Женственост

Вълшебната сила на менструацията

By октомври 21, 2015януари 2nd, 2022No Comments

me_by_nastiaosipovastock-d5mp3tq

Автор: Дивайн Флоу

В днешно време менструацията се възприема като табу – нещо срамно и отвратително. Не е комфортно да говориш за нея. Много фактори допринасят за негативните чувства, свързани с този период, основният от които е, че хората са били отдалечени от всичко начално и първично. Били сме откъснати от природата. И така в днешно време много жени гледат на менструацията като на необходима досада и просто гледат да изтърпят месечното си страданието тайно.

Но аз усещам, че така жените се отказват от един от най-могъщите инструменти, с който са били надарени – тяхната съкровена сила. На менструацията се е гледало като на проклятие години наред, но в действителност тя е най-великата благословия и би трябвало да се отнасяме с нея като към такава.

Силата на твоя цикъл
В древни времена се е вярвало, че кръвта е могъща субстанция, а менструацията е считана за свещена. Кръвта е самият живот, тя е същността на живота. Червеният й цвят означава сила, а самата кръв се свързва с могъщество, огън и емоции. В Китай например считат червеното за свещен цвят, свързан с жените, кръвта, сексуалната потентност и творческата сила.

Въпреки всичко това през последните няколко века менструацията се е превърнала в източник на срам. Жените са започнали да я възприемат като проклятие, като период, който ги прави негодни и по-малко ценни.

И така силата се превърнала в недъг. Жените, вместо да са щастливи с тялото си, го обвинявали, че им носи слабост. А колкото повече мразели цикъла си, толкова повече болка и страдание изпитвали всеки месец. И така от поколение на поколение времето на цикъла се превърнало във време на изолация и тайна. Цялото знание за свещеността на субстанцията от „мистериозната врата на жената“ било забравено. Но за радост не от всички…

Обичай цикъла си, излекувай себе си
Всяка култура си има свое собствено отношение към менструацията и най-често това отношение е индикатор за цялостното възприемане на жените в дадената култура. А вярванията, които обграждат жените, имат огромно влияние върху тяхното благосъстояние. Например в културите, в които естествените процеси на женското тяло като менструация и менопауза се уважават и считат за свещени, жените изпитват по-малко болка. Освен това те не се оплакват от ПМС, а по-скоро са щастливи с функциите на тялото си и се гордеят с това, че са жени. Отношението на културите близки до природата, като например изконната американска култура и тяхното лунно време, е много по-различно от отношението, на което „модерните жени“ са свикнали. Жените в тези култури не се срамуват от менструацията, а я възприемат като красив празник на живота.

В много близки до природата култури първият цикъл на момичето се възприема като благословия и мощно време на преход. По време на този първи цикъл момичето, превърнало се вече в жена, може да придобие такава сила и увереност, които ще останат у нея до края на живота й. Реакцията на родителите и хората около нея към първата й менструация най-често оформят нейното отношение към цикъла й до края на нейния живот.

Каква е силата на този период?
Всеки месец всяка жена има потенциала да донесе нов живот на този свят. И определено не е задължително това да бъде нов живот под формата на дете. Новият живот може да бъде идея, мечта, творчество. Може да бъде решение да проявиш нещо или да изкажеш нещо. Много често цикълът идва в наша подкрепа и ни носи своята древна мъдрост.

Настъпило е времето, когато всички жени по света е необходимо да встъпят в своята сила. Да приемем менструацията е избор, който можем да правим всеки месец, и ако изберем това да е така, тя може да бъде период, който ни дава изключителна сила. И тук не става въпрос единствено за избор за себе си, защото от всяка една от нас зависи дали живота на нашите дъщери ще бъде изпълнен със срам и вина или с радост и сила.

Щастието не е само наш избор, то е наша отговорност!

Източник: mytinysecrets.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар