Взаимоотношения

Какво да правим, когато имаме романтична среща с интроверт?

By ноември 18, 2015януари 2nd, 2022No Comments

Автор: Дебра Смаус

Не е нужно екстровертите да се преструват на интроверти, за да се харесат на интровертите, нито пък интровертите да се преструват на екстроверти. Да си екстроверт не е по-добър вариант от това да си интроверт, нито обратното. Просто сме различни и е необходимо да приемем и познаваме тези различия.

Разликата между екстровертите и интровертите не се състои единствено в това, че едните са разговорливи, а другите – мълчаливи. Всъщност основната разлика е в това как човек се зарежда с енергия и как интегрира ситуациите и събитията. Екстровертите се зареждат с енергия, когато са сред хора, а интровертите се нуждаят от тишина и понякога от усамотение, за да се презаредят. Освен това екстровертите говорят толкова много, защото обмислят нещата в процеса на говорене, докато интровертите първо обмислят идеите в главата си и чак след това споделят.

Всички човешки същества – както интровертите, така и екстровертите, сме биологично, духовно, когнитивно и физически настроени да обичаме, да бъдем обичани и да чувстваме принадлежност. Понякога обаче в името на тази обич и принадлежност ние се изкушаваме да се отклоним от същността си и да се преструваме на нещо друго, за да може другите да ни харесват. Да, не е много приятно да изглеждаш странен, особено когато искаш да изградиш романтична връзка с някого, но няма нищо срамно в това кои сме и е добре да се придържаме към същността си, като разбира се е необходимо да се съобразим и с особеностите на човека насреща.

Така че в случай, че си екстроверт и излизаш на срещи с интроверт, не ти препоръчваме да се правиш на интроверт, но е добре да се съобразиш с природата на интроверта. Ето какво да вземеш предвид:

1. Изслушвай
Екстровертите често говорят, за да премислят нещата. Освен това много обичат да прекъсват другия, когато говори. Когато слушат друг човек, ответните реплики мигновено започват да бълбукат на повърхността, практически изпреварвайки мислите. Това фрустрира околните, особено що се отнася до интровертите, и ги кара да се чувстват, сякаш другият не се интересува от това, което казват. Интровертите отделят време и внимание да изслушат твоите мисли и чувства. Когато ги прекъсваш или секваш техния не толкова доминиращ начин на комуникация, те чувстват, че за теб техните думи са маловажни и е нормално да се затворят в черупката си след такава реакция от твоя страна.

За екстровертите е трудно да не говорят при всеки вътрешен импулс, но развиването на такава самодисциплина се отплаща богато – когато позволиш на другия да говори на свой ред и наистина го изслушаш, това спомага за изграждане на доверие и свързаност. Намисли си няколко въпроса, които би задал на интроверта, за да го предразположиш към разговора. Задай ги, след което замълчи и наистина го слушай. По този начин започва един дълбок обмен.

2. Избирай по-спокойни места за среща
Екстровертите се чувстват енергизирани, когато около тях има други хора. Места като претъпкано парти, нощен клуб или популярен ресторант ги карат да се чувстват живи. Но същите тези преживявания изтощават интровертите, съответно те бързат да избягат от подобни места. Като екстроверт вие бихте приели нещата лично, ако интровертът иска да си тръгне рано, но в действителност той просто е изтощен от шума и енергията на всичките тези хора. Това е част от същността му. Имайте предвид, че на по-късен етап във връзката, когато единият иска да излиза, а другият иска да си остане вкъщи, това може да създаде конфликт, ако не се вземе предвид, че тези неща не са просто прищявка, а част от същността на човека до вас.

Освен това интровертите имат нужда да наблюдават новите ситуации. На среща по-скоро бихте искали интровертът да се фокусира върху това да наблюдава вас, а не шумната обстановка. Така че за срещата с интроверт предложете познато и не толкова пренаселено място. Да, на екстровертите прекалено тихата обстановка се струва скучна, но пък това дава възможност и на двамата да се опознаете, без външният свят да ви разсейва прекалено.

3. Забави темпото
Екстровертите обожават да изпробват нови неща и изживявания. Те мислят бързо, движат се бързо и обичат да са центъра на вниманието. Понякога губят търпение, когато не успяват да усвоят ново умение бързо или когато другите не могат да насмогнат на темпото им. Интровертите често са привлечени към това необуздано чувство за приключение и любов, което идва заедно с екстровертите, особено ако не е необходимо те да планират нещата. Но целият този ентусиазъм бързо им дотежава и започва да ги изтощава. Това не означава екстровертите да се откажат от своя ентусиазъм за опознаване на света, но когато позабавят темпото, те могат да усвоят изкуството на насладата.

За момент отстъпи на заден план и наблюдавай как твоят интровертен партньор подхожда към проблем с (привидно) небрежна непоколебимост. Можеш да се научиш на търпение като наблюдаваш неговата решителност и непоколебимост да усвоява нови умения и да изживява приключения заедно с теб. Когато сте по-търпеливи, вие не само правите подарък на своя партньор, но и ставате по-толерантни и по-търпеливи и към себе си.

Важно е да бъдеш такъв, какъвто си, защото само по този начин някой ще те заобича истински. Комбинацията между екстроверт и интроверт може да се окаже изключително добра, защото екстровертът по естествен начин кани интроверта да излезе от своята черупка и да изследва и изживява света около себе си. В същото време интровертът е разбиращ и подкрепящ като партньор, което е изключително благотворно, когато нещата около екстроверта станат прекалено натоварени. Интровертът е партньорът, който ще ви предложи просто да се отпуснете, да си вземете нещо вкусно и да се сгушите на дивана край огъня.

Източник: yourtango.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар