РодителствоТяло

Килограми в повече при децата

By ноември 10, 2013януари 3rd, 2022One Comment

Пълничките деца и децата с наднормено тегло са много чувствителни и е необходимо добре да обмислим как да подходим към тях, за да им бъдем максимално полезни в справянето с този проблем. Много често родителите и роднините не си дават сметка, че необмислено изречени фрази от сорта на: „Много ядеш“, „Ти сериозно ли изяде цялата кутия?“, „Дебел си!“, „Пак си напълнял!“, „Трябва да минеш на диета!“ и т.н. всъщност само влошават положението, защото карат детето да се чувства още по-зле, в резултат на което защитната реакция под формата на тъпчене се увеличава. Другият вариант – да се правим, че не забелязваме проблема и да оставим детето да преяжда със сладкиши колкото си иска, също не е решение. По повод на тази дилема по-долу ще прочетете подбрани откъси от преводна статия от арабски език, а в курсив са няколко допълнения, направени от мен:

„Децата, които страдат от наднормено тегло, имат нужда от повече морална подкрепа в сравнение с другите деца. Много е важно да разговаряте с детето, за да му покажете, че по никакъв начин не се различава от другите.

Някои от най-важните неща, които семейството е добре да вземе предвид когато общува с пълничкото дете, са:

 • Повдигнете въпроса за излишните килограми на детето и му дайте възможност да изрази чувствата си относно това, без да го насилвате. Оставете го да ви каже как то вижда нещата, не му налагайте собственото си мнение, казвайки му, че на всяка цена трябва да отслабне или че килограмите не са проблем. Бъдете добър слушател, за да ви споделя чувствата си и за в бъдеще.
 • Въведете промените в хранителния режим на детето постепенно. Нека това става нежно, без забрани и лишения. Необходимо е и цялото семейство да си изгради здравословни хранителни навици. Когато членовете на семейството също прилагат здравословни хранителни порядки, това помага на детето да не се чувства различно от другите и да бъде спокойно. Здравословното хранене на цялото семейство всъщност е основата за здрави деца с нормално тегло.
 • Намалете времето, което детето ви прекарва пред телевизора и компютъра, като запълните това време с полезни дейности, които биха му помогнали да се освободи от излишните килограми. Можете например да посветите някои дни на разходка на чист въздух. В допълнение към това е добре майката да избере спортни упражнения, подходящи за килограмите на детето й. Нека тези дейности бъдат забавни и достъпни за детето. А можете да оставите и самото дете да си избере спорт, който му е интересен.

Експертите от  американската организация за изучаване на ранното детство (ACCESS) смятат, че ако детето придобие добри хранителни навици през ранното си детство, то тези навици ще се запазят през целия му живот. За тази цел е необходимо майката да спазва следните съвети:

 • Осведомете се за хранителните нужди на детето според неговата възраст, пол и тегло като се запознаете със специализираната по тази тема литература или като го заведете при специалист по хранене, който да следи показателите му и да му изготви подходяща хранителна и спортна програма.
 • Насърчавайте детето да избира подходящата за него храна само, без натиск от страна на родителите. С уговорката, че преди това добре си поговорите кои храни са добри за него и защо е необходимо да предпочита тях. Но кои точно от здравословните храни иска да яде – това вече е изцяло негово решение. Не тъпчете детето на сила с нещо, което е полезно и ще му помогне да отслабне, но което от друга страна то не понася. Така го тласкате към вкусните боклучави храни.
 • Не забранявайте храна на детето заради наднорменото му тегло, нито му налагайте строго и ограничително меню, защото това ще доведе до лоши последствия върху неговата душевност и ще увеличи случаите, в които детето преяжда. И не стига, че ще преяжда повече и ще се крие от вас, за да се тъпче, ами и ще се появи чувство на срам, че въобще яде, както и чувство на вина, че нарушава родителската забрана, което пък накърнява неговата психика.
 • Добре е вкъщи да има на разположение различни видове храна, тъй като това предоставя на детето богат избор. Експертите по хранене уверяват, че за разлика от възрастните, децата не се нуждаят от строги хранителни режими, нито пък от изтощителни спортни програми, за да намалят теглото си, тъй като те по природа се приспособяват с лекота към всяка положителна промяна в хранителния си режим или всекидневните си дейности. Ако заредите вкъщи по-голямо количество различни видове плодове и зеленчуци и самите вие хапвате такива пред детето вместо разни калорични залъгалки, то тогава вероятността детето да предпочете някой плод или зеленчук се увеличава значително.
 • Можете да намалите мазнините в храната, но не лишавайте детето изцяло от тях, тъй като те са изключително важни за подобряване на храносмилането и регулиране дейността на червата, а освен това са основен източник на енергия за тялото. Препоръчва се намаляване на използваните количества мазни храни в периода когато детето наближава пълнолетие. Изберете мъдро и какъв точно вид мазнини да давате на детето. Най-добри са маслини, зехтин, авокадо, ленено семе, ядки.
 • Не лишавайте детето от сладолед, сладки или шоколад, а му поднасяйте малки порции от тях – не повече от 100 гр., за да може хем да не се нанася вреда на здравето и теглото на детето, хем да не му се насажда чувство за лишение. А най-добре си изберете някоя и друга рецепта за здравословни сурови сладки, които да приготвяте заедно с детето. Така хем не се лишавате от удоволствие, хем е полезно, хем ще правите нещо заедно, което влияе благотворно на отношенията ви.
 • Насърчавайте детето да яде бавно и му обяснете колко е важно да дъвче старателно, което от своя страна му помага да усвои храната в най-голяма степен и да се засити с по-малко количество. Предполагам сте забелязали, че детето се учи не толкова от това, което казвате, а от това, което показвате. Затова ще се наложи и вие да усвоите полезния навик бавно хранене и старателно сдъвкване.
 • Добре е детето да яде по едно и също време всеки ден, защото по този начин се контролират центровете на апетита в мозъка. Нека времето за ядене носи радост на детето. За целта избягвайте да го упреквате в случай, че прекали с храната. Ако се случи детето да поеме прекомерно количество храна, експертите съветват да го насърчите да направи упражнения или да се заеме с някакъв спорт, за да изгори излишните поети калории. А още по-добре ще се получи ако и вие се включите в спорта с него.
 • Добре е майката да се увери, че детето се храни здравословно както вкъщи, така и навън. Необходимо е майката да разясни на детето защо не е добре да си взема сладки, сладолед или газирани напитки от близкия ресторант или училищния стол. Проучване проведено от Световната здравна организация посочва, че основната причина за наднорменото тегло при учениците е количеството „бързи храни”, консумирано от децата извън дома, което уврежда тяхното здраве и често води до натрупване на излишно тегло.“ За тази цел здравословните сурови рецепти могат да са ви от голяма полза, тъй като са лесни и се приготвят бързо. Така детето само ще може да си прави вкусотии, а може да приготви нещо и за вас, което пък го кара да се чувства значимо.

Превод: Емилия Цанева

1 коментар

Оставете коментар