Мисли

Как да спрем прекомерното премисляне?

By април 6, 2016септември 29th, 2021No Comments

black_thoughts_by_saligiaАвтор: Ейми Морийн

Дали все още се обвиняват за грешка, допусната вчера, или се притесняват как ще се справят утре, хората, които премислят нещата прекалено, са постоянно обсебени от обезпокоителни мисли. Тяхната неспособност да излязат от собствената си глава ги вкарва в състояние на постоянно безпокойство. Разбира се, на всеки се случва да попрекали с премислянето от време на време, но тези хора не могат да успокоят постоянния поток от притеснителни мисли дори за миг. Вътрешният им монолог включва два разрушителни мисловни модела – предъвкване на миналото и притеснения за бъдещето.

Предъвкването на миналото включва мисли от типа на:
– Не трябваше да говоря на срещата днес. Всички ме гледаха, все едно че съм идиот.

– Трябваше да си стоя на старата работа. Щях да съм по-щастлив ако просто си бях останал там.

– Родителите ми винаги казваха, че не ставам за нищо. Били са прави.

Притесненията за бъдещето включват негативни и често катастрофални прогнози за утрешния ден:
– Утре така ще се изложа, когато изнасям презентацията. Ръцете ми ще се разтреперят, ще се изчервя и всички ще разберат колко съм некомпетентен.

– Никога няма да ме повишат. Няма значение какво правя. Това просто няма да се случи.

– Съпругът ми ще си намери някоя по-добра от мен. Ще свърша разведена и самотна.

Хората, които премислят нещата прекомерно, мислят за притеснителните неща в живота си не само с думи, а и с образи. Те си представят как колата им излиза от пътя или преживяват притеснително събитие в ума си отново и отново като на филм. И в двата случая тяхната склонност да премислят нещата толкова много им пречи да направят нещо продуктивно.

Опасността от прекомерното премисляне
Прекомерното премисляне не е просто невинен досаден навик, а взема доста висока цена от човека, който се впуска в него. Изследванията показват, че постоянното мислене за недостатъци, грешки и проблеми увеличава риска от психически заболявания. А когато психическото здраве на човек се разклати, склонността му да предъвква миналото се увеличава правопропорционално, което пък води до порочен цикъл, труден за прекъсване. Прекомерното премисляне води до сериозен емоционален дистрес. За да избягат от този дистрес, много хора прибягват към нездравословни стратегии за справяне като употребата на алкохол или утешаването с храна.

Ако сте от хората, които премислят нещата прекалено, вие най-вероятно вече сте наясно, че това оказва отрицателно влияние върху съня ви. Няма как да заспите, когато умът ви просто не иска да се спре. Изследванията потвърждават това и показват, че предъвкването на миналото и притесненията за бъдещето водят до по-малко часове сън и по-лошо качество на съня.

Как да спрем прекомерното премисляне?
Да сложиш край на предъвкването на миналото, догадките и катастрофалните сценарии за бъдещето е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но с постоянна практика и осъзнатост, моделите на подобно негативно премисляне могат да бъдат намалени:

1. Обърнете си внимание, когато започнете да прекалявате с премислянето
Осъзнаването е първата стъпка към прекратяване на прекомерното премисляне. Започнете да обръщате внимание на начина си на мислене. Когато забележите, че разигравате събития в ума си отново и отново или се притеснявате за неща извън вашия контрол, просто признайте пред себе си, че тези мисли не са продуктивни.

2. Подложете мислите си на проверка
Много е лесно да се оставим по течението на негативните мисли. Но преди да стигнете до заключението, че ако се обадите на работа, за да им кажете, че сте болни, ще ви уволнят, или че ако пропуснете дори един краен срок, ще останете бездомни, признайте пред себе си, че мислите ви най-вероятно са с преувеличен негативизъм. Научете се да разпознавате и заменяте погрешните мисли с по-реални, преди те да ви подлудят.

3. Фокусирайте се върху активното решаване на проблеми
Когато задълбавате в проблемите, това няма да ви помогне да се справите с тях. Това, което върши работа, е да потърсите решения. Запитайте се какво можете да предприемете, за да се поучите от грешките си или да избегнете бъдещи проблеми. Вместо да се питате защо нещо се е случило, просто се фокусирайте върху въпроса какво можете да направите с него оттук нататък.

4. Планирайте си време за размисъл
Затъването в мисли относно проблемите за дълги периоди от време не е продуктивно, но краткото обмисляне може да бъде от полза. Когато обмислите по какъв друг начин бихте могли да направите нещата или определите потенциалните слаби места в един план например, това може да ви помогне да се справите по-добре в бъдеще. Планирайте 20 минути време за размисъл във всекидневния си график. През тези 20 минути ви е разрешено да се притеснявате, да се заравяте в неща от миналото и да се занимавате с каквито мисли си поискате. Но когато 20-те минути изтекат, е време да преминете към нещо по-продуктивно. Когато забележите, че започвате прекалено да премисляте неща извън насроченото ви за това време, просто си напомнете, че имате специално насрочено време за това и спрете да го правите извън планираното време.

5. Практикувайте осъзнатост
Няма как да съжалявате за миналото или да се притеснявате за бъдещето, когато живеете в настоящето. Поемете ангажимент да станете по-осъзнати за момента тук и сега. Като всяко друго умение, осъзнатостта също изисква практика, но с времето тя наистина намалява прекомерното премисляне.

6. Сменете канала
Когато си казваме “Спри да мислиш за това!”, то може да има обратен ефект. Колкото повече се опитвате да избегнете някоя мисъл, толкова по-вероятно е тя да продължи да ви тормози. Най-добрият начин да смените канала е просто да се ангажирате с някаква дейност. Спортувайте, говорете си с хора на абсолютно различна тема или пък се захванете с проект, който ви разсейва от потока на негативните мисли.

Източник: psychologytoday.com
Превод: Емилия Цанева
Снимка: Deviantart/JuliaDunin

Оставете коментар