Духовност

Духовна психология и личностно развитие

By март 31, 2015януари 3rd, 2022One Comment

снимка: Боян Анов

Интервю с Боян Анов – лектор и организатор на събития за личностно развитие

Кой си ти и с какво се занимаваш?

Здравейте, казвам се Боян Анов и отскоро се занимавам с един мой проект, който бях замислил от доста време и сега вече назря моментът, в който да го осъществя. Проектът се казва „Пътешествие към щастието” и включва доста неща: на първо място информационен уебсайт на теми, свързани с човешкото щастие – физическо здраве, отношенията между хората, финансово изобилие, духовно осъзнаване и няколко други, като целта ми е да се достави много дълбока, ценна и по-рядко срещана информация по тези теми. Друга част от проекта е организирането на обучителни семинари, които да подпомогнат хората в търсенето им на щастлив и хармоничен живот, както и други по вид събития, например забавни вечери за хора, интересуващи се от личностно и духовно развитие, където те да могат да се запознават и общуват; прожекции на филми по темите, които споменах по-горе с последващи дискусии и други събития, свързани с личностното развитие на хората.

Февруари 2015 г. организира поредица от семинари във Варна. Ще ни разкажеш ли на какво бяха посветени те и какви семинари да очакваме в бъдеще от теб?

Семинарите бяха първото събитие, свързано с проекта „Пътешествие към щастието”, затова и бяха озаглавени с това име. На тях събрах различни лектори от Варна, хора с познания и опит в различни области на живота, които да говорят на различни теми, свързани с щастието на хората – духовно щастие, здраве, отношения и изобилие. Разгледахме живота на нас хората в различните му аспекти, както и трудностите, които срещаме по пътя към щастието. Имаше много добри отзиви, защото моята цел е реален резултат в живота на хората и правя всичко по силите си, за да им дам нужната информация и методи и да ги мотивирам да ги използват, оттам нататък зависи от тях самите.

В бъдеще все повече ще навлизаме в дълбочина по тези теми и ще ги разучаваме все по-детайлно, което може би ще доведе до нещо като училище за личностно и духовно развитие, което е и моя мечта. Много бих искал и да се създаде истинска общност в България от осъзнати и светли хора, които да градят едно светло бъдеще заедно, защото в момента не е така, духовната среда в България е замърсена и много от хората, които са на предна позиция не са с чисти намерения спрямо другите.

В момента изучаваш духовна психология. Ще ни разкажеш ли на кратко каква е основната й идея и с какво се различава от традиционната психология?

Разбира се. Основната идея на духовната психология е, че ние не сме човешки същества, които притежават душа, а сме божествени създания, преживяващи човешка опитност! Разликата между духовната и традиционната психология е, че докато традиционната разглежда предимно отделни проблеми и отклонения, духовната психология поставя акцент върху човека като цяло. В традиционната психология на дадено преживяване се гледа като на проблем за разрешаване, докато в духовната се гледа като на преживяна опитност за душата с цел израстване. В традиционната психология се стига до детството, докато при духовната се разглеждат и духовни аспекти като родова карма, предишни прераждания и много други, които могат да дадат много по-дълбока и ясна представа за случващото се в живота на даден човек, помагат му да достигне до по-пълно разбиране и така да преодолее трудните моменти в живота си и да продължи напред по-мъдър и щастлив.

Изучават се и метафизични закони, които управляват живота ни, без значение дали ние знаем за тяхното влияние или не, например такъв закон е „Почитай и уважавай родителите си” и всеки, който го пристъпи – съзнателно или несъзнателно, усеща последствията под формата на случки в живота си или под формата на усещане за неудовлетвореност от живота. За мен традиционната психология може да бъде много полезна за хората, които още не са отворени за духовното познание и осъзнаване в живота си, но ще бъде ограничаваща и недостатъчна за хората, вече отворили се за истината за съществуването си и осъзнаващи, че са нещо повече от човешки тела и „мозъци с проблеми” или „травмирани деца”. Аз лично смятам, че традиционната психология е много ценна за обществото ни и че би било полезно за всеки човек да посещава психолог, било той традиционен или духовен, все пак хората са различни и имат нужда от различни неща и гледни точки. Затова смятам да изуча и двете, за да разбера по-пълно човешката психика, механизмите, които ни водят, и начините за постигане на истински щастлив и хармоничен живот и да помагам на хората в техния път чрез опита и познанията си.

Здравословен и щастлив живот

За изобилието и свързаността с родината

1 коментар

Оставете коментар