Сексуалност

Въведение в тантра

By март 28, 2016декември 30th, 2021No Comments

Тантра е учение, което през последните години набира все по-голяма популярност на Запад. То обхваща не само правенето на любов, а и цялостния начин на живот, основан на впрягането на силата на сексуалната енергия за повишаване на осъзнатостта и енергийните нива на човека, което се отразява благоприятно на всички аспекти от живота му. Основните практики от тантра подобряват както взаимоотношенията с любимия човек, така и живота на всеки един поотделно.

Какво всъщност е тантра?
Тантра е древното изкуство на съзнателната любов и свещената сексуалност. Според това изкуство сексуалната енергия е източник на сила в личностен и духовен план. Тантра произхожда от Индия и е тясно свързана с Индуизма. Основното схващане в тантра е, че сексуалната енергия е енергията, която влива жизненост в живота, съответно ако успеем да достигнем до този източник на сила, ние ставаме по-добри хора във всяко отношение. Тантра се описва като науката на екстаза. На нея се гледа като на път към просветление, тъй като извисява и задълбочава осъзнаването и внася творчество, състрадание и жизненост в правенето на любов.

Нека разгледаме значението на думата “тантра”. “Тан” означава душа, а “тра” – сближаване (съществуват и други тълкувания на термина, но в тази статия ще се спрем само на това). На тантра може да се гледа като на път към същността на човека. Сексът заема голямо място в тантра, но в действителност това учение е цялостен начин на живот. Тя е един от най-могъщите инструменти за трансформация, който е предоставен на човешките същества.

Тантра ни учи как да въведем свещената сексуалност във всеки един аспект от живота си, така че да можем да проявим повече красота, повече изобилие и повече здраве. Тя ни учи как да увеличим любовта в сърцето си, така че и другите хора да могат да я споделят.

Основни тантра практики

Съзерцаване очите на партньора
Съзерцаването на очите на партньора е най-простата тантра практика, която обаче може да издигне една връзка на ново ниво. Казват, че очите са прозорец към душата, така че това упражнение изисква пет минути гледане на партньора в очите като се опитате да избегнете всякакви приказки. Тази практика помага за хармонизиране на партньорите на много дълбоко ниво.

Позиция “яб-юм”
Позиция яб-юм е идеалната тантра поза за свързване с партньора и за правене на любов. Това е позиция, при която мъжът е седнал с кръстосани крака, а жената сяда върху него. Яб-юм е чудесна за медитация и енергийно свързване с партньора. Тя може да се използва и извън сексуален контекст като начин за придобиване на повече хармония във връзката или като метод за намаляване на конфликтите.

Целувката на третото око
В тантра се използва система за работа с енергия, базирана на системата от чакри. В тялото ни има седем основни центъра – чакри, и третото око е един от тях. За да поясним накратко, ще кажем, че третото око се намира между веждите. Когато докоснете чела с партньора, вие създавате кръг от енергия, която протича и през двама ви, а това се отразява благоприятно както на връзката, така и на всеки един от вас като индивидуалности.

В заключение на днешното кратко представяне на тантра ще кажем, че за разлика от много други духовни учения, тя не постулира потискане на сексуалността. Напротив, тя използва сексуалността като инструмент, с чиято помощ се задвижва израстването на човека и в същото време така му помага да изгради живота и връзката, които иска. Сексуалността е нещо красиво и свещенно, тя не е нещо срамно, нито пък е сведена единствено до задоволяване на животински потребности. Сексуалността е ценен дар, който е време всички ние да се научим да ценим и обгрижваме правилно.

Този материал е написан въз основа на статията на Филип Джоргоски от dreamcatcherreality.com

Снимка: livetantra.com

Оставете коментар