ЖивотПсихика

Да си сам със себе си, без да си самотен

By март 1, 2015януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart/cathleentarawhiti

Автор: Хана Брейм

В момента разполагаме с повече възможности да поддържаме контакт с околните от когато и да било преди. Но този постоянен контакт си има цена: забравяме как да прекарваме време със самите себе си. Важно е да си оставяме време насаме със себе си, за да можем да развием усещане за себе си и своята индивидуалност, за да задълбочим нашето самопознание и да се отпуснем.

Ето четири предложения как да си припомним изкуството да бъдем сами със себе си, без да сме самотни:

1. Заведи себе си на среща с артиста в теб
Това предложение идва от писателя и учител по креативност Джулия Камерън, която предписва ежеседмични срещи с вътрешния артист в своя 12-седмичен курс по креативност Начинът на артиста (The Artist’s Way). Срещата с вътрешния артист означава да отделите час, следобед или цял ден за себе си и да се занимаете с нещо, което ще зарадва вътрешното ви дете. Например, да си изпечете любимия сладкиш сами за себе си, да посетите близкия магазин за джунджурийки, които ви вдъхновяват, да изгледате стар филм или каквото и да е друго занимание, което разпалва креативността у вас. За да бъдат срещите с вътрешния ви артист вдъхновяващи, започнете да си водите „любовен списък” с дейности, които бихте искали да опитате. Отделяйте си време за себе си всяка седмица и се захванете с нещо, което омагьосва вътрешното ви дете, и в резултат на това ще забележите позитивни промени и в други сфери от вашия живот.

2. Медитирай само за две минути на ден
Медитацията е един от най-благотворните начини да прекараме времето сами със себе си и е прекрасна възможност да придадем повече яснота, спокойствие и фокус на живота си. Ако ви е трудно да отделяте време да седнете да медитирате редовно, просто започнете като си обещаете да седнете и да дишате осъзнато за две минути всеки ден. След няколко седмици увеличете времето на три минути и т.н. докато достигнете времетраенето, с което се чувствате удовлетворени. Медитацията не е спринт, тя е практика за цял живот, ето защо е по-добре да започнеш с малко, но да си постоянен, тъй като това полага основите на бъдещото ти емоционално благополучие.

3.Изключи се и излез от нета
Смартфоните и другите устройства са чудесни, за поддържане на връзка с другите, но те могат да бъдат както подарък, така и проклятие. Когато нещо лошо ни се случи, ние често мрънкаме за него във Фейсбук, вместо да се научим да се самоуспокояваме. Когато работим над нещо трудно или нещо, което ни създава неудобство, ние просто се протягаме към телефона, за да получим временна утеха, вместо да се придържаме към дадената дейност и да засилим фокуса и издръжливостта си. Никога не е било толкова лесно да получим незабавно външно утвърждаване, а това ни разсейва от най-важното утвърждаване за нас: това, което идва от самите нас. Да се изключиш означава да изключиш телефона, да оставиш лаптопа вкъщи и да сложиш разните програми на режим „не ме безпокойте”. Това, разбира се, ще доведе до временен дискомфорт, тъй като така губим този външен източник на утвърждаване и забавление, но това значи също и да изживеем по-силно чувство на вътрешна увереност и сигурност в дългосрочен план. Като се изключим от външните си разсейващи фактори, ние развиваме по-дълбока връзка със себе си.

4.Отделяй си време всеки ден и записвай какво идва в ума ти в този момент
Да си водиш дневник е един от най-ефективните начини да развиеш по-добра и по-любяща връзка със себе си. Когато пишем за себе си, ние можем да изразим нашите истински мисли и чувства в безопасна среда, без страх какви ще са последствията или дали ще ни отхвърлят. Ако досега не сте ползвали практиката да си водите дневник, просто си отделяйте време всеки ден и пишете каквото ви идва на ума в момента. Както при медитацията, започнете с кратка практика – само 5 или 10 минути, и увеличете времето постепенно. Чрез воденето на дневник ние можем да добием яснота за ситуации и проблеми в живота ни, можем да си изградим визия за бъдещето и да практикуваме приемане на себе си и състрадание към себе си. И най-важното – така можем да осъзнаем, че дори когато сме сами, винаги имаме себе си за компания.

Какви са твоите предложения за това да си сам, без да се чувстваш самотен? Как би искал да прекараш времето насаме със себе си? Напиши ни коментар и сподели мислите си.

Източник: mindbodygreen.com

Оставете коментар