Женственост

Женствената жена

By април 4, 2016септември 29th, 2021No Comments

sad_moon_by_ignisfatuusii-d9c8vfiАвтор: Катрин Силман

Напоследък има множество статии на тема осъзнатост във връзките и съзнателна мъжественост и женственост, които обръщат внимание на това кои са нашите присъщи роли като мъже или жени и как те могат да благоприятстват хармонията във връзките ни. През последните години темата за женствеността и мъжествеността зае важно място в живота ми. Животът ми се разви по такъв начин, че се налага да обръщам все повече внимание на темата за женствеността и да уча жените за женствеността и сексуалността.

Достигнах момент в живота си, когато трябваше да погледна дълбоко вътре в себе си и да се запитам “Какво значи женствеността в действителност? Какво значи да бъдеш жена?”. Как така живеем в свят, в който мъжката и женската роля са така разменени? Мъжете стават все по-женствени, а жените – все по-мъжествени. А това има изключително пагубно въздействие върху партньорските взаимоотношения! Между 50% и 70% от браковете приключват с развод. В училище не ни учат за партньорските взаимоотношения, а повечето от нас нямат добри примери за подражание и вкъщи. За съжаление много често произхождаме от семейства и общества, в които липсват както добри примери, така и разбиране за това какво представлява една хармонична връзка, където мъжът е мъж, а жената – жена. Абсурдно е, че трябва да учим едни от най-важните роли в живота си – да бъдеш мъж, жена и родител, чрез проба и грешка.

За да разберем по-добре как се е стигнало до сегашния свят с разменени роли, ще перифразирам Дейвид Дейда, който казва, че от последните няколко века ние сме наследили модел на връзка, в който мъжете са доминиращи мачовци, а жените са подчинени домакини. Всъщност жените са били в тази подчинена домакинска роля много дълго време. В патриархалните общества мъжът е доминиращ, съответно за него всичко е позволено, а за жената всичко е забранено. На жените са били наложени множество правила и задължения и им е била отказана свобода на словото, на мислите и действията. Жените изцяло зависели от мъжете, а те от своя страна често се отнасяли с тях без уважение и любов и ги третирали единствено като слугини. Бракът е бил сходен с робството, а силните и умни жени били наричани кучки и вещици и изгаряни на клади.

В един момент обаче жените започнали да излизат от това положение, станали по-независими и доказали, че са толкова ценни, колкото и мъжете. Това отърваване от подчинената роля на домакиня се е случило толкова могъщо, че е тласнало жените да възприемат изключително мъжка енергия и да започнат да се състезават с мъжете. Но именно това носи повече дрязги във взаимоотношенията, отколкото баланс. Жените кастрират мъжете, а повече мъже нито уважават, нито вярват на жените. В подобна атмосфера взаимната подкрепа и подхранване липсват, а разделението и състезаването се изострят все повече.

Почти всяка връзка навлиза във фаза на борба за надмощие след като първоначалният период на влюбването приключи – във връзката има двама човека с мъжка енергия, съответно и двамата се опитват да победят другия. Не е трудно да се досетим, че такъв модел на връзка не може да ни отведе много далеч – рано или късно един от партньорите ще се предаде или двамата просто ще продължат пътя си поотделно.

Въз основа на моя опит съм установила, че всичко в живота може да бъде подобрено чрез осъзнаване. Време е да изключим автопилота, да погледнем нещата отстрани и да поемем отговорност за това, което се случва във връзките ни. Време е да се обърнем към себе си и да се запитаме: “Наистина ли съм в правилната роля в тази връзка или се опитвам да се превърна в някого, който не ми е отредено да бъда по природа?”.

Изцяло женствена

Какво представлява женствеността? Женствената жена не се състезава със своя мъж. Тя е водена от енергията на любовта и споделя тази любов с близките и приятелите си. Любовта е заложена във всяка жена, просто е необходимо тя да я открие вътре в себе си. Женствената жена се грижи за себе си, за своето психическо и физическо здраве. Тя знае много добре кое я прави щастлива и нахранва душата й, така че да засияе. Жената в своята женска енергия е емоционална, като в същото време поема отговорност за своите емоции. Това обаче не значи, че няма да има никакви спорове, а значи единствено, че отговорността за нашия вътрешен свят винаги е в наши ръце.

Женствената жена споделя своята женска енергия със своя партньор. Тя се грижи за това мъжът да има красив и чист дом, в който да се прибере. Това обаче не значи, че тя върши всичко сама – дори когато наема някой друг да го свърши, то пак е организирано от нея. Ако в природата на жената е да готви, то тя ще вложи женската си енергия и любов в храната и ще я сподели със своя мъж. Женствената жена предлага на своя мъж любов, близост, интимност и секс. Тя знае, че нейната най-велика способност е да обича себе си и тази любов е отразена във всеки аспект от живота й. Тази жена знае как да твори и проявява. Мъжът предоставя на жената къща, а жената я превръща в дом. Мъжът предоставя на жената семе, а жената го превръща в дете. Мъжът предоставя на жената градина, а тя я превръща в рай.

Женствената жена знае какъв е най-великият й дар в този живот и с радост го споделя с другите. Тя непрестанно се развива и израства. Познава своите граници и нужди и смело ги споделя. Женствената жена не е пропита със страх, агресия или насилие. Тя знае колко е важно да си оставя време насаме, да бъде сред природата и да се презарежда. Изчерпаната и изморена жена няма какво особено да предложи на мъжа си или на света.

Женствената жена знае колко важно е нейното одобрение, възхищение и уважение за нейния мъж, затова го дарява с тях щедро. Тя е силно свързана със своята женска интуиция – един от най-големите дарове, дадени на жената. Женствената жена е в хармония както с тялото си, така и със сексуалността си и никога не използва секса, за манипулиране или като оръжие. Тя знае как да приема подаръци, комплименти и любов, а в замяна подарява сърцето си на мъжа и му позволява да се грижи за нея.

И така женствената жена привлича мъжествения мъж, защото противоположностите се привличат.

Източник: tantrictherapy.eu
Превод: Емилия Цанева
Снимка: Deviantart/IgnisFatuusII

Оставете коментар