Емоции

Йога на смеха

By ноември 25, 2013януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Живко Живков - личен архив

Интервю с Живко Живков – юмейхо терапевт и инструктор по йога на смеха

Имаш ли някакви наблюдения като цяло защо хората не се хранят здравословно, защо трупат някакви излишни килограми и защо го има този блокаж в мозъка човек да бъде постоянно обсебен от външния си вид?

За мен основното е, че хората не поемат отговорност за това, което им се случва. Обичат да приписват нещо на други фактори. Действително такива фактори има още от самото детство. Средата, в която хората са израснали, ги формира малко или много. След това формирането се продължава от техните съзнателни избори и нещата, към които се пристрастяват. Рекламата също влияе изключително много в момента, както и приятелите и всичко останало. Но ако човек действително иска и поема отговорност за това да бъде здрав, да се чувства максимално добре и да изяви потенциала си в най-голяма степен, нищо не може да го спре.

Понеже не всички са чували за йога на смеха, можеш ли да обясниш какво представлява на кратко?

Практиката е най-бързият път към Бога, защото чрез смеха човек се отпуска. Смехът – това е инстинкт, заложен още от самото детство и ако човек практикува това през целия си живот, то той би отклонил много неща, които му пречат да живее щастливо. Самата практика представлява дихателни упражнения, поднесени под формата на детски игри. Изпълнението им цели да се прекъсне връзката с мозъка, който контролира. Това всъщност е една игрова медитация. Получава се много интересно, защото хем е забавно, хем е полезно. А след 15-тата минута започва отделянето на ендорфини и състоянието на тялото малко по малко се променя. С две думи – смехът е здраве.

Много добре звучи! А върху кои енергийни центрове влияе тази практика?

Тя е холистична, т.е. влияе цялостно. Но все пак оказва най-голямо въздействие върху сърцето и мозъка, но едновременно с това влияе и върху цялото тяло. Това е така защото смехът сякаш разпръсква всичко ненужно, а дишането и медитативната част събират и интегрират частите на тялото по един хармоничен начин.

Чувала съм, че при йога на смеха е добре човек да се смее от корема, а нали там е центърът на метаболизма? Мислиш ли, че по някакъв начин ако се практикува йога на смеха, това би спомогнало за ускоряване на метаболизма?

Да, спомага, защото всъщност когато човек е щастлив, не му се ядат сладки и изкуствени неща. Сладки неща, които се продават по магазините и имат консерванти, шоколад например. Те предоставят моментно щастие, но след това имат депресивен ефект. Човек отново не се чувства добре, защото по-рано просто е залъгал центровете в мозъка. А когато сме в състояние на вътрешно щастие чрез тази практика, ние нямаме необходимост от заместители, от външни стимули.

Тоест като си набавим ендорфините от смеха и се чувстваме добре, реално нямаме нужда да посягаме към тъпчене със сладко, тестяно и т.н.?

Да, а както вече споменахме, това е и най-бързият път към Бога. По време на практиката се получава нещо като отваряне на канал с информация кое е полезно и кое не. Първо подсъзнателно, след което човек съзнателно започва да достига до тези неща.

По принцип има твърдение, че тези излишни килограми най-често се натрупват като защитна реакция, защото не се чувстваме достатъчно обичани и не става въпрос човек да търси вината в хората около себе си: „Ето, ти не ме обичаш достатъчно, затова съм напълняла!”. Ами най-често това е или липсата на любов към себе си, или това, че се чувстваме разделени от Бог. Тези две обяснения са най-популярни.

Да, както винаги нещата са свързани и не могат да се гледат отделно. Хубавото е, че човек наистина се чувства добре центриран след практика по йога на смеха. Проблемът обаче при повечето хора е, че не искат да пуснат контрола и се притесняват да не изглеждат смешни. Но в действителност ако човек се отпусне, нещата се получават много добре. Тогава изглежда наивен като дете, но всъщност достатъчно интелигентен, смел, едно мъдро дете.

Може би тази практика би помогнала и в тази насока, защото тези натрупвания, които се проявяват, много често са признак точно на прекаления контрол, на това, че не можем да се отпуснем по течението на живота. А ако практикуваме повече, дори с риск да изглеждаме като някакви луди, които се кикотят, може би това ще помогне малко да се отпуснем и във всекидневието?

Да със сигурност това променя гледната точка към живота, показва ни смешната страна на нещата. Това обаче не изключва частта отговорност. В смисъл, нещата са много фини. Хората, които са тръгнали по пътя, вече започват да различават тези подводни камъни.

Йога на смеха със сигурност не е традиционната практика, към която човек би се насочил когато реши, че има нужда да си балансира фигурата, но вярвам, че може да бъде също толкова ефикасна, защото променя начина, по който гледаме на живота.

Да, тя е нещо, което добавя много голяма стойност към всичко останало, което правим.

Юмейхо терапия – интервю с Живко Живков

Оставете коментар