Тяло

Искаш хубава фигура? Намали кафето!

By ноември 7, 2013януари 4th, 2022No Comments

Ако пиете кафе без сметана и без захар, може би си мислите, че това е напълно диетично и добре за вашата фигура. А добре ли е за здравето ви? Здравето и състоянието на външния вид вървят ръка за ръка, ето защо това, което вреди на здравето ви, несъмнено вреди и на вашата фигура.

Кафето въздейства на тялото по начин, който го кара да се освободи от голямо количество течности. Това само по себе си не е толкова страшно, проблемът обаче е, че много хора по принцип не поемат достатъчно вода и ако за сметка на това често пият кафе, то тогава картината при тях се влошава в пъти. В интернет може да намерите твърдения, че кафето всъщност хидратира, защото се прави с вода… Или че спомага за пречистването на организма, защото ни кара да пишкаме по-често… Ако искате, можете да използвате това за оправдание, но си остава факт, че организмът има нужда от поне 2-3 литра вода на ден, която не може да бъде заместена от каквато и да било друга напитка.

А каква е връзката между обезводняването и пълнеенето? Когато сме дехидратирани, тялото изпраща към ума сигнал: „Жадно съм!”. Умът обаче често не е съзнателно обучен да разпознава сигналите на тялото и да им отговаря подобаващо, затова казва: „А, гладно ли си? Ей сега ще „сгъна” нещо!”. „Не, не, жадно съм!”. „Ама още ли си гладно?! Ох, няма оправия с теб… Хайде, ще ти дам и това…”. „Искам вода!”… „Аман от твоя глад!”. И после се чудим защо сме все гладни!

Друг начин, по който кафето вреди на фигурата и здравето ни – вкарва в тялото голямо количество токсини. А какво прави тялото с токсините? По принцип би трябвало по някакъв начин да ги изхвърли навън, но ако в комбинация с кафето консумираме много тестени изделия и малко пресни плодове и зеленчуци, изхвърлянето на токсините не се получава особено ефективно и голяма част от тях остават в тялото. А тъй като тялото регистрира токсините като вредни единици, попаднали не където трябва, то решава да предпази вътрешните органи от тях и ги обгражда със защитен слой… мазнини.

Което значи, че при всяко вкарване на токсини в тялото, от които то няма възможност да се освободи, около тях се натрупва ново количество мазнини, за да ни предпази. А после се чудим откъде идват тези прекомерни мекички части из тялото… Именно затова, когато човек реши да направи детоксикация (да изкара определен период от време на пречистващ тялото режим), едно от първите неща, които се препоръчва е, кафето да се замени с чай.

И нещо друго много показателно колко „полезно” е кафето – ако сте свикнали да пиете кафе редовно и изведнъж го спрете, защото сте решили да прочистите малко тялото, при доста хора се появява сериозно главоболие вследствие на зависимостта от кафето и токсините, които започват да излизат.

Освен всичко друго, кафето дестабилизира нервната ни система. Аз лично се старая да общувам с тялото си по-често и да обръщам внимание на сигналите, които то подава на мозъка ми, точно затова съм станала доста по-чувствителна към въздействията на различни вещества. Никога не съм имала навик да пия редовно кафе, но имаше период, когато си бях въобразила, че трябва да пия кафе, защото в противен случай кръвното ми пада. След като изпиех чаша капучино обаче, получавах болка в областта на сърцето, ставах по-изнервена, ръцете ми започваха да треперят… с две думи съвсем сериозно започвах да съжалявам, че не съм си направила фреш, вместо да се наливам с кафе. Тялото има навика да се примирява с разни напитки, храни и отрови като дълго време търпи мълчаливо, но това е само временно положение. Рано или късно последствията от даденото нещо излизат налице. Така че ако пиете кафе и се чувствате добре, това не означава, че то е добро за вашето здраве. Това значи, че тялото ви е ваш верен слуга и прави всичко възможно да се приспособи към субстанциите, които му сервирате.

А каква е връзката между сърцебиенето и фигурата? Сърцебиенето е ясен признак за въздействие върху нервната система. Кафето дразни нервната система, опъва нервите така да го кажем. При опънати нерви, вероятността нещо да ви изнерви е голяма. А при хора, на които тялото им сигнализира разни неща посредством натрупване на килограми, тенденцията при изнервеност да посегнат към нещо сладко и то в големи количества, е доста голяма. Така че за вас определено би било добре да се постараете да заместите кафето с фреш или чай.

Но хайде, нека не бъдем толкова критични към този така обичан навик – това дали ще пиете кафе или не, е изцяло ваш избор. Оптималният вариант е човек напълно да изключи кафето, но ако толкова много го обичате, може просто да намалите количеството и да пиете кафе в максимално чист вид. На доста места можете да прочетете, че не трябвало да се прекалява с кафето, затова да не се пият повече от 2-3 чаши на ден… Според мен максимумът би трябвало да бъде една чаша кафе и то не всеки ден. Пийте чисто кафе, което си правите на кафе машина или кафеварка. Ако ви е много горчиво, подсладете го с мед, а вместо с краве мляко по-добре го разредете със соево или ядково мляко. Разтворимото кафе е възможно най-лошият вариант, да не говорим за кафето тип 2 и 3 в 1.

В името на здравето, добрия ви външен вид и вътрешното ви спокойствие, направете кафето лукс, който си позволявате само от време на време. То не е ваш приятел, с който да си говорите всеки ден. То може да ви бъде по-скоро далечен познат, който виждате рядко…

Оставете коментар