Тяло

Какво те кара да искаш да отслабнеш?

By февруари 4, 2016септември 29th, 2021No Comments

downloadС наближаването на пролетта все повече жени решават, че е нужно да отслабнат, съответно започват да се подлагат на диети, да си броят калориите и да се чувстват като пълен провал ако вземат, че изпуснат дори една тренировка от спорта, с който са решили да отслабват, камо ли ако си позволят да ядат нещо “забранено”… Но кому е нужно това?

На мен също ми минават подобни мисли през главата от време на време. Трябва задължително да отслабна! Ужас, не се харесвам! А понякога се хващам и с идеята, че ако не съм достатъчно слаба, няма да успея да си намеря свестен партньор, нито пък някога ще бъда щастлива… Но вярно ли е всичко това? Факт е, че външният вид оказва влияние върху потенциалните партньори, но по-скоро цялостният външен вид, заедно с излъчването на човека, оказват влияние, не толкова килограмите сами по себе си. Поддържаният външен вид показва човек, който обича себе си и се грижи за себе си, това дали е много слаб или по-скоро пълен не е от такова значение.

Да, ще кажете, ама всички мъже искат слаба жена! Но я се огледайте около себе си и вижте какви двойки ще забележите. Аз лично забелязвам, че има много жени, включително и с наднормено тегло, които си имат партньор, който ги обича с всичките им килограми, а в същото време забелязвам и много слаби момичета, които си стоят сами месеци и години наред… Разбира се, и обратното е валидно, но всички сме по-склонни да си мислим, че дебеличките жени си седят сами, а стройните жени винаги си имат щастливи връзки… Но за да си привлече подходящия за нея партньор и да има удовлетворяваща връзка, не е необходимо жената да е с тяло на супер модел, има други фактори, които оказват по-голямо влияние.

Искам да отслабна, за да съм щастлива?! И докато не отслабна, не мога да бъда щастлива! Но и слабите хора плачат… И слабите хора имат проблеми в работата и се карат със семейството си… Щастието няма нищо общо с килограмите! Даже и да постигнете теглото, което си мислите, че би било идеално за вас, в първия момент може да сте горди със себе си – все пак сте си постигнали целта, но това усещане за щастие бързо се изпарява. За да бъде един човек щастлив, е необходимо да гради живота, който иска, ден след ден. Няма как това да се постигне с диета всяка пролет.

Каква е причината да искаш да отслабнеш? Отговори си на този въпрос, преди да се втурнеш към поредната диета или изтощително спортуване! Разбира се, за тялото е необходима грижа. Но постоянна грижа, не спорадична от пролет на пролет. Грижа поради правилните причини – ям здравословно, защото искам да съм здрава и тялото ми да ми служи добре за дълго време; спортувам, защото обичам тялото си и знам, че то има нужда от движение, за да се чувства добре; спортувам, защото спортът ми носи радост и ме кара да се чувствам по-добре. Ям оскъдно и се скапвам от тренировки, за да мога да оправя самочувствието си, да си намеря мъж най-накрая и малко от малко да си харесвам отвратителното тяло – няма да доведе до нищо добро… Бъди честна със себе си! Какво всъщност искаш да постигнеш? Да започнеш да се храниш по-здравословно? Да заобичаш себе си? (не става с условности – ще се обичам, ако отслабна, става с обичам се тук и сега с всичките килограми по себе си). Да си намериш подходящия за теб партньор? (фактът, че го няма най-често е свързан с психологически причини…) Да съм щастлива? (приятелски кръг, с който се чувстваш чудесно, хобита, нова работа, ново място за живеене или просто изменение в перспективата към живота, биха свършили доста по-добра работа…).

А какво точно не им харесваш на килограмите? Честно да ви кажа много ме боли, когато видя красива стройна според мен жена, която започне да ми обяснява колко е напълняла и как трябва да отслабне. Стига килограмите ти да са в една здравословна норма, в която тялото ти функционира добре, няма нужда да се стресираш на тема сваляне на килограми. А даже и килограмите ти да са над норма, е необходимо да помислиш как да направиш живота си по-здравословен, за да подобриш здравето си, и по-щастлив, за да не се налага да се утешаваш с храна, защото когато животът ти е по-здравословен и по-щастлив, килограмите сами се стапят, без да полагаш излишни усилия.

След като изяснихме причината защо искаме да свалим килограми, е добре да си отговорим на въпроса защо сме качили килограми, в случай че обективно теглото ни наистина се е повишило спрямо миналата година. Отговорът, който автоматично даваме, е – ами ядох много по празниците и ме мързеше да спортувам… Добре, това на думи звучи логично, само че в действителност не се напълнява чак толкова само по празниците. А и ако това беше реалната причина, в момента, в който започнем да се храним нормално и да спортуваме нормално, килограмите, натрупани по празниците, биха си се свалили. Има други фактори, които оказват по-дълбоко влияние. Как се чувстваш? Харесваш ли си живота? Страх ли те от нещо? Има ли нещо в миналото ти, което искаш просто да изтриеш и да не си спомняш, че някога се е случвало? Вярваш ли, че трябва да си щастлив постоянно, а когато се чувстваш тъжен или ядосан, се опитваш да натикаш тези емоции под килима? Как са отношенията с майка ти? Обичаш ли се? Причините защо се запасяваме с допълнителни килограми могат да бъдат различни, но е малко вероятно това да се дължи единствено на лакомия…

Тялото е една съвършена система, която ни предава много важни послания, стига само да направим усилието да го чуем. Качването на килограми е начинът, по който тялото ни привлича вниманието към нещо важно. За всеки посланието би било различно. Но когато потискаме емоциите си, тялото поема тази тежест върху себе си. Когато ни е страх, тялото изгражда защитен щит, за да ни предпази. Когато не обичаме себе си достатъчно, тялото ни предизвиква да поработим върху това. Качените килограми винаги си имат по-дълбока причина. Даже и самият факт, че ето така изведнъж сме започнали да си хапваме повече, е показателен, че има нещо на емоционален план, което ни тормози.

Обичайте си тялото такова, каквото е. То има свойството да се променя постоянно – тази година сме -5 килограма, догодина може да сме +10, след това да сме -20, а после +15. Ще се появяват бръчици и бели коси, на моменти кожата ще е суха, а в други – красива и гладка. Но това тяло си е нашето тяло, което работи усърдно всеки един ден за нас. И не е толкова важно колко килограма тежим. Важното е дали се обичаме, дали полагаме грижи за себе си всеки един ден и дали градим живота, който искаме. Цифрите на кантара са просто подробност.

Има хора около вас, които ви обичат, без значение колко тежите. Обичайте се и вие, без условия!

Снимка: Unsplash/Jairo Alzate

Оставете коментар