Взаимоотношения

Как да си проявим удовлетворителна и трайна връзка?

By януари 6, 2016януари 2nd, 2022No Comments

faceless_love_by_jaqerant92-d689x01

Автор: Джейни Боуер

Преди да срещна сегашния си партньор, имах цяла поредица от неудовлетворителни, да не кажа кошмарни връзки. Липсата ми на осъзнатост за това от какво имам нужда в любовта и в живота и фактът, че поставях нуждите на другите преди своите собствени, спомогнаха да си проявя цяла поредица от разочароващи връзки. И чак когато опознах себе си по-добре, успях да срещна подходящия за мен партньор.
След като можем да си проявим партньори, които не са подходящите за нас, значи можем да си проявим и подходящи партньори, просто е нужно леко да попроменим настройките. Ето няколко насоки как да си проявим така мечтания партньор:

1. Увери се, че си готов
Преди да започнеш нова връзка е изключително важно да се чувстваш напълно готов, което означава, че всички рани от предишните ти връзки трябва да са зараснали. Не е честно спрямо теб и спрямо новия ти партньор да товариш новата връзка с неща, които нямат място там. Да, да си имаш опитностите и емоционалните белези е в реда на нещата, но е необходимо да ги възприемеш като затворена страница от миналото ти, иначе няма как да продължиш напред. Дай си време да се възстановиш, но не позволявай на този процес да се проточи прекалено дълго. Да използваш приключилата връзка като оправдание защо не продължаваш напред, определено не е в твоя полза. Излекувай раните от миналата връзка, усети чувствата, които изпитваш, помири се с тях и затвори страницата на тази връзка. Направи каквото е необходимо, за да преодолееш бившия си партньор и бъди съзнателен, че докато не излекуваш раните си, те ще намерят начин да се проявят в новата ти връзка.

2. Осъзнай модела за връзки, който използваш
Ако постоянно изпитваш разочарование или се чувстваш наранен във връзките си, разгледай досегашните си взаимоотношения в интимен план. Много е вероятно миналите ти партньори да имат нещо общо, което да води до неудовлетворителните връзки. Седни и си направи списък. Запиши имената на всичките си партньори досега, колко време сте били заедно, какво те е привлякло към тях първоначално, какво ти е харесвало във връзката с тях, какво не ти е харесвало, как си се чувствал в различните етапи на връзката и в крайна сметка защо е приключила тази връзка. Да, погледът към спомените може да е болезнен, но е важно да осъзнаеш какво точно не се е получило добре и как целенасочено да продължиш напред. Не пропускай нищо. Бъди честен със себе си! Никой друг няма да чете този списък, така че няма нужда да си спестяваш каквото и да е.
Когато приключиш с писането, разгледай списъка. Обърни внимание дали има някакви повтарящи се модели. Например може да те привличат все хора, които се нуждаят от теб, което пък значи, че в крайна сметка ти си този, който поема повечето отговорности във връзката. Ти си този, който прави всички планове, ти започваш разговорите, винаги ти избираш ресторантите и в крайна сметка се изгубваш в удовлетворяването на нуждите на партньора. И след няколко месеца цялата тази ситуация започва да те изтощава, усещаш, че вече не смогваш, но партньорът си иска нещата по стария начин, съответно връзката приключва.
Към момента просто осъзнай модела, не е нужно да правиш нищо с него на този етап. Просто го имай предвид, когато започнеш да ходиш по срещи. Сега знаеш какво те е привличало в миналото и какво не е проработило. Сега имаш знанието и силата да стоиш настрана от моделите, които са те водели до неудовлетворителни връзки в миналото.

3. Освободи се от приказните представи
Започни да градиш живота, който искаш – живота, който знаеш, че заслужаваш, без да очакваш, че някой ще дойде да те спаси. Не чакай принца или принцесата да почука на вратата ти, да те омае и изцяло да промени живота ти. Ти имаш силата да направиш това сам за себе си. Можеш да започнеш с нещо малко или пък да се хвърлиш в дълбокото от самото начало. Каквото и да избереш е добре да знаеш, че ако просто си седиш и чакаш романтичната връзка да бъде катализаторът на голяма житейска промяна, то това няма да се случи. Това не само значи, че се осланяш на човек, който дори още не си срещнал, да поеме отговорността за живота ти вместо теб, а също и че не си достатъчно уверен в себе си, за да направиш сам крачка към това, което искаш. Когато сам закрачиш към мечтите си, ти имаш силата да се чувстваш удовлетворен от множество неща и вече не гледаш на любовта като на единственото нещо, което може да те направи щастлив.

4. Направи място в живота си
Направи място в живота си, така че някой да може да влезе в него. Изгради мечтания си живот, но не забравяй да оставиш пространство и за изненади. Ако планираш дните си до минутата, в живота ти няма кой знае колко място за спонтанност. Да знаеш, че имаш време, пространство и сила да кажеш “да” на каквото си решиш, е нещо много могъщо. Имай предвид, че любовта понякога се появява в непланирани и неочаквани моменти.

5. Заяви на Вселената какво искаш
Да знаеш какво не искаш в следващата си връзка е важно, но също толкова важно е да знаеш какво искаш, ако не и повече. Разбира се, че не всяка връзка ще отговаря на абсолютно всяка една чертичка от списъка ти, но е добре да си помислиш какво търсиш в един партньор. И внимавай какво си пожелаваш! Може да се случи да си проявиш “перфектния” партньор, само за да се окаже, че това, което си си мислел, че искаш, няма нищо общо с това, от което наистина имаш нужда! Но нека не забравяме, че всички човешки същества сме различни и точно това ни прави специални. Идеалният партньор за теб и идеалната връзка ще са различни от тези на другите – всичко се свежда до недостатъците, с които можеш да живееш, и недостатъците, с които не би живял.

6. Отпусни се и остави контрола
А сега вземи всичко, което казахме до тук, и го изхвърли през прозореца… така де. Без значение колко списъка правиш или колко много се подготвяш, в крайна сметка е необходимо да позволиш на Вселената да свърши своето. Бъди уверен в себе си и се цени. Имай вяра и търпение. Бъди отворен в своя подход към любовта и тя ще те намери!

Източник: mindbodygreen.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар