Психика

Как да подобрим самочувствието си?

By май 4, 2016декември 30th, 2021No Comments

million_miles_away_by_cocoadesert

Джон беше на 25, когато дойде на психотерапия при мен. Предната година беше напуснал своята “скучна офисна работа” и се беше върнал да живее при родителите си, за да реши какво иска да прави с живота си. Сега той работеше на половин работен ден като бариста, играеше видео игри и излизаше с приятелите си през почивните дни. Колкото до въпроса какво иска да прави с живота си – не го беше решил.

“Мисля, че това, което ми пречи, е моето ниско самочувствие”, каза той по време на една от първите ни сесии. “Просто нямам никакво положително отношение към себе си!” Джон се беше опитал да подобри самочувствието си като си повтаряше положителни утвърждения по няколко пъти на ден: “Аз ще бъда много успешен!” и “Мога да направя всичко, което си реша.”

“Положителните утвърждения, които използваш, не са добри.”, обясних на Джон, “Нито граматически, нито психологически. Но по-големият проблем е, че изглежда в живота ти няма нищо, което да подхранва твоето самочувствие – ти не правиш нищо, което да те накара да се гордееш със себе си.”

В действителност всички ние имаме нужда да подхранваме самочувствието си. Ако искаме да се чувстваме добре със себе си, е необходимо да правим неща, които в действителност ни карат да се чувстваме горди, реализирани, ценени, уважавани или силни или да предприемаме крачки, които ни дават усещане, че напредваме по пътя към нашите цели. Но Джон не правеше никое от тези неща.

5 стъпки за подхранване на самочувствието

1. Избягвай генерализирани положителни утвърждения
Позитивните утвърждения са като празните калории. Можеш да си казваш колко си велик, но ако не го вярваш наистина, умът ти ще отхвърли утвърждението и в резултат ще се почувстваш дори по-зле. Утвържденията работят единствено, когато звучат правдоподобно за ума, а при много хора с ниско самочувствие това рядко е така.

2. Определи сферите, в които си наистина силен и компетентен

За да започнеш да изграждаш самочувствието си, е необходимо да определиш в какво си добър, какво правиш чудесно или какво от това, което правиш, се цени от другите. Това може да бъде нещо малко – една-едничка малка стъпка в правилната посока, но е необходимо да бъде нещо реално. Ако Джон беше шампион по видео игри например, игрането на видео игри щеше да му свърши работа. Но той не беше толкова отдаден на игрите. В резултат часовете, прекарани в игри, не подхранваха самочувствието му.

3. Прилагай уменията си
Веднъж след като си установил кое ти е сила, намери начини да го прилагаш. Ако си добър в боулинга, присъедини се в клуб по боулинг. Ако си добър в писането, публикувай свое есе в някой блог. Ако си добър в планирането, организирай семейно събиране. Ангажирай се с нещата, които правиш добре.

4. Научи се да толерираш положителна обратна връзка
Когато самочувствието ти е ниско, ти автоматично започваш да проявяваш съпротива към комплименти. Работи над това да приемаш комплиментите благосклонно (простичкият отговор “благодаря” е достатъчен). Да, вероятно това ще ти бъде трудно, особено в началото, но приемането на комплименти е от изключително значение за хората, които искат да подхранят самочувствието си.

5. Самоутвърждаване
Веднъж след като приложиш способностите си на практика, си позволи да почувстваш колко си горд, удовлетворен или доволен от себе си. Самоутвърждаването представлява специално положително послание насочено към себе си въз основа на наши истински силни страни (например “Аз съм фантастичен готвач!”). Осъзнай, че не е арогантно да се чувстваш горд от нещата, които в действителност правиш добре, без значение какви са те. Това е много важно, тъй като когато самочувствието ти е ниско, всяка трохичка емоционално подхранване помага.

Самочувствието не се подхранва с надежда: “От сега нататък ще имам успехи” или с погрешни вярвания: “Аз съм най-великият.”. То се подхранва от истинското преживяване на себе си като компетентен и способен, както и от добре заслужената обратна връзка. Ако в момента в живота ти няма такива преживявания, е време да предприемеш действие и да се захванеш с нещата, които правиш добре, както и да се отвориш за положителната обратна връзка ( от другите и от теб самия).

Адаптация от статията на д-р Гай Уинч, публикувана в psychologytoday.com

Оставете коментар