ЖивотПсихика

Как да се справим с отхвърлянето?

By януари 20, 2016декември 30th, 2021No Comments

black_and_blue_by_thefoxandtheraven-d7lfs3f

Автор: Ейми Морийн

Без значение дали не са ни поканили на парти или не сме получили повишение на работа, отхвърлянето боли. Но забелязвали ли сте как отказът кара някои хора да спрат изобщо да опитват, а други продължават с опитите и то още по-силни от преди? Всеки изпитва жилото на отхвърлянето в някакъв момент, но психически силните хора използват тази опитност, за да израснат и да станат по-силни и по-добри. И в действителност начинът, по който избереш да реагираш на отхвърлянето, може да предопредели как ще се развият нещата за теб в бъдеще.

Затова ето 5 начина, по които психически силните хора се справят с отхвърлянето:

1. Признават емоциите си
Вместо да потискат, игнорират или отричат болката, психически силните хора признават своите емоции. Те си признават, когато са засрамени, тъжни, разочаровани или обезкуражени, защото са уверени в своята способност да се справят директно с неприятните емоции, а това е основна част от преодоляването на дискомфорта по здравословен начин. Опитите да намалиш болката от отхвърлянето като се убеждаваш, че това всъщност “не е голяма работа”, в действителност само задълбочават болката. Най-добрият начин да преодолееш неприятните емоции е да се изправиш лице в лице с тях, а не да ги отричаш.

2. Приемат отхвърлянето като доказателство, че излизат от зоната на комфорт
Психически силните хора възприемат отхвърлянето като доказателство, че живеят живота си в пълнота. Те очакват понякога да бъдат отхвърляни и не се страхуват да пробват, дори когато подозират, че нещата може и да не се получат. Ако никога не те отхвърлят, може би живееш прекалено навътре в своята зона на комфорт. Няма как да си сигурен, че предизвикваш границите си, ако не ти отказват от време на време. Когато някой твой проект бъде отхвърлен, не ти се обадят за работа или приятел ти откаже, тогава знаеш, че наистина опитваш.

3. Отнасят се към себе си със състрадание
Вместо да си мислят: “Толкова съм глупав! Как въобще можах да си помисля, че мога да направя това!”, психически силните хора се отнасят към себе си със състрадание и вместо да се отдават на критични мисли спрямо себе си, те си отправят по-насърчително и утвърждаващо послание. Без значение дали дългогодишният ти партньор те е зарязал или те застрашава уволнение, критиката към себе си ти помага единствено да се сринеш напълно. Говори на себе си, все едно говориш на любим човек. Спри суровия вътрешен критик в момента, в който осъзнаеш, че е започнал да говори. Съзнателно замени критиката към себе си с похвали за нещата, които си свършил добре.

4. Не позволяват на отхвърлянето да ги определя
Психически силните хора не генерализират. Ако една компания не ги наеме на работа, те не започват да се вайкат, че никой няма да ги наеме на работа. Ако човекът, който са си харесали в момента, ги отхвърли, те не правят заключение, че никой няма да ги обича. Те възприемат отхвърлянето от правилната перспектива. Мнението на един единствен човек или преживяването на единично негативно събитие никога не би трябвало да определя това кой си ти и твоята стойност. Не позволявай на самооценката ти да зависи от мнението на други хора. Само защото някой си мисли нещо за теб, не значи, че това е истината.

5. Учат се от отхвърлянето
Психически силните хора се питат: “Какво спечелих от това?”, така че да могат да научат нещо от отхвърлянето. Вместо просто да си изтърпят болката, те я превръщат в добра възможност за израстване. И така с всяко отхвърляне те стават по-силни и по-добри. Без значение дали учиш нещо за сфера от живота ти, която наистина има нужда от подобрение, или просто в следствие на случката осъзнаваш, че това да ти откажат не е чак толкова страшно, колкото си си мислел, отхвърлянето може да бъде добър учител. Използвай го като възможност да напреднеш с повече мъдрост.

Източник: psychologytoday.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар