ДепресияЕмоции

Как да различим депресията от тъгата?

By ноември 4, 2015февруари 10th, 2022No Comments

Автор: д-р Гай Уинч

Много хора се борят с депресия, като в същото време си мислят, че са просто тъжни. Други хора пък изпитват изключителна тъга и се притесняват, че страдат от депресия. Тъй като свързваме депресията с нейния първичен симптом на поглъщаща тъга, на много хора им е трудно да направят разлика между емоцията тъга и състоянието депресия. И това може да създаде доста неприятности.

Когато не различаваме депресията от тъгата, можем да пренебрегнем сериозно състояние, което изисква лечение (депресията), или пък да реагираме прекалено на нормално емоционално състояние (тъгата). Ето защо разграничението между двете е от голямо значение – ако ние (или наш близък) страдаме от депресия е необходимо да вземем сериозни мерки, за да запазим своето ментално и физическо здраве в дългосрочен план.

Разликата между тъга и депресия
Тъгата е нормална човешка емоция. Всички ние сме я преживявали и ще я преживеем отново. Най-често тъгата е провокирана от събитие, преживяване или ситуация, които за нас са трудни, болезнени, разочароващи или представляват прекалено голямо предизвикателство. С други думи имаме конкретна причина, поради която се чувстваме тъжни. А това означава, че когато обстоятелствата се променят, когато емоционалната ни болка изчезне, когато сме се приспособили или когато сме преодолели загубата или разочарованието, тогава и тъгата ни отслабва.

Депресията е анормално емоционално състояние – тя е умствено заболяване, което се отразява на мисленето, емоциите, възприятията и поведението по всеобхватен и хроничен начин. Когато сме в депресия, ние се чувстваме тъжни за всичко. При нея не е необходимо наличие на трудно събитие или ситуация, загуба или промяна на обстоятелствата, което да я отключи. Всъщност много често депресията се проявява при отсъствие на каквито и да било отключващи причини. Животът на хората може да бъде напълно наред погледнат отстрани – те дори биха признали, че това е така, и все пак продължават да се чувстват ужасно.

Депресията прониква във всички аспекти от живота, карайки всичко да изглежда по-малко приятно, по-малко интересно, по-малко важно, по-малко обичано и по-малко ценно. Депресията пресушава нашата енергия, мотивация и способност да изпитваме радост, удоволствие, вълнение, участие, удовлетвореност, свързаност и значение. Общата търпимост става по-ниска. Човек става по-нетърпелив, по-бързо се ядосва и фрустрира, по-бързо се пречупва и му отнема по-дълго време да се възстанови от каквото и да е.

Едно от най-тежките последствия на това объркване е, че от хората, борещи се с депресия, често се очаква, че просто ще излязат от нея ей така и им се казва, че “всичко е в главата им” или “просто трябва да изберат да бъдат щастливи!”. Подобно отношение отразява дълбоко неразбиране на депресията и само кара човека с депресия да се чувства дори по-зле.

Симптоми на депресията
За да бъде диагностициран с депресия, един човек трябва да има поне 5 от долупосочените симптома и то за продължителен период от време – поне в течението на 2 седмици. Силата на тези симптоми също трябва да се вземе предвид, така че използвайте този списък единствено за ваша обща представа, а за окончателна диагноза се обърнете към специалист.

1. Потиснато или раздразнително настроение през повечето време.
2. Повечето дейности, включително любимите и интересните преди, са загубили или намалили степента на удоволствие и интерес, който изпитвате към тях.
3. Значителни промени в теглото или апетита.
4. Безсъние или прекалена потребност от сън.
5. Чувство за забавеност на движенията или неспокойност през повечето дни.
6. Чувство за умора, мудност и ниски нива на енергия през повечето дни.
7. Чувство за липса на стойност или прекомерно чувство на вина през повечето дни.
8. Трудности с мисленето, фокуса, концентрацията, творчеството и способността да се вземат решения през повечето дни.
9. Мисли за смърт или самоубийство.

Ако предполагате, че вие или ваш близък страда от депресия, е важно да се обърнете към подходящ специалист. Депресията е доста често срещана и не бива да се подценява. Няма нищо срамно в това да потърсите помощ. Погрижете се за себе си!

Източник: psychologytoday.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар