Психика

Какво да правиш, когато се чувстваш зле?

By юли 24, 2015януари 2nd, 2022No Comments

снимка: Deviantart/ikate

Автор: Кат О‘Конър

Когато усещаш сякаш животът те смазва, е много лесно да изпаднеш в дупка. Следващият път, когато се почувстваш зле, можеш да си зададеш следните 10 въпроса, за да придобиеш свежа перспектива и да промениш настроението си. Те могат да се приложат към всяка една сфера от живота, когато се чувстваш зле, ядосан, страх те е, тъжно ти е или просто си объркан:

  1. Ще позволя ли да играя ролята на жертва или ще избера да поема отговорност за ситуацията?
  1. Ще продължа ли да реагирам на обстоятелствата или ще избера да създам живота, който искам да живея?
  2. Мога ли да си отделя време да придобия яснота и сила и тогава да отговоря, а не незабавно да реагирам на това преживяване?
  1. Ще обвинявам ли другите за ситуацията или ще поема отговорност за нея и ще създам план за действие, така че да продължа напред, изпълнен с лична сила?
  1. Позволявам ли на някой друг да отнеме личната ми сила? (Ако играете ролята на жертва, отговорът на този въпрос винаги ще бъде „да“).
  1. Как мога да бъда от полза на този човек, ситуация или обстоятелство, както и на себе си, така че да се чувстваме с повдигнат дух, а не сринати със земята?
  1. Как мога да създам нещо значимо за себе си и/или другите на базата на това изживяване?
  1. Имам ли очаквания от себе си или другите? Тези очаквания от полза ли са ми?
  1. Какво ще стане ако от това предизвикателство избера да се поуча, да създам, да израсна и да разширя кръгозора си, а не да критикувам, негодувам или обвинявам?
  1. Какво ми казва интуицията? А слушам ли я?

Животът е изпълнен със стимули, единственото нещо, което можем да контролираме, е как избираме да им отговорим. Ако наистина си отделиш време да помислиш над този въпрос, ще осъзнаеш, че всъщност всичко, което се случва около нас, е неутрално и няма свой смисъл, докато ние не му придадем такъв.

Във всяка една ситуация става въпрос за това какво избираме: Ще позволя ли това да ме разстрои? Ще избера ли да приема това като нещо лошо или като нещо добро? Ще избера ли да си отида? Ще избера ли да викам или да шептя? Ще избера ли да отреагирам или ще си отделя време първо да помисля?

Избери да живееш спрямо собствената си интуиция. Ще се удивиш как светът ще се отвори за теб в момента, в който избереш да се отвориш за света.

Източник: mindbodygreen.com
Превод: zdravaistoria.com

Оставете коментар