достатъчно малък, за да не натежи в куфара ми, но в същото време ми помага неимоверно да си приготвям храната. Често нося със себе си и малка решетка за приготвяне на зеленчуци на пара. Отделно задължително си нося и някои любими неща като пакетче годжи бери, сурово какао, чиа, хранителна мая, витамини В12.

Освен това определено си заслужава да проверите дали няма веган фейсбук група в определената страна, както и да разгледате за веган сайт, на който можете да намерите полезна информация, а и да се запознаете с нови хора със сродни интереси, защото когато сте в чужбина за повече време и всички ви гледат странно, тъй като не ядете една камара неща, определено е добре да си имате и едно-две другарчета, които се хранят по същия начин, за да не започнете да се чувствате като извънземно. Разбира се, както знаем, подобното привлича подобно и не е изключено “случайно” да се натъкнете на някой веган, но все пак е добре да се подготвите предварително, за да не оставяте всичко на случайността. Аз самата и в Турция, и в Ирландия “случайно” попаднах на хазайки вегани, отделно се запознах с хора, които отново по “случайност” се оказаха вегани, но пък в Австрия например предварително и целенасочено се запознах с едно момиче веган, което наистина ми улесни живота там.

Сега ще ви споделя и моя опит с веган храненето в страните, в които съм живяла досега:

Виена, Австрия (последно бях там през 2011 г.)

Веган храненето там беше доста лесно, макар и скъпо. Разбира се, ако не знаете немски достатъчно добре, бихте срещнали трудности, когато четете съдържанието на продуктите. Повечето продукти имат и надпис на английски, но някои от тях са единствено за местно ползване, така че е добре да знаете някоя и друга дума немски. Аз например още си спомням, как си бях харесала едни тестени охлювчета, които според съдържанието по мое разбиране бяха веган, докато не видях същите охлювчета в един здравословен магазин  с подчертан надпис, че са веган. Съответно ако видите в здравословен магазин нещо с надпис веган, което сте виждали в нормален магазин без такъв надпис, значи в продукта от нормалния магазин има нещо гнило. В моята ситуация се оказа, че охлювчетата от нормалния магазин имат суроватка на прах (Molkenpulver). Затова ето няколко думи на немски, за които да внимавате:

-Fleisch – месо

-Geflugel – всякакъв вид птици (по принцип има две точки върху буквата „u“)

-Fisch – риба

-Huhn – пиле

-Schweinefleisch – свинско

-Milch – мляко

-Milchprodukte – млечни продукти

-Kase – сирене (по принцип има две точки върху буквата „a“)

-Eier – яйца

-Butter – масло

-Molke – суроватка

-Gelatine – желатин

А ето и няколко полезни фрази на немски (използвани са идеи от сайта ivu.org):

-Ich bin Vegetarier/Vegetarierin. – Аз съм вегетарианец/вегетарианка. [Их бин вегетарийър/вегетарийърин]

-Veganer/Veganerin. – Веган мъжки/женски род. [Веганър/веганърин]

-Ich esse kein Fleisch, auch kein Huhn (und keinen Fisch). – Аз не ям месо, нито пилешко (нито пък риба). [Их есе кайн флайш, аух кайн хуун (унд кайнен фиш)]

-Ich esse keine Eier, Milch oder Kase. – Аз не ям яйца, мляко или сирене. [Их есе кайне айър, милх одър кезе]. (В случай, че сте вегетарианец и всъщност ги ядете, просто махнете “кайне” от фразата).

-Welches dieser Gerichte kann ich essen? – Кое от тези ястия мога да ям? [Велхес дийзър герихте кан их есен?]

-Haben Sie vegetarische/veganische Gerichte? – Имате ли вегетариански/вегански ястия? [Хабен зи вегетарише/веганише герихте?]

-Kaffee/Tee ohne Milch – Кафе/чай без мляко. [Кафе/те ооне милх]

Ето и моите два любими веган ресторанта във Виена:

Формоза – едно време там правеха най-вкусните веган шоколадови бонбони, които някога съм яла – последно бях там през 2011г., така че не мога да гарантирам, че още е така. Имаха и много хубави обедни менюта си спомням.

Loving hut – имаха много хубави торти!

Турция (последно бях там през 2015 г.)

В центъра на Истанбул намерихме вегетариански ресторант по случайност. Не си спомням името за съжаление, но със сигурност можете да си намерите такива в Happycow. Като цяло на много места се намира подходяща за вегани храна, особено в по-големи заведения, където си плащате на чиния и имат бюфети с най-различни салати, включително лещена, нахутена и бобена салата, които са доста засищащи. Почти във всеки Starbucks там дори имат и соево мляко, с което да ви направят кафе или горещ шоколад ако ви се пие с уговорката, че горещият шоколад най-вероятно е в такова пакетче, в което може да има някакво мляко на прах.

В Анкара също случайно намерихме ресторант, където имаше доста веган опции. Но както може би сте забелязали, не помня много добре имена на ресторанти, така че потърсете.

В някои части на Турция като Коня например за вегани е малко по-трудно, тъй като там наблягат най-вече на месото. Когато бях там се наложи да ям предимно чист ориз и тестени изделия, така че ако планирате да ходите в някой по-малък град в Турция в този район определено си вземете повечко храна с вас.

Най-запозната съм с храната в Измир, защото живеех там. Имат прекрасни пазари за плодове и зеленчуци, както и много места откъдето да си вземете фреш на достъпна цена. Внимавайте със супите – както споменах супата от леща се прави с пилешки бульон на повечето места. Много популярни са техните чи-кюфтета от булгур. Реално в тях няма месо, само че на много места се прави с… познахте, пилешки бульон! Аз лично в Измир намерих място, където имаха специална регистрация, че не ги правят с пилешки бульон, но беше малко по-скъпо от обикновените. Така че едно наум с пилешкия бульон в Турция!

На много места можете да намерите лозови сърмички, които най-често са веган. Много популярни са и техните пълнени картофи kumpir (чете се кумпир), които можете да си поръчате с различни веган салати. Само че внимавайте, защото основата на кумпира е картоф с кашкавал и масло… Тоест задължително трябва да поясните, че не искате нито кашкавал, нито масло вътре, съответно като ви го донесат, проверете дали всичко е наред. Ако ядете тестени изделия, можете спокойно да си позволите геврек и бойос – тип пържено топчесто хлебче. Не е най-здравословната храна, но пък когато наоколо не се намира друго за ядене, стават като временен вариант. Традиционната им салата късър също е подходяща за вегани.

Голямо откритие за мен беше тъмния течен шоколад и веган вафличките “Sarelle”, които са местно производство в Турция. Но и с тях бъдете внимателни, защото само вариантът с тъмен шоколад е веган. Има ги в повечето супермаркети. Имат и няколко вида веган черен шоколад на блокчета – чист, с шам фъстък и с портокал, но не си спомням марката. В някои по-големи супермаркети се намират и млеката на Alpro soya.

Колкото до етикетите на продуктите в Турция, рядко се срещат такива на английски. Така че ще е добре да понаучите думи на турски, за да можете да си четете етикетите. И между другото рядко се среща някой от местното население, който да говори английски, затова е добре да знаете поне основни фрази на турски. Което ми напомня, че в Алсанджак в Измир има доста български турци, които съответно говорят български. Затова ако не ви разбират на английски, пробвайте на български – може да имате късмет. Иначе в Алсанджак като цяло има доста заведения с бюфети, в които можете да си вземете различни веган салати. В Каршиака също намерихме заведение, където правеха веган пица – е, не е безглутенова, но пак е храна. Очевидно и тук не помня имената, но пък ако се огледате достатъчно добре, ще си намерите добро място за хапване. Любими ресторанти, където се намира веган храна, са ми Portakal Cafe в Bornova, Izmir, както и Caykovski в Konak, Izmir.

И между другото не се надявайте на здравословни магазини в Турция… Или поне не в Измир. Там намерихме един единствен, но беше голямо разочарование. Има онлайн здравословни магазини, но цените са доста високи.

Ето и няколко думи на турски, за които да внимавате по етикетите (буквичките с две точки върху тях не излизат на сайта, затова ако видите същата дума с повече точки върху някоя буква, да знаете, че точно за нея става въпрос!):

-Et – месо [ет] –>  Etli – с месо [етли]; Etsiz – без месо [етсиз]

-Kuslar et – птиче месо

-Balik – риба [балък]

-Sut – мляко [сют] –> Sutlu – с мляко [сютлю]; Sutsuz – без мляко [сютсюз]

-Peynir – сирене [пейнир] –> Peynirli – със сирене [пейнирли]; Peynirsiz – без сирене [пейнирсиз]

– Kasar – кашкавал [кашар] –> Kasarli – с кашкавал [кашарлъ]; Kasarsiz – без кашкавал [кашарсъз]

-Yumurta – яйце [юмурта] –> Yumurtali – с яйце [юмурталъ]; Yumurtasiz – без яйце [юмуртасъз]

-Tereyagi, yag – масло [тереяъ, йаъ] –> Tereyagili – с масло [тереяълъ]; Tereyagisiz – без масло [тереяъсъз] – това по-добре си го запишете на листче, защото е доста трудно за произнасяне!

-Kesilen sutun suyu – суроватка

-Jelitin – желатин

А ето и няколко полезни фрази на турски:

-Vejetaryenim. – Аз съм вегетарианец/вегетарианка. [Вежетарйенъм]

-Veganim. – Аз съм веган – мъжки/женски род [Веганъм] – С уговорката, че не навсякъде знаят какво е веган.

-Et yemiyorum, balik ve kuslar yemiyorum. – Аз не ям месо, не ям пилешко и риба. [Ет йемийорум, балък ве кушлар йемийорум].

-Yumurtalar, sut, kasar ve peynir yemiyorum. – Аз не ям яйца, мляко и сирене. [Юмурталар, сют, кашар ве пейнир йемийорум]. (В случай, че сте вегетарианец и всъщност ги ядете, вместо йемийорум, кажете йийорум или напишете yiyorum).

-Ben bu yemekler hangisi yiyebilir ? – Кое от тези ястия мога да ям? [Бен бу йемеклер хангиси йийебилир]

-Bir vejetaryen / vegan yemekler var mi? – Имате ли вегетариански/вегански ястия? [Бир вежетарйен / веган йемеклер вар мъ] – С уговорката, че не навсякъде знаят какво е веган.

-Sutsuz Kahve/cay – Кафе/чай без мляко. [Сютсюз кахве/чай]

Дъблин, Ирландия (2015-2016 г.)

В Дъблин е доста лесно да си веган, но е добре човек да се е научил как да си управлява финансите. Иначе почти във всички кафенета може да се намери соево мляко, включително на места и кокосово мляко. Има доста здравословни магазини, няколко здравословни ресторанта, въпреки че не съм особено впечатлена от тях. Като цяло ми харесва Umi, Carnucopia и Blazing salads (на последното няма места за сядане).

Определено съм впечатлена от супермаркетите. В Теско имат веган сладолед на фунийки, соево кисело мляко, ядково и кокосово мляко, веган шоколад, оризови вафли, фалафелни топчета, хумус. В SuperValu има друг вид веган сладолед, друг вид веган шоколад, фалафел и различни сладки неща на здравословния им щанд, но е малко по-скъпо. Има си пазарчета за био зеленчуци, като най-често съм ходила във Green Door market, както и кооператив, откъдето човек може да си купува здравословни и веган храни на по-добра цена.

Букурещ, Румъния (не съм живяла там, бях само за два дена)

Но определено мога да кажа, че не е трудно човек да си намери веган продукти в супер маркетите, защото повечето етикети са и на английски, а и повечето хора говорят английски. Определено много ми хареса ресторанта Biofresh в центъра на Букурещ.

И един последен съвет – когато пътувате не се фокусирайте толкова върху храната, а се насладете на удоволствието да откривате нови места и култури! Възможно е да се случи да изядете по случайност нещо, което по принцип не бихте яли, но в крайна сметка важното е какво ядете на редовни начала, а не какво сте изяли веднъж. Така че просто се отпуснете и се порадвайте на времето си в чужбина!

Надявам се, че съм ви била полезна!

Снимка: Deviantart/ryano292

Оставете коментар