Живот

И покривката е от значение!

By ноември 9, 2013януари 4th, 2022No Comments

снимка: zdravaistoria.com

Навярно сте чували поговорката, че малките камъчета са тези, които обръщат каручката. Всъщност наистина е така – точно малките детайли, на които може би не обръщаме особено внимание, могат да ни помогнат много или да ни попречат по пътя към набелязаната цел.

В случая с балансираното здравословно хранене и нашата решимост да преведем формите на тялото си в красив за нас вид, покривката, на която се храним и която виждаме, минавайки през кухнята, е от голямо значение.

Покривката може да бъде наш съюзник в постигането на целта, но може да бъде и наш враг. Най-добрият вариант е всичко около нас да ни помага, точно затова би било прекрасно да сме осъзнати какво послание ни носи покривката на масата.

Когато си избирате покривка, какви са вашите критерии? Цената, дали ще подхожда на останалите неща в стаята, дали ви е симпатична? А каква точно е щампата на тази покривка, какво послание излъчва към вас нарисуваното на нея и нейните цветове? Замисляли ли сте се за това?

Едно време въобще не ме интересуваше каква ще е покривката, стига да има такава, друго не ме вълнуваше и разбира се оставях този избор на майка си дори и когато вече живеех сама. До такава степен игнорирах този „досаден детайл”. В повечето случаи покривките бяха практично съчетани с околните мебели и цветовете бяха такива, че да не се захабяват бързо, най-често с разни каренца и други интересни мотиви. Тези покривки не ми пречеха особено, но определено не бяха и в моя полза.

И така до момента, в който реших, че вече е моя отговорност да подбирам всяко едно нещо в дома си и отидох сама да си избера покривка. И какво видях там? Розови покривки с пастички, сладки, чашки с кафе, безлични покривки с разни орнаменти в различни цветове и една жълто-зелена красота с принтирани снимки на плодове на нея. Асоциацията с последната покривка са свежи пресни плодове, фрешчета, смутита, зелена салата… Все неща полезни за мен. А каква е асоциацията с розовата покривка? Сладкиши…

Отначало много се радвах на зелената плодова покривка, с времето свикнах с нея и вече не ми правеше такова впечатление, но въздействието й върху мен остана същото. На подсъзнателно ниво аз всеки път получавам от нея сигнал за свежа прясна храна, за плод, фреш и други такива полезни вкусотии. Цветът й е толкова весел, че спомага за доброто ми настроение, което пък от своя страна се отразява на това как, какво и по колко ям. Затова моята препоръка е покривката вкъщи да има нарисувани свежи плодове и цветът й да е ярък и развеселяващ.

Ако пък покривката с плодове не ви се струва добра идея – вземете си покривка без картинки, но отново в полезен за вас цвят – жълто, зелено или светлосиньо. С жълтото асоциацията е слънчево време, банан, пъпеш, радост. Зеленото ни напомня за нещо свежо, здравословно, прясно, краставици, салата, киви. Светлосиньото като цвят пък спомага за пречиствателните процеси в тялото и за намаляване на апетита, но ако по принцип имате ниско кръвно, този цвят не е най-добрият вариант за вас.

В случай, че покривката ви е с принтирани вредни храни или напитки върху нея, които не е желателно да консумирате или пък е с червен, оранжев или черен цвят, то ви препоръчвам да я смените час по-скоро. Червеното е много полезен цвят, само че не и когато става въпрос за хранене, тъй като води до превъзбуда, съответно може да не усетите какво ядете и да погълнете огромно количество храна. Оранжевото също е красив цвят, но спомага за повишаване на апетита, така че отново не е добър вариант. Черното като цвят също си има своето приложение, но не и на масата, тъй като на подсъзнателно ниво може да се асоциира с тъга и депресия, а това настроение пък води до „лекуване” на това състояние с вредна храна и преяждане. Бонбонените цветове също не са добър вариант, защото ни стимулират да си мислим за сладко.

Направете детайлите вкъщи ваши съюзници! Отделете им малко внимание и ги подберете осъзнато, а те ще ви подкрепят по вашия път!

Оставете коментар