Емоции

Как емоциите замъгляват преценката?

By март 21, 2016септември 29th, 2021No Comments

emotions_by_sundayxАвтор: Ейми Морин

Случвало ли ви се е да се сетите за лошо свое решение и да се чудите: “Къде ми е бил акълът?”. Всъщност има голяма вероятност да не сте мислели особено и вместо по логика, да сте действали под въздействие на емоциите си. Без значение дали става въпрос за ходене на срещи с привлекателен човек, който обаче се отнася ужасно с вас, или прахосване на много пари в лоша инвестиция, емоциите могат сериозно да ни заблудят, ако не сме внимателни. Колкото по-интензивни са емоциите, толкова по-замъглена е преценката ни.

Най-добри решения вземаме, когато внимателно постигнем баланс между емоциите и логиката. Ако емоциите бушуват прекалено, логиката намалява, а това съответно може да доведе до вземане на ирационални решения.

1. Въодушевлението може да ни подтикне да надценим шанса си за успех
Има си причина, поради която казината използват ярки светлини и силни звуци – целта е да накарат хората да се въодушевят. Колкото по-въодушевен е човек, толкова по-вероятно е да изхарчи голяма сума пари. Когато сме изключително развълнувани за нещо, е много по-вероятно да подценим риска. Без значение дали теглим заем за въодушевяваща възможност или залагаме всичките пари, които имаме у себе си, на привидно обещаващ кон, ние сме много по-склонни да подценяваме риска, когато сме въодушевени.

2. Тревогата в една сфера от живота ни, може да се пренесе и във всички останали
Ако се тревожим за нещо от личния си живот – може би се притесняваме за здравето си или за купуването на нов дом, това може да предизвика тревожност и що се отнася до работата ни. И въпреки че двете неща са различни, изследванията показват, че тревожността се пренася от една сфера на живота ни в друга. Освен това когато се тревожим за нещо, това ни забавя. Когато сме притеснени, трудно правим промени и вземаме решения, а мисленето ни често е замъглено.

3. Тъгата може да ни накара да се задоволим с по-малко
Изследванията показват, че когато сме тъжни, ние сме склонни да си поставяме по-ниски цели. В едно изследване участниците били приканени да продават различни предмети. Съответно участниците, които в този момент изпитвали тъга, слагали на предметите по-ниски цени от тези на другите участници. Предположението на изследователите е, че тъгата на участниците ги е накарала да заложат летвата ниско, вероятно с надеждата, че като постигнат целта си, това ще подобри настроението им. Но малките очаквания от себе си често ни пречи да достигнем пълния си потенциал. Например може да решим да не поискаме повишение или да не се договорим за това, което искаме, само защото сме тъжни.

4. Гневът и срамът могат да ни накарат да вземем прибързани решения
Интензивните емоции могат да ни подтикнат към прибързани решения, а гневът и срамът в частност могат да ни тласнат към високорискови избори с ниска печалба. Изследователите предполагат, че интензивните неприятни емоции намаляват способността ни за саморегулиране. Когато сме под въздействие на силни емоции, поетият риск може да се превърне в саморазрушителен за нас, а когато този голям риск не се отплати, гневът и срамът ни най-вероятно ще се засилят.

Балансирай емоциите и логиката
Емоциите определено играят важна роля в процеса на вземане на решения. Тревогата може да те предпази от това да направиш погрешен избор, а скуката запалва в теб искра, която ти дава тласък да последваш страстта си. За да бъде изборът ти балансиран, признай емоциите пред себе си. Обърни внимание на начина, по който се чувстваш и осъзнай по какъв начин тези емоции може би замъгляват мисленето ти и повлияват поведението ти. Засили логиката си и намали емоционалната си реактивност като запишеш на хартия плюсовете и минусите на всяко трудно решение. Когато видиш фактите на хартия, това може да ти помогне да обмислиш вариантите рационално и да те предпази от вземането на решения базирани изцяло на емоциите.

Източник: psychologytoday.com
Превод: Емилия Цанева
Снимка: Deviantart/sundayx

Оставете коментар