МислиТяло

Връщат ли се свалените килограми? – част 1

By ноември 12, 2013януари 3rd, 20226 Comments

Вероятно на всеки човек, който се е изправял пред предизвикателството да балансира теглото си, му се е случвало неприятното преживяване да свали количеството килограми, което си е решил, или пък част от тях, след което да ги възстанови и дори да напълнее още повече, понякога скоро след това, понякога с течение на времето. Каква е причината за това явление?

На първо място страхът. Тъкмо сте постигнали напредък, дрехите вече са ви доста по-големи, чувствате се добре, тялото ви е едно такова леко, няма я предишната тежест, всички ви се възхищават. Това определено е повод за радост, но подсъзнателно си умирате от страх да не се върнете към предишните си килограми и това важи с огромна сила, особено в случаите, когато години наред сте имали килограми в повече и не сте свикнали да гледате тялото си толкова леко и красиво. А както знаем, в каквото се концентрираме, това и получаваме, особено когато става въпрос за страх. Страхът е изключително силна енергия, която се подхранва от нашите мисли и емоции и ако не й се обърне внимание, може да ни донесе много бели. Какво е решението? Емоциите сами по себе си трудно се контролират, но мислите са доста по-лесни за овладяване, а чрез тях можем да променим и емоциите.

Първата стъпка е да осъзнаем, че радостта от постигнатата цел всъщност се помрачава от страха да не си възвърнем предишните килограми. Оттук нататък ние можем да направим съзнателен избор да се концентрираме върху радостта, а не върху страха. Как става това? Отделете си време да се порадвате на новото си тяло. Любувайте се на себе си пред огледалото, вземете си красиви дрехи, които да подчертават постигнатия резултат и правете това всяка сутрин, за да свикнете, че вече притежавате прекрасното тяло, което винаги сте искали. И си казвайте браво! Всеки път когато минете покрай огледалото, мислено се потупайте по рамото и се поздравете за постигнатия успех. Така затвърждавате радостта и постигнатото и променяте гледната точка на ума.

В случай, че страхът е много силен и дълбоко се е загнездил във вашето съзнание до степен, в която просто не можете да се зарадвате на постигнатия резултат, можете да се отървете от проблема временно като му обърнете гръб. Казвам временно, защото тази крачка само отслабва страха, но не го лекува. Но все пак когато страхът е много силен и ви е завладял до такава степен, че не можете да се радвате, неговото омаломощаване също е добър ход.

Умът ни може да мисли само за едно нещо наведнъж. Хилядите мисли, които се въртят в главата ни само изглежда, че текат едновременно, но всъщност те преминават една по една, една след друга, само че с бясна скорост. Нека използваме това знание мъдро. В момента, в който страхът се появи, просто се захващаме с дейност, която изисква пълното ни отдаване. При всеки дейността, която може да ангажира напълно вниманието, е различна, но мога да ви дам няколко примера от личната си практика – от неприятни мисли се разсейвам най-добре, когато рисувам, пея, тичам, танцувам, скачам, свиря на китара, чета някоя наистина интересна за мен вдъхновяваща книга (ако е скучна не върши работа), гледам някой наистина интересен за мен завладяващ филм (ако не е достатъчно завладяващ пак не върши работа) или пък си подреждам дрехите в гардероба (странно занимание, но винаги помага да „изключа” ума, когато прекали с неприятните мисли).

Вече сме отслабили страха, но за да запазим победата си е необходимо да направим още нещо – да изчистим подсъзнанието. В него откъде ли не са наслоени убеждения и страхове от типа на „ефекта йо-йо”, то това си е до структура – не можеш да си слаба, зимата се пълнее, ей сега като почнеш да ядеш нормално пак ще се освиниш… и какво ли не още. Веднъж осъзнали, че има такава мътилка в подсъзнанието ви, която тайно ви пречи да се радвате и да запазите постигнатото, вие вече имате силата да се изчистите от тези убеждения. Как? Заменете ги със здравословни и полезни за вас твърдения. Съставяте си едно положително утвърждение, което се отнася лично до вас и си го записвате в подсъзнанието по всякакъв възможен начин – повтаряте утвърждението по 10-тина пъти всяка сутрин пред огледалото в продължение на поне 21 дена; всяка сутрин пишете твърдението на лист поне 10-тина пъти с пълната концентрация в отделните думи; записвате новия мисловен модел на отделни листчета, които разлепяте на местата вкъщи, където има най-голяма вероятност честичко да им обръщате внимание – на компютъра, на календара, на вратата на стаята, вратата на хладилника, на нощното шкафче… и се постарайте всеки път когато преминавате покрай някоя бележка или да я прочетете, или да си спомните за позитивното твърдение.

И все пак внимателно с твърденията. Нека не е нещо от типа на „Не ме е страх” или „Няма да напълнея”… Това действа във ваш ущърб. Нека твърдението е в утвърдителна форма, сегашно време, например:

 • „Аз съм прекрасно същество и напълно заслужавам това красиво, хармонично тяло, което имам.”
 • „Аз съм нов човек и с радост се грижа за моето красиво тяло по най-добрия начин.”
 • „С лекота запазвам моето балансирано тегло и му се радвам през целия си живот.”

Виждате ли как горкичкият страх панически бяга от вас? Така е, той няма повече място във вашия живот.
Време е да се отдадем на радостта!

Част 2

Част 3

Част 4

6 коментари

 • Dary каза:

  Привет! Харесвам статията, но с едно на ум, защото виждам противоречие. Ако мислите се овладяват по- лесно от емоциите, би трябвало само с едно помисляне да се избавим от страх! Не, че не се случва, но колко често, на колко хора, на какви хора!? Обратното, ако чувсваме страх и се фокусираме и пре- фокусираме в него,само веднъж, но както трябва, то той изчезва и мисълта се променя в следствие на това (не твърдя, че е лесно!). Не случайно множество практики, стари и нови, научно и емпирично развити, вървят към справяне с емоцията, като начин за решаване на проблемите ни. Да, може логически да заключим „Имам проблем със страха! Решавам да се освободя от него!“,“Намирам начина!“, но…ако ни е страх да се освободим от страха!? Страховете са силни, обсебващи, спиращи здравия разум (в крайния случай)! Как тогава се променя мисъл!? 😉 Но съвсем естествено, по законите на природата ни, с натрупването на страх се стига до граничен момент в който съществото ни просто не може повече… и нещо се случва- реагираме с емоционален (психически) обрат, с физически обрат или ментален обрат. 🙂 Утвърдителните послания са нещо хубаво, но когато са в синхрон с поне 51% от положителното ни самочувствието. В противен случай, скритите мисли свързани със негативното ни самочувствие, ако са 51 и повече % се активират и ни управляват скрито или явно.
  Съгласна съм с материала за катеренето, защо? Ами заради стигането до момента осъзнаване който се случва в момента „немислене“, а това решава много проблеми! Само дето се случва с повечко практика.
  Желая успех на сайта Ви! Харесва ми! Харесва ми и личното Ви постигане.
  Dary

  • Emilia Tsaneva каза:

   Благодаря за ценната гледна точка и важното допълнение! Дали човек ще започне да работи от емоциите или от мислите е въпрос на индивидуалност – при едни хора едното ще подейства по-добре, при други – другото. И тъй като споделям неща от личния си опит – при мен управлението на мислите се получава по-добре отколкото управлението на емоциите, затова тръгвам и от мислите. Благодарим и за милите пожелания!

   • Dary каза:

    Да, така е! При мен е по- лесно да тръгна от емоциите. Вече мога да тръгвам от мислите, така лесно, както и от емоциите. На времето инстинкта ми ме тръгна от тялото. Сигурно е и въпрос на личена готовност към даден момент…важното е, че винаги има начин!

 • Milena каза:

  Страх! Това е един от основните проблеми дори за да се започне диета или спорт, или тоталната промяна в начина на живот.
  И тук бих искала да споделя опит с нещо, което помогна на мен и семейството ми, помага и на децата ми, да се справяме с някой проблеми, а именно ТЕС – Техника за емоционална свобода – http://www.tes.bg . Материали има много по темата, ако човек иска да се поинтересува. Но съм сигурна, че за хора като теб Емилия, ще бъде интересно, защото е свързано с вътрешната ни енергия, енергийните меридиани и не само.

  • Emilia Tsaneva каза:

   Много благодаря за споделения опит с ТЕС! Все се въртя около нея, но така и не съм се задълбочила да науча нещо по-подробно и да приложа. Но и за това ще дойде време 🙂

   • Dary каза:

    Да и аз визирах ТЕС базираните техники за справяне с емоциите, убежденията и физическите усещания по един много елегантен начин. Практикувам ги от много време вече и имам трайно добри резултати. Препоръчвам ги, но…на когото когато му дойде момента! 🙂

Оставете коментар