ВзаимоотношенияЖивот

Здравословен и щастлив живот

By април 2, 2015януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Боян Анов

Интервю с Боян Анов – лектор и организатор на събития за личностно развитие

От доста време вече си веган. Забеляза ли някакви промени в здравословното си състояние откакто премина на този начин на хранене? А има ли достатъчно разнообразие в менюто ти или наистина е както повечето хора си мислят, че веганите ядат много скучни, еднообразни и безвкусни неща?

Истината, е че забелязах промяна в здравословното си състояние и то положителна, но не бих побързал да прехваля веганския начин на хранене, както бих направил преди, когато бях в началото на своя път към здравословното хранене. Откакто съм веган всъщност не си спомням да съм боледувал, но аз отдавам това и на други неща, които знам, че са по-важни от храненето. Веганството е имало само една част от заслугата за това, по-голяма част отдавам на факта, че много промених мисленето си и започнах да овладявам ума си. Истината е, че веган описва по-скоро какво не яде човек, отколкото това какво яде, т.е за да се храним здравословно е нужно да ядем определени неща, както и да се спазват доста други по-малки и не толкова широко познати условия, отколкото просто да откажем месото и млечните например, защото сме разбрали, че те са вредни за нас. Това е доста ограничена представа, която за съжаление често се наблюдава сред вегетарианците и веганите. Колкото за разнообразие, бих казал, че отговорът ми е нещо средно, т.е. нито ям само еднообразни и безвкусни неща, нито пък мога да кажа, че ям много разнообразно и винаги ми е вкусно. Често се случва да ям неща, които не са ми толкова вкусни, но забелязвам, че вкусът ми се променя с времето и следователно усещането ми за храната се променя, всичко е относително и зависи от периода на човек. Но моето мнение е, че за момента човек не може да спазва всички принципи на здравословното хранене, просто няма условия за това, хората които се опитват и стигат до крайности, заболяват психически и това е много видно сред някои здравословни „маниаци”, които са изгубили баланса в живота си.

Каква роля играе спортът в твоя живот?

Спортът е нещо, което все още не мога да се науча да прилагам постоянно в живота си и донякъде разбрах за себе си защо е било така досега, но една от основните ми задачи за в бъдеще е да направя спорта мое ежедневие, защото за момента това не е факт и сега съм на периоди. Понякога имам периоди, в които спортувам, после следва период на обездвижване и искам да прекъсна този порочен кръг. Иначе винаги съм бил спортна натура и съм обичал спорта. И знам, че редовното движение на тялото е много важно за щастлив и хармоничен живот.

Кое е основното според теб за поддържане на хармонични взаимоотношения с партньора до теб?

Основното според мен определено е себеразвитието. Няма ситуация, с която себеразвитието да не може да се справи, т.е. ако двамата във връзката са отворени за себеразвитие, нищо не може да ги спре да имат хармонични отношения. Разбира се, че ще имат предизвикателства, но готовността им да ги използват и да се развиват както поотделно, така и заедно, ще съхрани любовта им. Така е и в моята връзка, предизвикателства има, но аз и моята любима ги използваме, за да растем и да се учим от тях, както поотделно, така и заедно, и това укрепва нашата връзка, вместо да я разрушава. Обратното също е вярно, ако двамата или дори само единият не е готов да се развива, и най-дребната ситуация се превръща в огромен проблем и война на Еготата между двамата. Тук под себеразвитие имам предвид един човек да е отворен да променя себе си и да се развива според ситуацията, но най-често става въпрос за преодоляване на Егото и недостатъчно любов към себе си. Работете върху тези две неща и хармоничните отношения неизменно ще се приближават към вас.

Духовна психология и личностно развитие

За изобилието и свързаността с родината

Оставете коментар