МислиТяло

Как възприемаме тялото си?

By април 2, 2014януари 3rd, 2022No Comments

Това е превод на една много интересна статия, която ни дава обяснение защо толкова много жени възприемат телата си негативно.

Човешкото тяло е удивително творение. Дори едно простичка мисъл за функциите на тялото обърква ума. Невроните се свързват в нервна система, нервната система се свързва с мускулите и предава импулси със скоростта на светкавица. Всичко в нашето тяло се състои от микроскопични клетки, мънички самовъзстановяващи се същности, наброяващи трилиони. И така по някакъв мъдър начин всичко това работи в единство, всяка сложна система функционира в хармонична симфония, изпълнена майсторски от мозъка. Това изящно чудо на биологията прави възможно ние да живеем в света и да го усещаме с всички наши сетива. Това е основата на нашето съществуване.

Тогава би трябвало да е лесно просто да сме благодарни на телата си за всичко, което те са и за всичко, което те правят за нас? За съжаление обаче според най-нови проучвания това далеч не е така. Когато участниците били запитани до каква степен обичат телата си, резултатите показват, че по-голямата част от жените имат негативно възприятие за тялото си. Възприятието за тялото често се измерва чрез оценяване на разликата между това как един човек си мисли, че изглежда, и неговата идеална визия за това как той си мисли, че би трябвало да изглежда. За голяма част от женското население това, което виждат и това, което искат да виждат, е много различно. Едно проучване от 2011 г. сред британските жени, проведено от университета на Западна Англия, установява, че 30 % от жените биха дали година от живота си, в замяна на това да постигнат идеалното телесно тегло и форма.

Тези резултати напомнят за резултатите от друго проучване от миналата година в САЩ, което установява, че почти половината жени в проучването биха предпочели да се откажат от секса през лятото, отколкото да напълнеят с 5 килограма. Подобни на тези резултати достига проучване на Сайколоджи Тудей  от 1997 г., което установява, че 56% от жените са нещастни с образа на тялото си и биха направили какво ли не, за да променят своята визия. Явно възприятието за женското тяло не се е подобрило през изминалото десетилетие.

Защо за жените е толкова трудно да обичат телата си? Има все повече доказателства за това, че жените се сексуализират от много ранна възраст. Модните линии са първостепенно доказателство за това. Наскоро бяха пуснати бански от две части за 7-годишни момиченца с подплънки в горнището. Освен това женското тяло редовно се изобразява като продукт и търговски артикул в рекламите. Снимките на жени постоянно се използват за продажба на привидно несвързани с жените продукти като например автомобили, мъжки одеколон и дестинации за почивка.

Идеята, че естественото женско тяло не е красиво само по себе си,  отива една стъпка по-далеч. Ние сме непрестанно обстрелвани от излъскани образи на женско „съвършенство” под формата на билбордове, списания до касите, телевизионни програми и интернет реклами. Навсякъде, където погледнем, ние сме бомбардирани от втълпяването, че не сме красиви, че не се вписваме в мерките, че трябва да сме по-красиви, за да живеем по-щастливо, за да имаме успешна кариера – и най-важното, за да привлечем подходящ партньор (иначе ще си умрем като самотна, скучна стара мома с множество котки).

Доклад от 2007 г. от Психологическата асоциация установява, че тази култура – масова сексуализация на жените, допринася за епидемия от негативно възприятие на тялото. Постоянният поток на нездравословни послания за красота, щастие и успех дълбоко повлиява жените, дори само на подсъзнателно ниво.

И все пак е възможно да обичате тялото си такова, каквото е. Въпреки че е всепроникващо и коварно, вие можете да се опълчите срещу общественото програмиране. Да подобрите вашето собствено възприятие за тялото си е процес, който изисква време и промяна на начина, по който вие определяте красотата и вашата себестойност.

Ключов момент, за да направите промяната към позитивно възприятие на тялото си, е да бъдете напълно осъзнати за скритите послания относно красотата, които ви обкръжават. Идеалното място, откъдето да започнете, е да разпознавате въздействието на тези образи и да наблюдавате мисловните процеси, които ви водят към вярвания, намаляващи любовта към себе си. Ето как:

1. Обръщайте внимание, когато жените се изобразяват сексуално, за да продават продукт и забелязвайте излъсканите образи, които не са достоверни на нормалните женски форми. Осъзнайте вярванията относно вашата собствена красота, които прихващате от тези образи.

2. Задавайте си въпроси какво точно гледате и какво е скритото намерение зад това, което виждате. Често медийните образи са направени така, че да ви манипулират да вярвате, че не сте достатъчно добри, за да си купите някой продукт.

3. Изградете свое собствено мнение за това какво значи да бъдеш красив. Включете всички свои удивителни женски качества във вашето определение. Докоснете се до прелестта на своето тяло и оценете радостта, удоволствието и живота, които то ви носи всеки ден.

Хората могат – и успяват – да променят своите вярвания в хода на живота си. Най-силната и здравословна система от вярвания е тази, която ни води до любов и грижа към нашето тяло. Когато възприятието на вашето тяло се подобри и вие започнете да се грижите по-добре за себе си, тогава и увереността се подобрява заедно със здравето ви. Индиректната опозиция на това, което днешните медии и реклами се опитват да ни наложат, е да намерите щастие и удовлетвореност вътре в себе си. Направете избор още днес и бъдете критични към това, което виждате в медиите. Насладете се на позитивното въздействие, което тази промяна оказва върху целия ви живот.

Източник: www.huffingtonpost.com

Оставете коментар