Тяло

Индивидуализирана грижа за тялото

By май 28, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Деница Дабижева

Интервю с Георги Жеков – автор и лектор

Какво е здравословното хранене накратко и трудно ли е да се придържаш към него?

Всеки един човек би могъл да следва едни основи, за да може да се чувства по-добре физически на първо място. Както знаем добре, правилното или подходящото хранене води до много други благини като това да имаме много по-голяма яснота на ума, както и да се чувстваме достатъчно заредени с физическа енергия, за да правим нещата, които обичаме. Едно от основните неща е да ядем колкото се може повече сурова храна, тоест съотношението на сурова храна към готвена да е минимум 60% в полза на суровата, за да може след това тя да бъде абсорбирана правилно от нашия организъм. Което също не е 100% сигурно, че ще се случи, но вероятността е много по-голяма, отколкото ако се храним само с готвена храна.

Друго важно нещо, което бих направил, ако сега стартирам в това безкрайно пътуване на изчистване на тялото, и на правилно хранене, е да спра на първо място червените меса. Ако сте човек, който употребява месо и не можете без него, тъй като е дълбоко навлязло в менюто ви, би било трудно изведнъж да го спрете. Ето защо първата крачка е просто да се изключи изцяло червеното месо – свинското, телешкото. Ако ще се яде някакво месо, което не препоръчвам на никого и по никакъв повод, нека да бъде пилешко или риба като по-добър вариант. И все пак най-добрият вариант е човек да си направи един експеримент и да види дали може за 10 дни да стартира една малко по-различна хранителна програма. Да не го наричаме диета, защото когато кажем диета с това си поставяме някакви ограничения. Просто 10 дни, в които да видим как ще се чувстваме ако спрем да употребяваме всякакво месо и да усетим разликата. Защото ние много добре знаем какво се случва, когато човек се постави на някаква диета. Спазва се определено ограничение и забрани, които се напластяват на ментално и емоционално ниво и след това има един ефект, който много хора го наричат йо-йо ефект, в който ние имаме нуждата да изчистим тези блокажи по някакъв начин. Най-често това се случва под формата на приема на всички тези забранени храни в огромни количества, дори в много по-големи отколкото преди това.

Този въпрос за храненето е много комплексен, може да говорим за него с дни. И затова мисля, че е най-добре човек да експериментира със себе си, да прави опити, в които изключва примерно захар, брашна, особено бели. Ако не може без хляб, то поне да си хапва пълнозърнести хлебчета в умерени количества и може би едно от най-хубавите неща, които може да направи човек, е да започне да се храни много леко вечер. Ако може най-късно в 18-18.30 да хапне нещо, което да бъде салата или плод, просто ще види след това с каква лекота ще се събуди на следващия ден, колко повече енергия ще има. Тази енергия, която ще се изразходи за храносмилане през нощта докато спим, просто ще е в една резерва за нас за следващия ден. И е добре да се наблегне на течностите. Забелязал съм, че много хора не приемат достатъчно вода. Подчертавам думата вода. Защото има хора, които казват – „Ами аз пия 2 л кола на ден!” Но много добре знаем какво се случва с организма ни тогава. 75% от нас е вода. Необходимо е да пием поне по 2 л от нея, а аз дори пия около 3 л., освен всичките останали чайове и фрешове. Водата е много важен момент!

В момента има много информация като цяло за това кое е здравословно и кое не, но тя много често си противоречи. Ти как подбираш кое е твоето нещо, към което да се придържаш?

Пробвайки го. Когато видя нещо ново, някакъв нов метод, нова информация или нова храна, ако резонира в мен до степен изобщо да я пробвам, просто я опитвам и виждам как се чувствам. Има ли някакви подобрения на базата на това как се чувствам в момента? И ако има, да, моето нещо е. Пресен пример, това е чай от коприва. Преди около може би месец или два започнах да пия всяка сутрин чаша чай от запарени листа или корени коприва и започнах да усещам чудесен ефект. И неслучайно копривата е една от суперхраните в новата ми книга.

Пречистването на тялото също е много важно. Ти колко често си пречистваш тялото и какви методи използваш накратко?

Аз лично се стремя общо взето два пъти в годината да направя основно прочистване на стомашно-чревния тракт, на черния дроб и на течностната среда. Това са трите основни органа, които е нужно да бъдат изчистени, защото както се замърсява устата, така се замърсяват и вътрешните ни органи. Но най-хубавото, което би могло да се случи на всеки един човек, е на първо място да си изчисти стомашно-чревния тракт. Защото там стартират огромна част от болестите, тъй като той е най-големият имунен орган в организма. Там се произвеждат и новите клетки, които заменят милионите стари, които умират всяка една секунда. И ако той не е в добра форма, оттам нататък вече могат да тръгнат много сериозни и различни по вид дисбаланси, защото всяка една болест това е дисбаланс, при който липсва нещо или просто има някакво нарушение на основната цялостност на организма, било то недостиг на микроелементи, витамини, протеини, това вече е много индивидуално. Ранната пролет, целият май месец е идеален за това да си направим едно хубаво прочистване преди лятото, за да можем да стартираме летния сезон с изчистени тела. Периодът преди зимата също е подходящ, тоест късна есен. Това е лично моята опитност така, както съм го правил и продължавам да го правя. Мисля, че работи доста добре.

Какво ти е мнението за диетите за отслабване?

Не мога да кажа, че съм против диетите, но някак не ги приемам. В момента, в който ние си поставим някаква диета, ако нямаме възможността да работим на всички нива, тоест да отделяме необходимото време и да навлизаме в този емоционален и ментален свят, където се създават блокажите, за които споменахме, ние автоматично повече си вредим, отколкото да си помагаме чрез тези диети. Ефектите от почти всички диети са кратковременни. И общо взето най-добре би било един човек, който иска примерно да се освободи от някакви излишни килограми, просто да реши за някакъв период от време да спре да употребява определен вид храни, вече в зависимост от това какво иска да постигне. Пак е много комплексно и индивидуално, трябва да се разгледа от специалист. И е важно ненасилвайки се да навлезе в този период на проба с чисто и ясно знание, че всеки един момент, ако почувства някаква неистова нужда да си хапне нещо от „забранените” храни, то да го направи и да го направи с ясното съзнание, че това не е нещо лошо, дори напротив. Защото ако го направи и пак се вмени някаква вина, тогава отново тези емоционални блокажи продължават да се трупат и нещата загрубяват още повече. Така че не съм много голям фен на диетите като цяло. Подлагал съм се на много и различни и знам, че не работят. Затова и го казвам. Дори от моята опитност много по-лесно понякога се свалят килограми, когато се храним и приемаме храната с благодарност, удоволствие и радост и независимо, че в нея има много калории, може да се случи така, че да отслабнем от нея и тя да не ни се натрупа, отколкото обратното. Има различни варианти. Случвало ми се е и това.

Какво е твоето финално послание към читателите на „Здрава история”?

Никога да не спират да се развиват. Бих пожелал на всеки един човек, във всеки един момент да си прави по един подарък и този подарък да бъде надграждането с нещо, в която и да било от областите, в които се развива. Да надгражда върху себе си и да се стреми това утрешно аз, с което ще се събуди, да бъде една идея по-добро от днешното.

За още вдъхновения от Георги Жеков посетете сайта му Другата реалност.

Как да придобием и поддържаме любовта към тялото си?

Значението на редовната физическа активност и медитацията

Оставете коментар