ЖивотТяло

За зодиите, килограмите и любовта към сладкото

By февруари 13, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Аделина Кирилова - личен архив

Интервю с Аделина Кирилова, инструктор по йога, астролог и психолог 

Защо повечето жени толкова си падат по това сладко?

Сладкото покачва хормона, който ни прави щастливи. А ние жените имаме нужда от много внимание и любов и всъщност ти дори да си имаш партньор, той не може да те обгрижва постоянно, а ти искаш постоянно внимание. Да не говорим, че като мине известно време, той просто спира да те обгрижва – колкото и да те обича, си мисли, че нямаш нужда вече от толкова внимание, защото тези първоначалните моменти вече са минали. И жените с брак, без брак, дори с партньор или без партньор, в един момент не се чувстват достатъчно обгрижени, не усещат този вътрешен прилив на любов, който всъщност е естествен за нас. И според мен жените си набавят нуждата от внимание със сладкото. Така компенсират. Аз даже по себе си го усещам – в момента, в който започне много да ми се яде сладко, аз се дърпам настрани и си казвам – Опа, нещо става, значи имам някакви липси, нещо се случва! А в момента, в който се чувствам вдъхновена, даваща, обичаща нямам нужда от сладко и от какъвто и да е външен фактор, който да ме прави щастлива.

Разбира се, има го и моментът, че клетките се пристрастяват към вкуса на сладкото, то е като наркотик. Но все пак чисто психологически, наблюдавайте себе си и ще видите зависимостта кога се проявява.

Важно е да се отбележи, че йога ни учи точно на това, да не зависим от партньора си или от други външни фактори за да се чувстваме щастливи. Защото ние самите сме любов и когато тя излиза от вътре и я насочваме към всяко нещо и към всеки, ние се зареждаме и нямаме нужда да си набавяме от вън шоколад, мъжко внимание или каквото и да било друго.

Ще ни разкажеш ли нещо за астрологията? Как стоят нещата там – зависи ли от зодията това до каква степен прекаляваме с храната, дали напълняваме, дали се обичаме, какви са взаимовръзките там?

Според мен, това не зависи само от зодията, а от целия хороскоп. Тоест ако един човек иска да разбере за себе си дали е заложено да е дебел, слаб или как да се проявява в живота, това може да се види от цялата му карта. Много е трудно да се каже, че всички овни са дебели примерно. И все пак в общия случай, телците би трябвало да са по-закръглени, по-мощни, с по-силни тела, тъй като телецът е управляван от земята, а за земята най-важна е материалността, стабилността. Тоест чисто на психическо ниво би следвало телците да трупат най-много килограми, тъй като с килограмите те заемат повече пространство, а чрез пространството се чувстват най-значими. Освен това телците много обичат да си угаждат, да си доставят удоволствие, а едно от най-големите удоволствия естествено е храната. Така че хората, които имат силно изявен телец, асцендент телец или повече планети в телец бихме могли да кажем, че са по-склонни към напълняване, но аз не смятам, че само това е фактор. Примерно в такъв случай би трябвало да кажем, че овните не са склонни да напълняват, защото те са много огнени и постоянно действат, те имат нужда от много енергия, за да се движат и горят много енергия. Но пък всички познаваме дебели овни и слаби телци, не може да се категоризира. Ако се погледне цялата карта, тогава може да се каже.

Тоест картата ще ни покаже дали имаме някакви предразположения към напълняване? В смисъл това може да го има като предразположение, но не е задължително да стане, нали?

Няма нищо задължително. Ако ти си знаеш силните и слабите си страни и работиш в тази насока, можеш да контролираш всичко. Освен това на базата на картата можеш да погледнеш и чакрите. Те също са много важна система в тялото. Това са енергийните центрове, които всъщност задвижват тялото и енергията в тялото и на база на хороскопа може да се види коя чакра колко е балансирана, в излишък ли е или не е достатъчно развита. И всъщност на тази основа може да се види дали човек е предразположен към напълняване или не. Например, тези които са със силно развита манипура чакра, която е в областта на корема и представлява огъня в нас, са щастливци, защото имат много огън в себе си и по-трудно биха напълнели. Огънят или трета чакра е егото, възможността да действаш, изявяваш и отстояваш себе си. Преди всичко тя е вътрешният огън, а вътрешният огън е и храносмилането, не е само темпераментът. Та всъщност хората с много силно развита манипура чакра биха били по-малко предразположени към напълняване. Останалите нямат толкова много огън в себе си и много по-трудно биха храносмилали.

Да вземем друг пример – хората със силно развита муладхара чакра – първа чакра, която се свързва с телеца, със земята, с желанието да трупаш. Всъщност, който има силно развита първа чакра е по-склонен да трупа, отново с идеята да се чувства по-стабилен. Друг пример е стрелецът – хора с асцендент стрелец или с много силен Юпитер в хороскопа, също са склонни да пълнеят много. Това е така защото планетата Юпитер, която управлява тези хора, дава от всичко по много… също така и килограми.

И между другото при хора, които изведнъж стават неуверени или усещат някакъв дискомфорт, без значение с коя чакра боравят или коя зодия са, просто в един момент започват да се чувстват не особено ценени в живота и изведнъж започват да пълнеят. Защо пълнеят? Защото като трупат килограми, започват да се чувстват по-ценни, заемат повече пространство, стават по-мащабни, чувстват се тежки. Тежат си на мястото, физически.

Добре, ами ако при някой е прекалено силно развита втора чакра, тя дали пак няма да създава някакви проблеми в това отношение?

Да, защото втора чакра е свързана с желанието да си доставяш удоволствие и едно от най-големите удоволствия за човека е храната. Освен това ти като си свикнал много да си угаждаш и да се чувстваш ценен чрез задоволяване на инстинктите си отвън, а не отвътре, нормално е пак да качваш килограми. Накратко, това са хората, които много си угаждат, въобще с всички такива неща, които ни карат по някакъв начин да се чувстваме по-добре. И всъщност тук е великата мисъл да научим себе си да получаваме удоволствие отвътре, от самите себе си, любовта и удоволствието да идват отвътре, а не отвън. Всъщност пак стигаме до мъдростта на Ведите, древните писания, които казват точно това.

А ще ни кажеш ли нещо за водните зодии?

Водните са много чувствителни и емоционални и когато има дисбаланс, естествено че пак чрез храната си доставят удоволствие. Освен това те са свързани с втора чакра, тоест те пак си доставят удоволствие и ако не са достатъчно осъзнати личности, си доставят удоволствието отвън и по същия начин е възможно да пълнеят. В допълнение към това те са вода, течност, а тя попива. Тоест всичко, което те поемат, е възможно да го попият, да го усвоят, да го съхранят в себе си. Така че…

Да, и те трябва много осъзнато да действат.

То по принцип всички трябва да са много осъзнати, може би единствено въздушните са по-облагодетелствани в това отношение, защото те имат много въздух в себе си и някак не се вкопчват толкова в нещата. За тях не е толкова важно даже да седнат и да ядат така дълго време и да се наслаждават, те хапват набързо, защото винаги бързат. Въздушните знаци са така, те са водени от движение и винаги бързат. Така да хапнат набързо и да продължават, защото нямат време да се спират. И може би донякъде са облагодетелствани. Макар че ако имаме едни везни с Венера във везни – те обичат всичко да е много луксозно, много пищно, така да му се насладят изцяло, така че те примерно също биха били склонни да напълняват, защото обичат да си доставят удоволствие отвън, отвътре, отвсякъде, за тях просто е важно удоволствието. Така че това е много относително, не може да категоризираме, че всички са така.

За повече интересни знания от Ади можете да посетите нейната страничка.

Оставете коментар