Мисли

Как да повярваш в себе си?

By септември 25, 2015януари 2nd, 2022No Comments

Вярата в себе си е едно от най-важните качества на щастливия и успешен човек. Може да си най-красивият и интелигентен човек, превъзходен атлет или умел предприемач, но без вяра в себе си тези качества не могат да достигнат своя пълен потенциал. Вярата в себе си е основата на успеха както в личния живот, така и в работата. Вярата в себе си е нещо, което научаваме или пропускаме да научим като деца, но това не означава, че не можем да я развием като възрастни. Ето какво може да ни помогне да изградим вяра в себе си:

1. Състави си списък с твоите постижения
Често ли се отчайваш? През главата ти минават ли мисли, че си провал? Време е да направиш нещо с тази нагласа! Състави си списък със своите лични постижения. Със сигурност и преди си попадал в трудни ситуации и си се изправял пред предизвикателства, но в крайна сметка си успял да се справиш с тях. Със сигурност има неща в живота ти, с които се гордееш. Трудно ли ти беше да се научиш да караш колело като малък? Да плуваш? Някой чужд език? Първото ти пътуване в чужда страна? Завършено образование? Първият път, когато успя да сготвиш нещо трудно за теб? Запиши си всички постижения – малки и големи, и си преглеждай списъка от време на време. След като си успял да се справиш с толкова много неща досега, значи и със сегашното предизвикателство можеш да се справиш!

2. Обгради се с хора, които вярват в теб
Ако си обграден с хора, които постоянно те критикуват, смачкват самочувствието ти или се нагърбват да правят неща вместо теб с претекста, че ти сам не можеш, то тогава не е чудно, че имаш ниско самочувствие. Изгради си приятелски кръг от хора, които те подкрепят, вярват в теб и ценят силните ти страни, без да те критикуват излишно за слабостите. Реалистичната обратна връзка е важна, за да израстваме, но когато налице е постоянен дъжд от критика, е по-добре да се отдръпнем от източника на критичния порой в името на доброто си самочувствие.

3. Приеми себе си
За да изградиш увереност в себе си, е необходимо първо да приемеш себе си такъв, какъвто си. Няма как да вярваш в себе си, ако не се приемаш напълно. Опознай добрите си качества, приеми недостатъците си и ако можеш поработи върху тях. За да изградиш увереност в себе си, е необходимо да обичаш себе си с всичките си добри и лоши страни, защото всички си имаме такива.

4. Пробвай различен поглед върху нещата
Спри да се фокусираш върху негативните неща в живота си. Фокусирай се върху нещата, които са наред и вървят добре. Разбира се, това не значи да си крием главата в пясъка като щраус и да си повтаряме, че всичко е наред, когато всъщност нещата са каша. Но все пак колкото и объркан да е животът ни в момента, все има аспекти, които са наред и вървят добре. За да поддържаме вярата в себе си, без значение пред какво предизвикателство сме изправени в момента, е необходимо да не губим от поглед нещата в живота ни, които са наред. Ако трябва може дори да си ги записваме на лист, за да са ни пред погледа. Да, личният ти живот може да е каша, но пък в момента имаш прекрасни приятели, в чиято компания се чувстваш прекрасно. Да, не си на мечтаната работа в момента, но пък тази работа ти дава достатъчно финанси и ти остава време да наблегнеш на личностното си развитие. Винаги има поне едно нещо в живота ти, което е наред. Обърни му внимание!

5. Стъпка по стъпка
Няма как да повярваш в себе си, ако постоянно се проваляш. Всички сме чували, че всъщност няма провали, има само уроци и все пак като си паднал болезнено няколко пъти поред е нормално да се почувстваш като провал. Възможно е животът да те изправя пред трудни предизвикателства в момента, възможно е вече да ти идва в повече. Затова е важно поне ти самия да си поставяш реалистични постижими цели – такива, които да постигаш сравнително лесно. Точно това ще ти помогне да натрупаш стабилно количество постигнати малки целички, които да ти дадат достатъчно увереност и сила, за да можеш да се справиш в последствие и с големи супер трудни цели. Започни с малкото. Не се хвърляй да тичаш цял маратон, започни с 10 минути тичане на ден 3 пъти в седмицата. Когато започнеш с малки и лесно постижими цели и в последствие малко по малко си вдигаш летвата, ти хем постигаш повече в дългосрочен план, хем си изграждаш по-добра самоувереност. Малко по малко.

6. Опознай себе си
Знанието е сила. Когато не знаеш нещо, ти обикновено търсиш повече информация, така че да можеш да разрешиш проблема и да придобиеш яснота. Ниската самоувереност изисква същия подход – когато опознаем себе си, ние сме много по-способни да си изградим високо самочувствие.
Как да се опознаем? Можем да четем психологически или мотивационни книги, да посещаваме различни семинари или курсове по личностно израстване, да се обградим с хора, които се интересуват от личностно развитие, и да споделяме новите неща, които научаваме, с тях. Но най-важното е да развием съзнателност за себе си, за своите чувства, мисли, желания, мотивация. Знанието как функционират светът, хората и ти самият ще те изпълни с мир и увереност.

7. Постави си лично твои цели
Направи си инвентар на целите, които имаш за следващата година, за следващите 5 или за живота си като цяло. Анализирай всяка от тях: Това наистина ли е моя собствена цел или е нещо, което обществото смята за добро? Наистина ли искам това или това е по-скоро желание на майка ми, баща ми, партньора ми, шефа?
Може би вместо екзотично пътешествие ти всъщност искаш да седнеш и да напишеш книга? Или пък огромния апартамент в центъра, който толкова искаш, всъщност няма да те радва толкова, колкото малка тиха къщичка в някой краен квартал?
Ще започнеш истиснки да вярваш в себе си, само когато си напълно честен със себе си какво точно искаш. Не пропилявай живота си, хвърляйки усилия за нечия чужда мечта. Осъзнай какво наистина искаш ти самият и уважавай тези желания!

8. Спри да се сравняваш с другите
Външният ти вид, постиженията, заплатата и всичко останало не е необходимо да се сравнява с това какво другите хора имат. Всеки си има свой собствен път, собствени цели и постижения. Не си губи времето, емоциите и енергията да се състезаваш с всички наоколо. Прави това, което ти идва отвътре да правиш, и бъди най-добрата версия на себе си.

9. Стани доброволец
Във всяко едно общество, дори да е най-развитото и успешното, винаги има хора, които се нуждаят от помощ. Можеш да помагаш в дом за сираци, дом за стари хора, на бездомните хора по улиците, а защо не и на някой приют за животни, акция по залесяване или пък по доброволно почивстване на някоя планина? Огледай се и в жилищния си блок – може би има някой самотен човек, който просто има нужда от малко внимание. Опитай се да направиш нечий ден малко по-добър. Осъзнаването, че си бил полезен на някого, мигновено подобряват самочувствието и самоуважението. И все пак първо се увери, че имаш достатъчно време първо да се погрижиш за себе си и чак след това да помагаш. И не изпадай в другата крайност – да помагаш на хората на всяка цена. И тук спазвай правилото на златната среда – помагай като доброволец и все пак си оставяй достатъчно време и за грижа за себе си.

Вярата в себе си е най-добрата формула за успех, която можеш да откриеш! Развий я и я поддържай редовно! Тя ще ти служи вярно дълги години!

Написано по статията на Джана Рукард от pickthebrain.com

Оставете коментар