Взаимоотношения

Как да си избереш по-добър партньор?

By октомври 30, 2015януари 2nd, 2022No Comments

he_swept_me_off_my_feet_by_kimber84

Автор: Джереми Никълсън

За да си намериш подходящ партньор, първо е необходимо да привлечеш човек. След това обаче на дневен ред идва другата важна задача – да установите дали да задържите този човек като ваш партньор. Този процес може да се нарече “тестване”, “отсяване” или “квалифициране” на потенциален партньор. Това е един вид интервюиране, за да видите дали човекът, който сте си привлекли, е подходящ да ви бъде партньор.

Повечето хора имат някаква обща представа за това, което търсят в един партньор. Някои дори си имат подробен списък с конкретни черти, способности и качества. Този списък най-често включва физически черти, ниво на интелигентност и личностни качества. Повечето точки от този списък се считат за важни от човека, който трябва да прецени дали това е подходящият партньор за него. Но дали тези търсени качества са наистина важните за успеха на връзката в дългосрочен план?

Всъщност този тип “списък” може да пропуска няколко важни точки. Напълно е възможно да търсиш в партньора качества, които всъщност не са толкова важни, а в същото време да пропускаш нещата, които наистина са от значение. За щастие има изследвания по темата.

Изследвания за влиянието на индивидуалните характеристики върху качеството на връзката
В броя на Journal of Personality and Social Psychology от май 2011 г. има цели 4 статии по темата за въздействието на самоконтрола и добросъвестността върху качеството на връзката. Ето няколко кратки извадки:

В 3 отделни изследвания учените установяват, че способността на партньора за самоконтрол е важен фактор той да остане верен на любимия си (Pronk, Karremans, & Wigboldus, 2011). Очевидно хората с по-добра способност да контролират себе си могат да устоят на изкушението – дори и на изкушението да стъпят накриво, когато някой привлекателен човек флиртува с тях.

– Хората, които имат за партньор човек с високо ниво на самоконтрол, вярват на тези партньори повече (Richetti & Finkenauer, 2011). Откъдето се прави изводът, че самоконтролът дава сигурност и на двамата партньори във връзката.

– Добросъвестността – характеристика подобна на самоконтрола, също е важна за доброто функциониране на връзката. В две изследвания учените откриват, че добросъвестността създава мотивация за поправяне на грешките във връзката, за конструктивно разрешаване на проблемите, а освен това допринася и за удовлетворението от връзката (Baker & McNulty, 2011). Това важи с изключителна сила за мъжа във връзката.

– Както самоконтролът, така и добросъвестността, играят роля за спазването на обещанията в романтичната връзка (Peetz & Kammrath, 2011). В четири изследвания учените откриват, че наличието на самоконтрол и добросъвестност свидетелства за спазване на обещанията във връзката, а в същото време наличието на чувства към романтичния партньор само по себе си не може да направи това. Очевидно хората спазват обещания не защото “обичат” партньора, а го правят, защото имат самоконтрола да спазят поетия ангажимент.

Какво означава това за теб?
Всички тези изследвания водят към един общ извод – без значение колко ви “обича” някой, ако той/тя няма достатъчно самоконтрол, е много вероятно да “се подхлъзне”. Навярно това звучи странно за много хора, тъй като повечето разглеждат любовта на потенциалния партньор към тях като нещото, което осигурява вярност, благонадеждност и мотивация да движи връзката. Но на практика се оказва, че любовта не е достатъчна.

Затова ако наистина искате да намерите добър партньор за стабилни взаимоотношения – някой, който няма да ви вбесява, да оплесква нещата постоянно или да ви мами, то тогава е необходимо да гледате какви способности имат (например самоконтрол), а не толкова какво изпитват към вас (например любов).

В крайна сметка какво би трябвало да гледаме, за да проверим наличието на самоконтрол и добросъвестност? Ето няколко:

1. Устойчивост на вниманието
За насочване и фокусиране на вниманието е необходим самоконтрол. Затова наблюдавайте до колко вашият потенциален партньор ви обръща фокусирано внимание. Разгледайте устойчивостта на вниманието му и в други сфери на неговия живот. Необходимо ли е потенциалният ви партньор да обръща внимание на дребни детайли в работата или в любимата си дейност? Лесно ли се разсейва през повечето време? Ако се разсейва, няма фокус и е разпилян, то неговият самоконтрол вероятно не е особено голям. Подобен тип разсеяност може да направи общуването, споделянето и свързването с такъв човек много трудно.

2. Отложено удовлетворение
Самоконтролът ни позволява да изтърпим да получим желаните неща по разумен начин на по-късен етап. С негова помощ ние сме търпеливи. Ако потенциалният ви партньор редовно побеснява, защото вечерята закъснява, е необходимо да обърнете внимание на това. Ако има натрупан дълг по кредитната си карта, бъдете нащрек. Хората, които не могат да отложат удовлетворението, имат нужда от всичко сега. Затова в случай, че потенциалният ви партньор побеснява ако го накарате да ви почака малко, то може би е добре да си помислите дали има смисъл въобще да се занимавате с него.

3. Планиране
Добросъвестните хора могат да направят план и да се придържат към него. Няма нужда тези планове да бъдат подробни, но е добре да ги има и да дават поне обща идея за нещата. В същото време хората, които просто се пускат по течението или чакат да видят накъде ще ги отвее, не притежават качеството добросъвестност. Отначало тяхната спонтанност може да бъде привлекателна, но на по-късен етап, когато трябва да планирате нещо голямо и не можете да получите директен отговор от тях, определено няма да ви бъде толкова забавно.

4. Постижения
Хората, които притежават висок самоконтрол и добросъвестност, правят така, че нещата да се случват. Те имат постижения и довеждат нещата до край. Това не значи, че е задължително потенциалният партньор да бъде мениджър или милионер. Това просто значи, че тези хора довършват нещата, които започнат. Ако човекът, с когото излизате, има една камара полузавършени проекти, планове или мечти, може би е добре да сте бдителни. Хроничните плямпачи, които никога не довеждат нещата до край, обикновено имат нисък самоконтрол и минимална добросъвестност. Вашата връзка с тях може да се превърне в поредния полузавършен проект.

Заключение
Когато решавате дали да задържите потенциален партньор, е добре да си припомните, че любовта сама по себе си не е достатъчна за изграждането на успешна връзка. Нито пък физическите качества или умствените способности, които спадат към обичайния ви списък с изисквания към потенциалния партньор. Необходимо е потенциалният ви партньор на първо място да притежава необходимите качества, за да бъде добър партньор, като например добър самоконтрол и добросъвестност. Търсете тези характеристики и ще си намерите истински партньор.

Източник: psychologytoday.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар