Тяло

Как се свалят 100 килограма без диети – част 1

By март 28, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: автор неизвестен

Това е превод на личната история на американеца Джон Гейбриъл, който много добре илюстрира откъде идва проблема с излишните килограми и кой е здравословният и ефективен начин да се справим с тях:

През 2001 г. тежах повече от 180 килограма. Тогава изпробвах всяка една диета, за която можех да се сетя. Дори ходех на консултации при един много известен специалист цели два месеца и след като ме таксува сума ти долари, най-доброто което успя да направи беше да ми се кара защо съм толкова дебел.

Всяка една диета, която изпробвах, приключи по същия начин. При всяка имаше пълен списък с храни, които не ми беше позволено да ям. Аз следвах диетата стриктно. Съответно свалях малко килограми чрез чиста брутална сила и воля. След което идваше неотменната точка, в която вече не можех да понасям диетата и се отдавах на огромен гуляй. Каквито и килограми да бях свалил по време на диетата се завръщаха за няколко дена, а седмица по-късно вече тежах 2 килограма отгоре в сравнение с теглото ми преди да започна диетата. Този модел да сваля 5 килограма и да кача 7 започна през 1990 г. и продължи до септември 2001 г., когато достигнах своя пик от 186 кг.

Това беше повратната точка. На 11-ти септември за малко ми се размина да бъда в полет 93. Това изживяване ме накара да усетя, че сякаш ми е дадено време на заем на земята. Ето ме мен, убивайки себе си докато работя на високо стресова работа на Уол Стрийт, която мразя, а вселената ми беше дала втори шанс.

И така реших да сляза от въртележката на диетите веднъж завинаги и си обещах никога повече да не се подлагам на диета. Вместо това взех решение да разбера защо тялото ми сякаш ме принуждаваше да качвам толкова много килограми. Реших да разбера какво мога да направя, за да го накарам да поиска отново да бъде елегантно. Подплатен със солидни знания по биохимия от университета в Пенсилвания, аз прекарвах по 12 часа на ден в проучване на всичко, което можех да намеря за хормоните, ензимите, невротрансмитерите и химичните реакции, които причиняваха напълняване.

Научих, че за да свалиш килограми трайно, не се изисква да броиш калории, а да създадеш подходяща хормонална среда в тялото си, която да допринесе за загубата на килограми. След като стресът и емоционалните проблеми могат да създадат неблагоприятна хормонална среда, значи проблемът трябва да бъде посрещнат от перспективата ум-тяло. Трябва да възприемем цялостен подход, който разглежда нашия психологически и емоционален живот също толкова надълбоко, както и какво и кога ядем.

За около 2 години и половина аз свалих 100 килограма без да спазвам диети. Запазих новото си тегло трайно, като вече изминаха 10 години оттогава и все още не спазвам диети. Ям каквото си поискам, когато си поискам.

Ето това са ключовите моменти на моята трансформация:

Спрях да спазвам диети и започнах да подхранвам тялото си.

От проучването научих, че тялото ми е хронично изгладняло за определени градивни елементи, като например омега 3 мастни киселини, живи храни и висококачествени протеини. Уверих се, че си доставям колкото е възможно повече висококачествени нутриенти. Ако ми се прияждаха храни боклуци като бонбони, чипс или пица, аз си ги хапвах когато си поисках и то без колебание. С времето обаче спряха да ми се ядат всякакви боклучави храни, тъй като тялото ми се научи да предпочита висококачествени храни, богати на хранителни вещества.

Излекувах храносмилателната си система.

Открих, че една от причините защо ми липсват толкова нутриенти е, че моето храносмилане е затруднено, затова аз не можех ефективно да извличам нутриентите от храната, която поемах. Проблемите с храносмилането могат да причинят и възпаления, а възпалителните хормони поставят нашето тяло в режим на трупане на мазнини. Започнах да ям много ферментирали и култивирани храни, както и да вземам пробиотици и храносмилателни ензими, за да нормализирам храносмилането си.

За повече информация можете да разгледате английския сайт на Джон Гейбриъл:  www.TheGabrielMethod.com

Източник: www.mindbodygreen.com

Оставете коментар