Тяло

Домашна маска за коса

By декември 23, 2015януари 2nd, 2022One Comment

Основна част от любовта към себе си включва това човек да се грижи по възможно най-добрия начин за тялото си. Косата е важен показател за това колко добре успяваме да се погрижим за себе си. Разбира се, най-важно е с какво се храним, защото това се отразява на всяка малка клетка от тялото, но за някои части е добре да се погрижим и външно.

Аз лично съм експериментирала с какви ли не маски за коса през годините. Къдравите коси са доста сухи и растат трудно, за това имат нужда от доста допълнителна грижа. Аз избягвам купените маски от магазина, защото искам да знам какво точно използвам върху тялото си. Факт е, че домашните маски за коса са малко по-трудни за прилагане от купените и цапат малко повече, но бъркотията определено си заслужава.

И все пак когато потърсите в интернет домашна маска за коса, ще попаднете на какви ли не забавни варианти. Аз лично много обичам да пробвам нови неща, но с маските за коса си намерих една любима и се придържам към нея. Понякога си мисля, че препоръките, които намираме за разни неща в интернет, въобще не са били използвани от авторите… Още си спомням една маска за коса с намачкани банани, след която не знам колко време ми отне, за да успея да махна всички парченца банан от косата си… Или пък как моя близка приятелка си беше правила маска за коса с черен пипер и после цяла седмица й се налагаше да обяснява какъв е този черен пърхот…

Та да си дойдем на думата, любимата ми домашна маска за суха коса е 1 с. л. кокосово масло, 1/2 с.л. зехтин и 1 с.л. течен мед. Разбъркваме всичко в купичка, като с кокосовото масло внимаваме да го намачкаме достатъчно добре, за да е в колкото се може по-течна форма. Намокряме корените на косата и втриваме сместа добре първо в корените, а после и по цялата дължина на косата. Слагаме шапка за баня, а отгоре кърпа. Стоим с маската за коса около час, след което измиваме с топла вода – маската за коса се отмива сравнително лесно.

Както всяко друго нещо, домашната маска за коса отнема време, но пък когато я направите свой навик от съботно-неделната си рутина и я съчетаете с други задачки, нещата се случват много по-лесно и чак започва да ви доставя удоволствие, особено като виждате добрите резултати.

И още нещо полезно при суха коса – след като я изкъпете, може да намачкате крайчетата с кокосово масло, за да запазите влагата в нея за по-дълго време, а и да я фиксирате. Докато свикнете с кокосовото масло, може да ви е малко сложно за прилагане, но всъщност е доста лесно ако използвате следния трик – с лъжичка гребнете малко кокосово масло от бурканчето, сложете го върху едната си длан и хубаво го намачкайте с пръст, така че да стане течно и да няма бучки масло, които да се закачат в косата ви. Когато кокосовото масло е в течна форма, то попива в крайчетата и фиксира косата, съответно може да се използва вместо така популярните и изкуствени кристали за коса. И все пак не прекалявайте с количеството. Умереността е най-добрият вариант дори и при здравословните продукти.

1 коментар

Оставете коментар