Спорт

Избери си спорт!

By януари 14, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart

Точно сега е идеалният момент човек да си избере най-подходящата за него физическа активност. Цяла година се каним да пробваме това или онова, но много често ежедневието така ни завърта, че все го отлагаме и ние не знаем за кога. Обаче след като искаме тялото ни да е здраво, силно и красиво, след като искаме да ни служи вярно и да не ни тормози със схващания и чести болежки тук и там, е необходимо да се погрижим за него. Ето защо е важно да поставим физическата активност на едно от първите места сред приоритетите си и да не се оправдаваме с липсата на време – време имат всички, но не винаги го използват оптимално!

Нека точно сега си изберем спорт, който ни е приятен и който ни зарежда с положителна енергия. Най-лесно можем да познаем дали спорта, който практикуваме, е точно нашият, когато наблюдаваме усещанията в тялото си при мисълта за следващата тренировка. Когато си помислите за следващата си тренировка, чувствате ли радост, напира ли ентусиазъм и имате ли желание час по-скоро да се захванете? Не? Значи това не е вашият спорт! Ако това е вашето нещо, вие ще подскачате от радост само при мисълта за него.

Аз лично като си помисля за танци и нямам търпение да стигна до залата! Като си помисля за тичане и искам час по-скоро да стигна до пистата и да започна да тичам! Като си помисля за кънки и нямам търпение да си стегна вързанките и да започна да карам! А като си помисля за фитнес – хммм, хайде малко по-късно, хайде утре, хайде в петък, хайде другата седмица… Отлагам, отлагам, отлагам, най-накрая започвам да се чувствам виновна и със сетни сили се замъквам до залата, но еднократно и това е.

Разбира се, различните физически дейности влияят на тялото по различен начин – няма какво да се лъжем, че танците биха оформили тялото, както би го направил пилатесът например. Но това е положението ако сравняваме равен брой тренировки от едното и от другото. А най-често се получава така, че дейността, която ни е приятна, но не чак толкова оформяща тялото, се радва на редовни посещения, а дейността, която би била много полезна за нас, но не ни е особено приятна, се радва на посещения два пъти в месеца… Като вземем предвид това, определено вариантът да се занимаваме с редовно физическо натоварване, което ни зарежда, пък било то и леко натоварващо, е много по-добър, отколкото спорадично да се товарим с тежки тренировки.

В спорта (извинявам се, че към спорт се налага да причисля танци и йога, но няма по-обща дума) най-важното е да се чувстваш удовлетворен от това, което правиш, то да те зарежда и да ти носи радост. Цялото това удовлетворение от спорта от своя страна ни балансира, помага ни да влезем в хармония със себе си, дава ни повече енергия за нещата, които имаме да вършим, и ни помага да поддържаме позитивната си настройка към живота. А това е много по-важно от бързото стягане на корема например!

Не сте сигурни кой спорт ви носи радост? Ами изпробвайте няколко и ще усетите. Първото усещане често е най-достоверно, така че нищо не ви коства да отидете на първа тренировка, за да видите това ли е вашето нещо. Много центрове са наясно, че човек има нужда да се ориентира какво иска, затова често можете да установите, че първата тренировка е безплатна, което пък ви освобождава от финансовите притеснения да изпробвате нови неща.

Интересни са ви прекалено много спортове и нямате представа към кой да се насочите? Няма страшно, най-лесно е да използвате синхроничностите – записвате си на едно листче намерение, например: „Откривам най-подходящият за мен спорт, който ми носи радост и удовлетворение, в удобна за мен зала и в удобен за мен час.” И се оглеждате за знаци. Синхроничностите са нещо много интересно – веднъж като ги активирате, те динамично започват да ви насочват в правилната посока. Изведнъж ваш приятел ей така от никъде започва да говори за даден спорт, след малко ви дават брошура за същия спорт, „случайно” виждате спортна зала, където има тренировки по този спорт… Знаци много, просто трябва да си държим очите отворени за тях и след това да проявим дисциплината да ги последваме.

Не знаете къде близо до вас има подходяща зала и се затруднявате с намирането на информация? Приятелите са доста добър източник на информация по този въпрос, особено ако се интересуват от спорт. Споделете им, че сте си харесали еди си кой спорт, но не можете да намерите подходяща зала или инструктор и не след дълго все някой от някъде ще ви препоръча правилното нещо. Разбира се и тук можете да се доверите на синхроничностите, въпреки че ако трябва да бъдем точни, те много често се проявяват точно чрез приятелите ни.

Точно сега е моментът да намерим нашия спорт! Време е за действие!

Вече можете да чуете статията и в аудио вариант:

Оставете коментар