Депресия

Какво да правим, когато ни налегне депресия?

By септември 2, 2015януари 2nd, 20223 Comments

depression_by_nastiaosipovastock-d5lkk5j

Когато ни налегне депресия, може да успеем да я скрием от околните, но от самата депресия няма как да избягаме. Както всички хора, изпитали депресията на свой гръб, знаят, тя може да изцеди цялата ни енергия и мотивация, в резултат на което е изключително трудно да й отвърнем. Най-добрата тактика да се предпазим от това да достигнем дъното, е да направим нещо в момента, в който усетим, че депресията ни наляга.

Има едно просто упражнение, което носи непосредствено облекчение от тежестта на депресията. За да спрем пропадането в пропастта на тъгата, е необходимо да си вземем нещо за писане като тетрадка, компютър или записвачката на телефона и да направим анализ. И преди да сте се оплакали, че това сте го пробвали вече и не работи, си обещайте, че ще продължите да четете нататък и ще пробвате нещо ново.

Упражнението се състои от 5 основни въпроса, които ще ви отнемат точно 10 минути. Тези въпроси ще ви помогнат да анализирате основните отключващи механизми на депресията и да установите дали някой от тях не е причина за сегашното ви състояние.

Когато си отбележите отключващия механизъм на сегашното ви депресивно състояние в дневник, на вас ви е по-лесно да разберете какво и защо се случва, да му придадете материална форма (вместо да си вадите заключението, че нещо с вас не е наред) и да се предпазите от него в бъдеще.

Ще ви коства само 10 минути да отговорите на петте въпроса по-долу и да проверите дали някой от тези механизми не е отключил сегашното ви депресивно състояние:

1. Имам ли проблеми със съня напоследък?

Не – преминете към следващия въпрос.
Да – недостатъчният сън има способността да накара всеки да се чувства зле. Ако безсънието представлява продължителен проблем за вас, то се опитайте да се движите повече през деня, изградете си вечерна рутина, която да ви помага да успокоите ума си преди лягане, и внимавайте с приема на кофеин. Ако нищо от горепосочените неща не ви помага, обърнете се към специалист, за да разрешите този проблем, в противен случай нещата ще се усложнят, когато освен с безсънието, се наложи да се разправяте и с депресивното състояние.

2. Редовно ли се чувствам депресирана точно в този период на менструалния ми цикъл?

Не (или в случай, че сте мъж) – преминете към следващия въпрос.
Да – хормоналните колебания са тясно свързани с депресията. Ако установите, че за вас е характерно да изпадате в депресия в определени моменти от цикъла си, обърнете се към специалист и потърсете начини как да балансирате хормоналните си нива.

3. Приемал ли съм напоследък прекомерно количество рафинирани храни и по-специално захар?

Не – преминете към следващия въпрос.
Да – опитайте се да се храните по-здравословно като наблягате на нерафинираните храни и ограничите захарта. Но внимателно! Ако се опитате да промените цялостния си начин на хранене изведнъж, това може да има обратен ефект. Започнете с малки промени, като например да замените содата с чаша смути, а бисквитите за следобедна закуска с плод – ето това е добро начало.

4. Общувал ли съм с песимистично настроени хора?

Не – преминете към следващия въпрос.
Да – хората, с които се обграждаме, имат значително въздействие върху нашето състояние. Ако нашите колеги, приятели или членове на семейството предизвикват депресия у нас, добре е да помислим дали можем да ограничим общуването си с тях, да намерим техники как да не им позволяваме да влияят на настроението ни или ако отношенията са изключително нездравословни за нас – просто да спрем да общуваме с тях, освен когато е крайно наложително.

5. Има ли стресиращи събития в живота ми (минали, настоящи или бъдещи)?

Не – все пак прочети обобщението по-долу.
Да – не е нужно събитието да се състои в смъртта на някой близък или нещо друго толкова трагично, за да бъде наречено стресиращо. Стресиращо събитие могат да бъдат дори неща като почивка, посещение на роднина или болест. Всяко събитие, което намалява енергията ни, е стресиращо, дори ако по своята същност е позитивно.

Хората, склонни към депресия, се справяме със стреса като насочваме фрустрацията, разочарованието, умората, гнева, страха или тревогата навътре. Ако установите, че е типично за вас да се депресирате, когато сте изложени на стрес, потърсете различни здравословни начини за справяне с него, например тренировки по бокс, йога, медитация, рисуване, списък с реалистични и положителни действия, които можем да предприемем, за да подобрим живота си, или каквато и да е друга дейност, която може да ви помогне да се облекчите стреса. По-добре да пробваме нещо ново, отколкото по стария начин да задържим стреса вътре в нас и да си навредим.

Да си водим дневник и да си правим такъв анализ определено помага при еднократен пристъп на депресия. Но ако проявим дисциплината да го правим всеки път, когато изпаднем в депресивно състояние, това може да промени живота ни. Когато разгледаш старите си записи в дневника и видиш миналите прояви на депресия, можеш ясно да различиш какво провокира депресията у теб и да вземеш мерки за нейното предотвратяване в бъдеще.

Възможно е да сте отговорили „не“ на всички горни въпроси. В такъв случай е добре да си зададете въпроса кога точно се почувствахте тъжни и кое беше преломното събитие, което рязко наклони настроението ви към тъгата?

Понякога обаче депресията идва просто така, без очевидна причина. Често тя се дължи на химически дисбаланс и всичко, което можем да направим по въпроса, е да се отпуснем, да дишаме дълбоко и да изчакаме да отмине. В такива моменти може да пробваме по-дълги физически тренировки, да си пуснем някой смешен филм (смешен е ключова дума – никакви драматични филми в този период!), да се храним с повече пресни зеленчуци и просто да бъдем внимателни със себе си, като се стараем да не се критикуваме и да не бъдем строги със себе си. Ако състоянието не отмине за седмица, то е необходимо да се обърнем към терапевт.

Без значение в каква форма се проявява депресията ви или какво я предизвиква, никога не губете надежда. Повтаряйте си, че и това ще отмине. Не е нужно да се борите сами – има много варианти за подкрепа, определено си струва да потърсиш помощ! И не, това, че изпадате в депресия, не значи, че сте песимисти или със слаб характер, това просто е повик на съществото ви да обърнете внимание на определен нерешен проблем. Ще се справите, имате капацитета и силите за това! След като ви е дадена депресията, значи са ви дадени и силите да се освободите от нея!

Статията е написана въз основа на материал от Ейми Кловър от mindbodygreen.com

3 коментари

Оставете коментар