Живот

Какво значи грижа за себе си?

By ноември 27, 2017декември 29th, 20212 Comments

a_woman__s_beauty_by_benheine-d54fpb4

Напоследък грижата за себе си се превърна в модна тенденция. Модерно е да ходиш на масаж, на йога, да си угаждаш, защото го заслужаваш. В изброените дейности няма нищо лошо, но грижата за себе си далеч не е само това.

Грижа  за себе си всъщност значи да направиш това, което е за твое добро и от което имаш нужда, без значение колко трудно и тежко е то всъщност. Тя често не е нито красиво, нито приятно нещо.

Грижа за себе си е да прегледаш ненужните си харчове и да направиш план как да погасиш дълговете си. Тя е да станеш рано сутрин и да се захванеш със спорт, както и да си приготвяш здравословна храна. Грижа за себе си е да спреш да бягаш от проблемите си и да не се заблуждаваш, че разсейването с модерни дейности всъщност е решение.

Грижата за себе си често означава да направиш и най-грозното нещо, което обаче е нужно –  като това да се изпотиш стабилно на тренировка или да кажеш на токсичен приятел, че повече не желаеш да го виждаш. Грижа за себе си може да значи да си хванеш втора работа, за да се справиш финансово или да напуснеш втората си работа, за да обърнеш внимание на здравето си. Грижа за себе си значи да намериш начина да се приемаш, за да не си постоянно изтощен от опити да бъдеш всичко за всички през цялото време. Защото ако си всичко за всички, ще ти се наложи да си вземеш задължителна почивка от собствения си живот, за да си позволиш нещо простичко като това да си сложиш етерично масло във ваната, да прочетеш хубава книга или да си изключиш телефона за деня. Иначе въобще не можеш да функционираш повече.

Свят, в който грижата за себе си е толкова модерна тема, е един странен свят. Грижата за себе си не би трябвало да е нещо, към което прибягваме, защото сме толкова изтощени, че имаме нужда от почивка от собственото си жестоко вътрешно напрежение. Истинската грижа за себе си всъщност не е вана с етерични масла или угаждане с шоколадова торта. Истинската грижа за себе си е да правиш избори, с които да си изградиш живот, от който не ти се налага да бягаш редовно. Истинската грижа за себе си често налага да направиш нещата, които най-малко ти се иска да правиш.

Грижата за себе си често означава да погледнеш своите провали и разочарования право в очите и да измислиш нов начин на действие. Грижа за себе си не означава непременно да задоволиш непосредствените си желания веднага. Тя е да оставиш някои неща да си отидат и да пуснеш контрола над други. Грижа за себе си е да направиш нов избор, както и да не отговориш на очакванията на други хора.

Грижата за себе си е да си позволиш да бъдеш нормален. Обичаен. Обикновен. Грижа за себе си е понякога да оставиш кухнята мръсна, да осъзнаеш, че най-важната цел в живота ти не е да имаш плочки на корема или пък да поддържаш насила живота в приятелства с изтекло време. Грижа за себе си е да осъзнаеш до каква степен твоята тревожност идва от това, че не реализираш заложения в теб потенциал и до каква степен идва от детството ти и начина, по който си възпитан.

Консуматорската „грижа за себе си” всъщност не е истинска грижа за себе си. Ако прибягваш към нея, значи всъщност си се откъснал от действителната грижа за себе си, която няма много общо с това да се награждаваш с нещо, било то торта, дрешка, питие. Действителната грижа за себе си всъщност означава сам да си станеш родител и да правиш избори, които ще допринесат за дългосрочното ти добруване. Истинската грижа за себе си не взема предвид единствено временното ти удовлетворение.

Истинската грижа за себе си няма да ти позволи да използваш напрегнатия си и трескав живот като оправдание за самосаботажа под формата на алкохол и протакане. Тя е да се научиш как да спреш с опитите да „поправиш себе си” и да започнеш да се учиш как да се приемаш и развиваш… Така един ден може да установиш, че когато се грижиш за себе си с любов, всъщност проблемите започват да се разрешават и не е нужно да бягаш от собствения си живот.

Грижата за себе си означава да си героят в своя живот, а не жертвата. Това значи да работиш върху себе си и това което имаш, а не да търсиш начини да избягаш от ежедневието си. Грижата за себе си означава да спреш да избираш живота, който изглежда добре, пред живота, в който се чувстваш добре. Това е да избереш кои цели са ти най-важни и да се откажеш от други цели, които всъщност не са истински твои. Грижата за себе си значи да си честен, дори ако цената, която ще платиш за това, е да не си световен любимец. Тя значи да се погрижиш за собствените си нужди, така че да не си тревожен и зависим от други хора.

Грижата за себе си означава да станеш човека, който искаш и имаш потенциала да бъдеш. Да станеш човек, който знае, че ваната и шоколадовата торта са начин да се насладиш на живота, а не да избягаш от него.

Адаптация по статията на Бриана Уест, Thoughtcatalog.com

Какво значи да се погрижиш за себе си?

2 коментари

  • maria каза:

    Прекрасна статия!“да избереш живот ,в който се чувстваш добре, а не който изглежда добре“ това уцели в десятката, рядко се замисляме за това ,за да имаме един истински живот.

  • Боряна каза:

    Благодаря, Еми..

Оставете коментар