ПречистванеХранене

Зеленолистни

By декември 20, 2013януари 3rd, 2022One Comment

Спомням си как, когато бяхме малки, със сестра ми не искахме да ядем нищо, в което има „онези гнусни зелении”! Такива работи като магданоз, коприва, спанак, лапад според мен въобще не попадаха в графа „храна”, а по-скоро „гадости, с които възрастните мъчат децата”! Интересно обаче, че когато започнах по-активно да избирам храната си сама, тогава все по-често се насочвах точно към зелениите и то в сурово състояние. И разбира се „случайно” ми попаднаха статии и книги, които да ме напътстват кое да пробвам и по какъв начин да си го приготвя. Една от най-ценните за мен находки в това отношение беше книгата на Виктория Бутенко „Енергични за цял живот”.

От нея разбрах, че зеленолистните са изключително полезни за пречистване на тялото поради високото си съдържание на хлорофил. Те помагат на организма да се освободи от токсините, в резултат на което се чувстваме много по-енергични и с лекота се освобождаваме от ненужните мастни запаси. Накратко – вместо да се мъчим с диети за отслабване, ако искаме да регулираме теглото си и да подобрим здравословното си състояние, може просто да включим по-голямо количество зеленолистни. Аз лично много обичам да ги ям под формата на сурова салата и бях приятно изненадана колко вкусен е спанакът, когато го ядем суров на салата! Освен това напитката, приготвена от смлени зеленолистни с вода и плодове на име смути, помага на човек да засити глада си с лекота и му дава необходимите вещества, така че тялото да не си иска час по час нещичко за ядене само защото нещо важно не му достига. И тъй като съм привърженик на разделното хранене, което се базира на това да ядем храните в правилни комбинации, за да могат да се смелят по-лесно и цялостно от организма, бих искала да подчертая, че няма проблем плодовете да се приемат заедно с листа! Смилат се без проблем и не загниват в стомаха, както се получава при повечето комбинации на плодове с друга храна. Така че вместо да посягаме към поредното кафе, може просто да изпробваме някое зеленолистно смути!

И тъй като често получавам въпроса: „Добре, ами след като не ядеш месо, откъде си набавяш аминокиселини?”, тук ще цитирам кратък откъс от книгата „Енергични за цял живот”, който много добре описва ситуацията с аминокиселините:

Повечето хора не знаят, че зелените листа са богати на незаменимите аминокиселини и затова се опитват да си ги набавят от други хранителни групи. Нека обаче изясня разликата между сложните белтъчини, които се намират в месото, млечните продукти и рибата, и индивидуалните аминокиселини в плодовете, зеленчуците и най-вече зеленолистните храни. Ясно е, че организмът трябва да работи значително по-малко, за да образува протеини от разнообразието от индивидуални аминокиселини от зелените растения, отколкото от вече комбинираните дълги белтъчни молекули, съчетани от чужд, напълно различен от нашия организъм като този на кравата или пилето. Бих искала да обясня разликата между сложните протеини и индивидуалните аминокиселини с един простичък пример.

Представете си, че трябва да ушиете сватбена рокля на дъщеря си. Приемането на сложни протеини от крави или други животни е същото като да отидете в магазин за втора употреба, да накупите множество рокли, носени от други жени, да се приберете у дома и да прекарате часове наред в изрязването на парчетата, които ви харесват, за да съшиете нещо от тях. Този вариант отнема много време и енергия и оставя след себе си купища боклук. По този начин никога няма да направите идеалната рокля.

Приемането на индивидуални аминокиселини е все едно да заведете дъщеря си в магазин за платове, да купите красив нов плат, дантели, копчета, панделки, конци и перли. С тези основни елементи можете да ушиете прекрасна рокля, която идеално да подхожда на уникалното й тяло. По същия начин, когато ядете зелени храни, вие си „купувате” нови аминокиселини, прясно образувани от слънчевата светлина и хлорофила, с чиято помощ организмът ви ще възстанови частите си според собствената ви, уникална ДНК.

И обратното, организмът ви ще се затрудни да образува идеалната белтъчна молекула от чуждите молекули, които се състоят от напълно различни комбинации от аминокиселини. Освен това, организмът ви най-вероятно ще поеме множество ненужни, мъчни за преработване вещества. Те ще обикалят дълго време из тялото ви, причинявайки алергии и други здравословни проблеми.

Из „Енергични за цял живот” – Виктория Бутенко

1 коментар

Оставете коментар