Психика

Как да се справим с всекидневната тревога?

By октомври 28, 2015януари 2nd, 2022No Comments

tender_sugar_2_by_letzteschatten_stock-d6nrzjm

Автор: Тай Нгуйен

Точно както тялото ти има нужда от определени грижи, за да бъде във форма и добро здраве, така и умът ти се нуждае от специално внимание. Ето седем прости практики, които можем да приложим, за да поддържаме менталното си здраве:

1. Спри с катастрофалното мислене
Осъзнай кога започваш да мислиш катастрофално и разгледай ситуацията обективно. Когато се появят непредвидени усложнения, много често ние автоматично си представяме най-лошия възможен сценарий – получаването на имейл от шефа автоматично препраща към сценарий уволнение. Според еволюционните психолози това е прекомерен защитен механизъм, който се изразява в това, че страшните мисли би трябвало да те предпазят от всичко, което би могло да застраши живота ти.
Важното нещо при катастрофалното мислене е, че то не е рационално. То кара тялото ти да произвежда кортизол и създава стрес. Ключовият момент е да не позволяваш на ума си да прехвърля нерационални сценарии. Обмисли ситуацията обективно с информацията, която имаш. Не оставяй ума си да си играе с хипотези.

2. Тренирай вземането на решения
Без значение дали става въпрос за нещо важно или пък за нещо рутинно като това какво да ядеш за вечеря, човек изпитва тревога, когато трябва да вземе решение. Това, което ни парализира при вземането на решения, е, че имаме прекалено много възможности. Мислим си, че е за предпочитане да имаме повече възможности, но това всъщност възпрепятства способността ни да вземаме решения. За да превъзмогнем това, преди да вземем решение е нужно да си изясним без кое не можем. Кое е най-важното, най-необходимото, за да бъдем удовлетворени? А сега е време за правилото 3-2-1 – от всички възможни опции избери трите най-удовлетворителни, след това определи двете най-добри и накрая вземи решение.

3. Направи си дневник с постижения
Гласът на съмнението се прокрадва всеки път, когато поемаш голям риск или преследваш цел. Той ти казва, че не си достатъчно добър, не си достатъчно подготвен, не си това, което изглеждаш – и то въпреки всички доказателства в противното. Много психолози смятат, че този вътрешен критичен глас се дължи на свръхкритични родители. Можете да се преборите с този глас като си водите дневник с вашите постижения. А когато съмнението в себе си се надигне, просто разгърнете дневника и си припомнете колко много неща сте постигнали досега.

4. Дай си почивка от всички технологии
Прекомерната употреба на мобилни телефони въздейства неблагоприятно на менталното ни здраве. И въпреки че всички знаем този факт, често не правим нищо по въпроса. Така или иначе сме изложени на постоянно облъчване от безжичен интернет, излъчватели за мобилни телефони и какво ли още не. Тях не можем да контролираме, но е добре да си даваме почивка поне от личното си използване на технологии. Разходи се в парка и остави телефона си вкъщи и не го поглеждай поне за час.

5. Развий устойчив фокус
Здравият ум е фокусиран ум в добра форма. В днешно време има много неща, които ни разсейват, но когато не можем да се концентрираме и да си свършим работата, това води до чувство на безсилие и тревога. Определено си заслужава да положим малко усилия и да си изградим устойчив фокус. Медитативните практики с фокус върху непрекъснатото дишане са изключително ефективни в това отношение, както и това да седнете да пишете в дневник за поне 30 минути, без нищо да ви обезпокоява.

6. Създай си повече “щастливи” химически вещества
Неврохимическите вещества, които мозъкът отделя, се отразяват на начина, по който се чувстваш. Когато си стресиран или тревожен, можеш да помогнеш на мозъка си да намали или промени тези чувства – дори усмивката насила кара мозъкът да освободи ендорфини. А ако прегърнеш някого, ще получиш приток на “любовния хормон” окситоцин. Ароматът на лавандула и ванилия, както и вкусът на тъмен шоколад също стимулират отделянето на ендорфини. Вместо да чакаш да се почувстваш по-добре, можеш просто да направиш нещо, за да подобриш настроението си.

7. Създай си добро настроение преди лягане
Практиките за благодарност са изключително мощни и полезни за менталното ти здраве. Изследванията показват, че хората, които практикуват благодарност редовно, имат по-силна имунна система, са по-оптимистично настроени, по-състрадателни и щастливи и не се чувстват толкова самотни и изолирани. Тази вечер преди да заспиш си помисли за пет неща, за които си благодарен. Превърни тази практика във всекидневен навик.

Източник: mindbodygreen.com    
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар