ВзаимоотношенияДепресия

Как да окажеш подкрепа на партньора си, когато е в депресия?

By февруари 1, 2016декември 30th, 2021No Comments

Автор: Падиа Авокадо

Депресията най-често се проявява в резултат от дълбока насъбрана с времето болка. Съответно за да може депресираният човек да излезе от това състояние, е необходимо да отработи това, което се случва вътре в него. С други думи е нужно той да намери езика на своята истина. И докато депресираният човек преминава през този процес на изцеление и говори за това какво се случва с него, могат да се появят много осъзнавания. Едно от нещата, необходими за да излезеш от депресията, е да се научиш да създаваш пространство вътре в себе си за всички чувства, независимо какви са те. И докато депресията очевидно е предизвикателство за човека, който я изпитва, тя е не по-малко трудна и за неговия партньор. За партньора често представлява трудност да отличи своите чувства от тези на депресирания си любим, както и да разбере как да се отнася към него докато е в това състояние.

Следните 9 практики могат да ти бъдат от полза в случай, че партньорът ти е в депресия:

1. Създай безопасно пространство за неговото изцеление
Точно както депресираният човек има нужда да намери пространство за себеизразяване вътре в себе си, така е необходимо и да разполага с безопасно пространство за общуване във връзката. Затова е препоръчително да създадеш пространство, в което партньорът ти спокойно може да сподели каквото прецени от това, което минава през ума и сърцето му. Просто да изслушваш си е предизвикателство, но си заслужава да опиташ да се дистанцираш от собствената си нужда да реагираш като не изпускаш по-голямата картина от поглед – твоят партньор се опитва да сподели силни и объркващи емоции и никак не му е лесно. Това, от което партньорът ти наистина има нужда в този момент, е подкрепяща среда, в която емоциите и мислите му могат да бъдат изразени, без значение колко сложни са те.

2. Използвай утешаващ език
Комуникацията с човек в депресия може да бъде наистина трудна. Депресираният човек вижда целия свят сякаш е покрит с игли – всичко и всички се възприемат като склонни да се отдръпнат или да реагират лошо спрямо депресирания човек. Осъзнай, че реакциите на партньора в това състояние най-често не са лично насочени към теб, а са в резултат от болката, която изпитва. Положи усилие, за да установиш как е необходимо да общуваш с партньора си, за да може твоята нежност и състрадание наистина да достигнат до него. Ако определен начин на общуване с него не дава резултат, просто пробвай нещо различно. И не се опитвай да го накараш да реагира по определен начин.

3. Напомни му какъв е неговият истински Аз
Депресията може да доведе до усещане за ужас в засегнатия човек. А голяма част от това усещане идва от срам и страх от осъждане. Депресията ни кара да се затворим навътре и точно заради това отстрани на околните може да им изглежда, че депресираният човек просто е мързелив, прекалено страхлив и песимистично настроен. Но в действителност с този човек се случва нещо друго. Когато един човек е в депресия, той използва в пъти по-голямо количество енергия дори за най-простите задачи. Депресираният човек има невероятно силна воля и изключителен дух. Представете си какво е да се опитвате да живеете нормално, когато в същото време цялата сила на ума ви работи против вас. И така, ако партньорът ти е в депресия, едно от най-добрите неща, които можеш да направиш, е непрестанно да му напомняш за всичко специално и удивително в него, което той в момента не вижда. Бъди неговият постоянен глас в тъмното, който го насочва по пътя обратно вкъщи към неговия истински Аз.

4. Осъзнай как отношението ти може да помогне или да попречи
Ако смяташ, че депресията на партньора ти ще продължи вечно, че е срамна или плашеща, тези твои схващания ще се проявят в една или друга степен чрез поведението и отношението ти. Партньорът ти може да усети това и то ще потвърди неговите най-големи страхове, а именно че депресията е черна дупка, от която не може да избяга, съответно започва да се чувства обречен и да изпитва срам. А всъщност това, от което депресираният човек наистина се нуждае, е някой да му вдъхне надежда. Надеждата е първата стъпка към преодоляване на депресията, но за съжаление точно тя е и нещото, което депресираният човек губи първо.

5. Не се поддавай
Когато партньорът ти е в депресия, е много важно да продължиш да поддържаш приятелствата, дейностите и живота си извън отношенията с него. Запази своята личност. В подобна ситуация ти също имаш нужда от подкрепа. Колкото повече възможности имаш да изкажеш и изясниш собствените си чувства относно връзката в момента, толкова по-малко вероятно е да допринасяш към нещата, които й вредят.
И въпреки че може да ти се струва прекалено жестоко просто да излезеш от вкъщи и да направиш нещо за себе си, когато любимият ти страда, когато се погрижиш за себе си по този начин, ти всъщност предотвратяваш развиването на съзависима, нездравословна и стагнирала връзка. Освен това по този начин ще облекчиш и един от компонентите на цикъла вина/срам при депресията, защото депресираният човек често много добре осъзнава въздействието си върху другите. Ако партньорът ти вижда, че продължаваш да поддържаш здравословния си живот, това би снело много напрежение от него, а в същото време ти и помага да запазиш собствената си енергия и център.

6. Помогни му да осъзнае, че болката носи някакво послание
Съгласно моята опитност при депресията става въпрос предимно за миналото, a не за настоящето. Ние изпадаме в депресивно състояние, защото това, което вярваме за себе си е в резултат от миналото ни обуславяне от нашите близки и събитията, които са ни се случили, а те са ни погълнали до такава степен, че част от нас просто е замръзнала в това страдание. Депресията може да се отключи от събитие в настоящето, но реалната причина за нея е, че човекът се е вкопчил в много болезнено място вътре в себе си. Ако погледнем нещата от този ъгъл, ще видим, че депресията всъщност е повик за излекуване на старата болка и за преструктуриране на емоционалния модел вътре в човека. Това е повик за израстване, покана да започнем удивителното пътуване към превръщането ни в човека, който душата ни иска да бъдем – свободни от цялата болка и изкривявания. Помогни на партньора си да намери смелост и да разгледа какви послания му носи тази негова болка.

7. Заедно си изградете здравословен живот
Необходимо е депресията да се лекува от всички възможни страни – емоционално и физически, вътрешно и външно. Това, което вкарваме в телата си, непосредствено влияе на функционирането на мозъка, на хормоналния ни баланс и на всички системи в тялото ни. Депресията и процесът на излекуване от депресия е изключително чувствителен период. Неща като това да избягваш глутена, да поемаш добавки, да отбягваш третираните храни и алкохола, да излизаш на чист въздух и да водиш по-подвижен живот оказват голямо влияние върху възстановяването. Не ти препоръчвам да си човекът, който носи вкъщи донъти, пица, каса бира и настоява почивните дни да се прекарват в тъпкане пред телевизора. Подкрепи партньора си в процеса на възстановяване като сътвориш заедно с него по-здравословен начин на живот и за двама ви.

8. Бъди съзнателен за динамиката във връзката
Чудесно е да подкрепяш партньора си и да поемеш допълнителни отговорности, докато на него му е зле, но бъди внимателен да не заемеш ролята на болногледач перманентно. Задай си следния труден въпрос: ако партньорът ми не беше в депресия, а всъщност животът му процъфтяваше, как щях да се чувствам аз? Дали по някакъв начин се чувствам силен, защото възприемам партньора си като по-слаб от мен? Привличането към партньора от моя страна основано ли е на тази динамика? Това са трудни модели за осъзнаване, но ако си честен със себе си и се окаже, че отговорът е “да”, значи е време да се позанимаеш със себе си. Отдели си време и съзнателно потърси нещата, върху които можеш да поработиш, така че динамиката във връзката да стане по-здравословна и по-балансирана.

9. Не се страхувай от израстването
Имах дългогодишна връзка, когато най-накрая започнах осъзнато да се занимавам с моята смазваща депресия, от която страдах години наред. Доста бързо успях да израсна в много насоки. Забелязах много модели между мен и партньора ми, на базата на които връзката можеше да се поддържа единствено ако аз останех в депресия. Беше нужно партньорът ми също да осъзнае тези модели и да израсне с мен, за да можем да ги променим заедно. Според мен една от основните причини за провала на много връзки е, че единият партньор израства, а другият – не. Затова не се страхувай да поемеш по пътя на себеопознаването заедно с партньора си.

Източник: mindbodygreen.com
Превод: Емилия Цанева
Снимка: Deviantart/roxagrama

Оставете коментар