Спорт

Защо танцувам…

By януари 22, 2014януари 3rd, 2022No Comments

Следният текст е превод от много ентусиазиращо за мен видео на Ontario Arts Council, в което те задават въпроса „Защо танцуваш?” на различни танцуващи хора. Има хора със заболявания, хора на повече години, които така те зареждат с радостта от танцуването и благодарността към живота, че усмивката просто изгрява на лицето ти. Ето го и текстът:

– Танцът ме кара да се чувствам…

– Всъщност той е уникален – няма нищо друго като него!

– Когато танцувам, се чувствам наистина прекрасно. Чувствам се свободен!

– Танцът повдига духа ми и ме прави щастлив!

– Кара ме да се чувствам благословена! Благодарна съм, че мога да движа тялото си! А освен това танцът ми помага отново да се свържа с Източника.

– Кара ме да се чувствам щастлив. Помага ми наистина да се радвам на живота.

– Танцът ме пренася в един друг свят, в който няма проблеми, няма притеснения… Просто ми носи щастие. Смятам, че трябва да бъда щастлив по-често, ето защо танцувам през повечето време…

– Танцуването ме кара да се чувствам наистина жив! Духът ми се преизпълва с радост.

– Танцувам! Това е. Живея, за да танцувам! Аз съм танцьор!

– В крайна сметка се чувствам отново като дете!

– С танца се чувствам като една естествена част от Живота.

– Танцът е абсолютно естествен! Вярвам, че ако го пробвате дори само веднъж, ще го заобичате и ще искате завинаги да продължите с танците.

– Музиката е интуитивна. Започвате да потропвате с крак, да движите рамене, главата започва и тя, това е просто нашият отговор на музиката.

– Много ми е трудно да ви отговоря защо танцувам!

– Защо ли? Защо дишате?

– Защото…

– Мисля, че просто ме привлече идеята да се дисциплинирам и да бъда мотивиран да науча движенията.

– Танцът ме прави по-близък с моите приятели.

– В моя случай, понякога се чувствам откъсната от моите африкански предци, предвид, че живея в Канада. Но танцът ми помага да разбера какви са световните традиции, какви са движенията и езика. Съответно да видим какво можем да направим с тях.

– За нас танцът е форма на изцеление. Пространството, с което работим, пространството, в което танцуваме – когато стъпиш на него, ти биваш моментално изцелен.

– Много дълго не бях уверена в тялото си. Но с времето чрез танца придобих изобилна увереност.

– Мога да изразя себе си в най-голяма степен, без да ме е страх, че някой може да ме критикува.

– Заедно с танца, заедно с музиката, ти можеш да изразиш всяка емоция.

– Това е наистина освобождаващо изживяване. То е сякаш говориш без думи.

– Без танца в моя живот, знам, че не бих бил същият човек.

– Това е толкова прекрасен начин да споделя радостта си с другите хора.

– Обожавам връзката, която се получава с партньора, когато танцувате.

– Толкова е освежаващо да можеш да докоснеш друго човешко същество. Просто да го докоснеш.

– Често хората казват: „Ама аз не мога да танцувам!”. И така до края на живота си те носят убеждението, че просто не могат да танцуват!

– В началото ми беше много странно, защото не познавах никого, не бях танцувала, нямах представа какво да правя, не знаех какво да очаквам…

– Ами какво ще стане ако на нея не й хареса как танцувам?! Но малко по малко осъзнах, че вече не танцувам толкова зле, защото – сега ще ви кажа една тайна – вече много жени ме канят да танцувам с тях!

– Не се страхувайте! Дори и да направите грешка – на кого му пука? Това е за забавление! Вие се радвате на себе си, прекарвате си прекрасно!

– От танцуването придобивам такава увереност! То просто така ме омая, че продължих да се връщам за още и още. И вече не можех да се откажа.

– Няма значение кой си! Винаги можеш да се присъединиш към тази танцуваща общност и да се чувстваш добре дошъл!

– За нас танцът е най-голямата и най-евтина терапия, която всеки може да си позволи и която помага да се освободим от стреса.

– Вие оставяте всичко зад себе си, работата, в моя случай травмите и поне за малко сте свободни, леки, смеете се и изпитвате радост – всички тези благословени състояния, на които се радваме толкова рядко в нашата култура!

– Със сигурност ще има хора, които ще ви кажат – не го прави! Но аз бих ви казал – направете го!

– Ако не усетите един жанр като вашето нещо, просто пробвайте някой друг. Продължавайте да изпробвате, докато намерите вашия си танц!

– Много е важно за хората като цяло да намерят тази страст! И просто да се оставят, просто да се насладят на това, което е.

– След като имате възможността да се движите, значи можете да танцувате. Вие имате своя собствен вътрешен ритъм – сърцето. Това е подходящият за вас ритъм, но е необходимо да поработите с него.

– Просто го направете! Има хора, които се обаждат във връзка с часовете ми и са на около 60 години, други хора са на около 70, та те ми се обаждат и ми казват – искам да дойда, обаче съм по-възрастен. А аз казвам – Чудесно! Идеален си! Никога не си прекалено възрастен, за да започнеш, никога!

– Всеки човек е танцьор!

– Няма значение дали си голям или малък, докато сърцето ти бие, танцът е за теб!

Ето и самото видео:

Оставете коментар